Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem ZyXEL NSA221 úvod do sveta NAS

Také hledám rychlý NAS, ale nedaří se.


Používáme NAS Synology DS508 - 5 disků raid5.
Testovali jsme DS1511+ a přesto, že má lepší procesor, RAM jsme zvětšili na 3 GB a použili nové rychlé HD - opět 5 disků raid5, zrychlení NAS nebylo příliš velké. Nacvičoval jsem s tím v únoru asi 2 týdny. Různé raidy, různá nastavení. Výsledek - vcelku zklamání a když už máme DS508 tak s cenou DS1511+ velké zklamání - zvýšení rychlosti tak sotva o 5%.

Pokud to má někdo na zálohování, ať si klidně pořídí NAS.
Pokud někdo potřebuje něco i do malé firmy se 2 - 3 účetními, tak ať na NAS rychle zapomene. V prospektech výrobci udávají utopické přenosové rychlosti, blížící se rychlostem disků. Navíc je to měřeno v síti mezi 1 pc a 1 NASem při přenosu 1 velkého souboru. Ve skutečnosti i s 1Gb switchi nemáte v síti pouze 2 zařízení. Každá účetní může otvírat několik desítek DB souborů ale když to není sql, tak nastavení " Zrychlení práce s databázemi" v konfiguraci NASu to celé zpomalí tak, že druhá účetní spouští sw asi 6 - 7 minut.

A po dlouhém nacvičování, když už nevíte kudy kam, vezmete jeden z těch nových disků WD Black ed. 1TB SATA3 ( v NASu byly testovány takto i posléze zpomaleny propojkou na SATA2 ) - pracně sehnaný přesně ten typ, který má Synology na svých stránkách jako kompatibilní - tento 1 disk dáte do pc s win xp ( Athlon X2 4200 + 2GB RAM ), zformátujete, nahrajete ze zálohy data pro účetnictví, nasdílíte a z klientského PC spustíte účetnictví a to se spustí 3 - 4x !!!!!!!!!! rychleji než z nejlepšího NASu. Pak na NAS asi zanevřete.

NAS je skutečně dobrý pro zálohování, má malou spotřebu, je tichý. Někomu se může líbíit vzhled. Ale to je všechno, co o něm řeknu dobrého. Na on-line práci se nehodí.

Za tím si stojím. Výsledkem mého testování je několika stránkový dokument ve wordu - testování DS1511+, kde jsem si dělal poznámky jednak k rychlostem jednotlivých disků ( všech 5 nových jsem jednotlivě testoval v XP, abych vyloučil vliv vadného disku ) a jednak vliv různých nastavení NASu na přenosovou rychlost.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články