Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Upravujeme Windows7 (Vista) k obrazu svému - jak nastavit výchozí profil uživatele

S příchodem "Sedmiček" ztratili správci počítačů ještě ve Vistě fungující možnost "jednoduše, i když nepodporovaně" kopírovat předchystaný profil uživatele do výchozího (defaultního) profilu pomocí tlačítka "Kopírovat" ve správci profilů. Rád bych se podělil o (sice ne tak triviální) postup, který je jednak podporovaný Microsoftem, a který vám zároveň umožní provádět i další, sofistikovanější změny systému. Chcete-li mít svůj systém opravdu pod kontrolou a umožnit všem uživatelům vašeho PC stejný komfort práce, jaký pokládáte za standardní pro sebe, je toto článek pro vás.

Úvodem

Prosím berte v potaz, že dosti zásadním způsobem zasahujete do "vnitřností" operačního systému. Před jakýmikoli akcemi raději prosím zálohujte svá data. I když by nemělo dojít k jejich ztrátě, můžete se špatnou aplikací postupu nebo vlastní konfigurací dostat do stavu, kdy váš PC přestane pracovat a bude třeba reinstalace. Z tohoto důvodu bych experimenty a prvotní pokusy doporučoval provádět na čistém PC, kde případný neúspěch nebude vadit, nebo ve virtuálním stroji (VirtualPC, VMware, apod.)

Celý princip úpravy spočívá v přepnutí počítače do tzv. audit režimu, nastavení profilu administrátora a následné "překlopení" tohoto profilu do výchozího s opětovným uzavřením instalace.

Co budeme potřebovat?

K úspěšnému dovršení změny defaultního profilu budeme potřebovat:

- PC s naistalovanými W7 nebo Vista a WAIK (Windows Automated Installation Kit) pro Windows 7 nebo Vista
- instalační DVD Windows 7 (popř. Vista)
- médium na přenesení XML souboru na cílové PC (USB flashdisk, CD-R, fukční síť, apod.)
- tento návod :-)

Krok 1. - Vytváříme "unattend" XML konfigurační soubor

WAIK je mocný nástroj na modifikaci OS a jeho instalace. Popsaný postup je jen jedna malá funkční faseta jeho schopností a možností. Pomocí tohoto nástroje lze vytvářet vlastní instalační DVD s již předinstalovanými aplikacemi a předkonfigurovaným prostředím pro uživatele. To je ovšem daleko za hranicemi obsahu tohoto článku. Při podrobnějším zkoumání jistě najdete mnoho užitečných nastavení a nástrojů, nápověda tohoto programu je velmi obsáhlá a kvalitní.

Pro vytvoření konfiguračního XML pro změnu defaultního profilu budete potřebovat nastavit jednu jedinou položku s prozaickým názvem "CopyProfile". Nyní si ukážeme, jak na to:

1. Spustíme Windows System Image Manager z WAIK (dále WSIM)

[2642-waik1-png]

2. Objeví se hlavní okno WSIM. Klepněte pravým tlačítkem myši na "Select Windows image or catalog file" v části "Windows image" a zvolte "Select Windows image..."

[2643-waik-image-png]

3. Vložte do mechaniky instalační DVD Windows 7 a odnavigujte se do složky "Sources" (toto umístění platí minimálně pro mou krabicovou Ultimate verzi). Zde doporučuji nevybírat .wim soubory, ale rovnou katalog vaší verze OS (v našem případě to je irelevantní, nicméně pokud byste systém měnili zásadnějším způsobem, je lépe volit katalog konkrétní verze Windows (Home/Pro/Ultimate apod.). Např. u DVD od Dellu se tyto soubory nachází i přímo v kořenovém adresáři, takže pokud nebudete nacházet, zkuste hledat. :-) Pokud je vše v pořádku, objeví se nový strom vlastností:

[2645-waik2-png]

4. Nyní přikročíme k samotné výrobě našeho XML konfiguračního souboru. V části "Answer file" opět klepněte pravou myší na "Create or open Answer file" a vyberte "New answer file" - tím vytvoříme novou konfiguraci pro automatickou instalaci Windows. Nás bude zajímat výlučně komponenta číslo 4 - "Specialize", ve které lze nastavit kopírování profilu při ukončení režimu auditu. Vyhledání samotné položky CopyProfile je triviální: klepněte Ctrl+F (nebo Edit - Find) a do pole hledání vložte text "CopyProfile", roletové menu nechejte na výchozí hodnotě a klepněte na "Find now". Nyní byste měli dostat výsledek do spodního pole.

