Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem GIMP - aplikační možnosti - vytvoření klikatého textu

Chceme-li do obrázku přidat efektně zakroucený text, velmi dobře se k tomuto účelu hodí program GIMP. Nejčastější použití bude asi u fotografie, proto si vybereme vhodný snímek a dáme se do díla :-)

Potřebné vrstvy

V GIMPu si otevřeme zvolený obrázek. Potom k němu přidáme prázdnou průhlednou vrstvu nazvanou Pozadí, ve které se nakonec zobrazí zakroucený text. Takto bude písmo odděleno od vlastního obrázku a dovolí nám jej dodatečně třeba někam posunout.

Na tuto prázdnou vrstvu klikneme, aby byla aktivní a nástrojem Cesty (B) naklikáme jednotlivé body cesty v takovém tvaru, v jakém chceme mít tvar textu.

http://pc.poradna.net/file/view/5915-gimp-text1-jp   g

Klikneme-li se na kartu cesty, tak tuto cestu tady vidíme.

http://pc.poradna.net/file/view/5916-gimp-text2-jp   g

Vlastní nápis

Znovu se přepneme na kartu Vrstvy (stále mějme aktivní vrstvu Pozadí) a klikneme na nástroj Text (T). Nastavíme typ písma, barvu takovou, aby byl právě napsaný text zhruba čitelný (později se totiž tato barva nahradí výplní – viz dále) a velikost písma. Napíšeme požadované slovo nebo větu.

http://pc.poradna.net/file/view/5917-gimp-text3-jp   g

Text vedený podél cesty

Následně klikneme na právě vytvořenou textovou vrstvu pravým tlačítkem myši a vybereme Text podél cesty.

http://pc.poradna.net/file/view/5918-gimp-text4-jp   g

Když si otevřeme kartu cesty, tak vidíme jednak cestu pojmenovanou obsahem textu (horní), jednak bezejmennou cestu (dolní).

http://pc.poradna.net/file/view/5919-gimp-text5-jp   g

Tato spodní cesta je defaultně neviditelná, ale stačí zapnout očičko a hned se nám zobrazí v celé své délce. K čemu je toto zobrazení užitečné? Zejména proto, že se nám napoprvé pravděpodobně nepodaří odhadnout správnou délku textu (danou množstvím slov a pixelovou výškou písma) tak, aby cesta nebyla příliš krátká. Protože v tomto případě se napsaný text „vylije z koryta“ daného délkou cesty a výsledek bude zdeformovaný.

http://pc.poradna.net/file/view/5920-gimp-text6-jp   g

Převedení cesty do výběru

Nyní na kartě Cesty klikneme na (horní) cestu s textem, aby byla aktivní a poté dole na červený čtvereček. Tímto převedeme cestu do výběru. V této fázi ještě máme možnost změnit typ písma a jeho velikost event. obsah textu (protože text je stále ještě reprezentován tzv. textovou vrstvou).

http://pc.poradna.net/file/view/5921-gimp-text7-jp   g

Obarvení textu

Klikneme na vrstvu Pozadí a můžeme si hrát s barvičkami.
Vybereme nástroj Plechovka (Shift+B) anebo Barevný přechod (L) a přetáhneme celý výběr myší.

http://pc.poradna.net/file/view/5922-gimp-text8-jp   g

Dostaneme například takovýto vzhled textu

http://pc.poradna.net/file/view/5923-gimp-text9-jp   g

Pozn.: V případě, že chceme text navíc obkreslit, můžeme tak udělat v tomto okamžiku, kdy je text ve výběru:
nastavíme si barvu obrysu (barva Popředí) a přes Upravit -> Vykreslit výběr... necháme písmo obtáhnout. Pozor, stále musíme mít aktivní vrstvu Pozadí, na textové vrstvě se obrys neprojeví!

http://pc.poradna.net/file/view/5924-gimp-text10-j   pg

http://pc.poradna.net/file/view/5925-gimp-text11-j   pg

Pozn.: Text jsem poté poněkud posunula nahoru, proto ten čárkovaný obdélník - jedná se o vrstvu, která je průhledná, ale přesto musí mít nějaký okraj

Zrušení výběru textu

"Mravence" běhající okolo textu zrušíme pomocí Vybrat -> Nic (neboli Shift+Ctrl+A). Jestliže v tuto chvíli zkusíme změnit vlastnosti písma, tak to již nebude mít žádný efekt na obarvený text, protože ten se z textové vrstvy přestěhoval do vrstvy Pozadí. Respektive bychom museli celým procesem převedení vrstvy do výběru a obarvením projít odznova.

Poslední úpravy

Na kartě Cesty u obou cest klikneme na očičko, aby zmizelo a stejným způsobem vypneme ve Vrstvách textovou vrstvu s původně napsaným textem. Nakonec vrstvy sloučíme do jediné klepnutím na kteroukoli vrstvu pravým tlačítkem myši a zatrhneme Zahodit neviditelné vrstvy.

http://pc.poradna.net/file/view/5928-gimp-text12-j   pg

a máme hotový obrázek s tvarovaným písmem :-)

http://pc.poradna.net/file/view/5929-gimp-text13-j   pg

Pozn.: Pracuji s GIMPem verze 2.4.6, protože mi nejlépe vyhovuje a screeny i vlastní tvoření jsem dělala ve Windows 7 HP

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články