[http://pc.poradna.net/file/view/2646-waik-find-png               ]

5. Poklepáním na výsledek se ve spodním seznamu "Windows image" rozbalí odpovídající část stromu a označí se správná větev (barva je velmi světle šedá, a tedy viditelnost velmi špatná.. :-))

[http://pc.poradna.net/file/view/2648-waik-find2-pn             g]

6. Pomocí pravého tlačítka vyvoláme kontextové menu a "odešleme" danou haluz do 4. komponenty v Answer file" - Specialize. Bohužel z dané haluze potřebujeme pouze její "kmenovou" část a tedy všechny výhonky pomažeme pomocí klávesy delete (popř. přes kontextové menu jako je na obrázku)

[2649-waik3-png][2650-waik-edit-png]

7. Výsledek by měl vypadat jako na obrázku níže. Nyní klepněte na hlavní haluz a v pravém "Properties" oknu vyhledejte položku "CopyProfile" a nastavte ji na hodnotu "True" - opět viz obrázek níže.

[http://pc.poradna.net/file/view/2651-waik-edit2-pn           g]

8. Nyní můžete pomocí tlačítka "Validate Answer File" (ikonka papíru s oranžovým zatržítkem) ověřit, zda je vaše konfigurace OK a přes File - "Save Answer File as.." vaši konfiguraci uložit do XML souboru. Tuto si nyní přeneste na PC, které budeme upravovat do kořenové složky C:. Pokud máte WSIM nainstalován na totožném PC, stačí tento zkopírovat tamtéž (na C:\).

Krok 2. - Předinstalační kroky, vstup do režimu auditu, ukončení auditu.

Nyní nadešel čas přesunout se na cílový počítač, který bude obětí našeho "pitvání systému" :-). Předpokladem pro úspěch je mít samozřejmě pro tyto operace práva správce systému...

1. Nainstalujte všechny potřebné aplikace, které chcete mít ve výchozím profilu zkonfigurovány a přednastaveny. Na jejich konfiguraci zatím neberte ohled.
2. Spusťte si příkazovou řádku a zadejte:

[2652-audit-png]

Pokud program v průběhu své činnosti skončí touto chybou,

[2653-chyba-png]

je třeba spustit správce úloh, ve kterém si aktivujte zobrazení úloh všech uživatelů. Zde je třeba ukončit jeden z procesů mediaplayeru - wmpnetwk.exe. Nyní konejte rychle a opět spustťe sysprep (stačí na klávesnici zmáčknout šipku nahoru a enter, pokud jste v okně příkazové řádky).

3. Objeví se okno sysprepu. Nastavte jej takto a odklepněte Ok.

[http://pc.poradna.net/file/view/2654-audit-sysprep          -png]

4. Počítač restartuje do režimu auditu. Zavřete okno sysprepu. Nyní jste přihlášeni jako reálný uživatel "Administrator" a můžete začít konfigurovat systém - ovládací panely, plochu a její pozadí, ikony, nastavení aplikací, asociace, nastavení Exploreru apod. Jakmile jste s nastavením spokojeni, můžete opět spustit sysprep, nyní ale přijde řada na náš tak pracně vyrobený soubor XML; je třeba, aby příkaz měl následující tvar:

c:\windows\system32\sysprep\sysprep.exe /generalize /unattend:C:\soubor.xml,

kde "soubor.xml" je váš soubor. Viz příklad níže:

[http://pc.poradna.net/file/view/2655-seal-png]

Pokud volby sysprep neodpovídají obrázku níže, nastavíme jej tak a odklepneme Ok. Opět platí nutnost ukončení wmpnetwk.exe, pokud běží.

[2656-seal-sysprep-png]

V případě, že chcete z takto nastaveného systému udělat image (např. Acronisem), je vhodné místo "restartovat" zvolit "vypnout".

5. Dojde k restartu počítače a nové detekci hardware apod. jako při instalaci, po jejím ukončení se zobrazí průvodce instalací a výběrem jazyka, nastavením uživatelů atd. (jako při běžném dokončení instalace). Nelekejte se, o své již existující účty jste nepřišli, u nastavení účtu si vytvořte nějaký nový (a jinak pojmenovaný účet), který můžete po odhlášení a přehlášení na váš původní účet zase smazat.

Nyní každý nově vytvořený účet bude mít nastavení taková, jaká jste nastavili v režimu auditu. Pokud chcete mít toto nastavení u již existujících profilů, budete je muset nejprve ve správě profilů smazat (předtím ale zálohujte veškerá data těchto uživatelů!!)

Závěrem

Bohužel ne vždy vše funguje k úplné spokojenosti. Příkladem může být např. Firefox v posledních cca 10 verzích, který nelze jednoduše předkonfigurovat pluginy (a je jedno jestli jsou instalovány "na uživatele" nebo "na systém" pomocí přepínače FF). Tyto sice noví uživatelé obdrží, ale jsou ve stavu kdy nejsou vidět a pomůže jen jejich zakázání, restart FF, a opětovné povolení - pak fungují už korektně. Zatím jsem řešení tohoto problému moc nevěnoval (pravděpodobně se jedná o bug, protože ve starších vezích do cca 3.0.6 to fungovalo). Jiná nastavení systému, nebo jeho komponent nefungují, např. prostá úprava hlavního panelu nebo přednastavení MediaPlayeru. K tomu ale slouží právě komplexní nástroj WAIK a jeho nepřeberné konfigurační možnosti, jejichž použití je už jen na vás... :-)

Rovněž bych rád zmínil, že popsaný způsob a postup není jediný možný, do režimu auditu je možné se dostat i při spuštění průvodce instalací pomocí Ctrl+Shift+F3, v režimu auditu je rovněž možné instalovat aplikace. Výsledkem nemusí být již nainstalovaný systém, ale také instalační médium s "vaší" konfigurací a aplikacemi apod.

P.S.: Tento článek berte jako takové volné pokračování výborných Vladimírových článků. Doufám, že alespoň některým z vás pomohl.

edit: přidávám "univerzální" XML soubor na kopírování profilu. 3244-copyprof-xml

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pri aplikovani referencneho obrazu vo Win7 na konecne PC, mi pri konfiguracii nastaveni, instalacia… poslední
Macros 18.09.2013 10:11
Macros

Pri aplikovani referencneho obrazu vo Win7 na konecne PC, mi pri konfiguracii nastaveni, instalacia zahlasi nasledujucu chybu:

System Windows nemohol analyzovat alebo spracovat subor odpovedi bezobsluznej instalacie pre krok [specialize]. Nastavenia uvedene v subore odpovedi sa nedaju uplatnit. Pri spracovani nastaveni pre sucast [Microsoft-Windows-Shell-Setup] sa zistila chyba.

System sa donekonecna chce restartovat a instalaciu nie je mozne dokoncit. Tuto chybu mi system hlasil iba u niektorych obrazov. Mam totiz vytvoreny vacsi pocet obrazov pre rozdielne modely PC. Nevedel som prist na pricinu, az na jednej stranke som sa docital mozne riesenie problemu.

Jeden z problemov moze byt v tom, ze na danom PC uz exitovali uzivatelske ucty, ktore ste nasledne odstranili ci z priecinka "Users" ako aj zo spravcu uctov. Lenze zaznam o vymazanych utov zostal v registroch, ktore sa neodstranili. Preto treba manualne cez regedit tieto zaznami odstranit z nasledujuceho kluca:

HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList

Pozor az neodstranite existujuce a systemove ucty!!!

Mne dane riesenie problemu pomohlo.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru