Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem PF 2012 - jednoduchý námět animace

Blíží se vánoční svátky a posléze Nový rok, s nimiž jsou spojené snahy o přeposílání již někým vytvořených "péefek". Není hezčí vytvořit si vlastní? Námětů se najdou spousty, mě napadlo třeba rozkouskovat obrázek a zanimovat jej zpátky do celku. Tentokrát jsem použila metodu "combine" (na rozdíl od "replace", tj. nahrazení jako u animace pejska v předchozím díle). SPZ-ka se přímo nabízela k přepsání na PF 2012.

1. Volba obrázku

Zde se fantazii meze absolutně nekladou, mohou se použít třeba okvětní lístky květiny, které postupně přibývají. Ve mně zanechala nesmazatelnou stopu koupě svého prvního ojetého auta v životě :-p, tak jsem si s jeho obrázkem pohrála následovně.

Napřed jsem pomocí cest (Beziérových křivek) vybrala celé auto z podkladu.

[http://pc.poradna.net/file/view/7739-auto-1-png]

2. Rozkouskování obrázku

Poté, co se holé auto vylouplo z podkladu, začala jsem postupně vybírat jednotlivé části karoserie a vkládat je každou do samostatných průhledných vrstev Nového obrázku. Přičemž jsem vybrané části opravdu vybírala, nikoli kopírovala, protože při "mizení" částí obrázku se mi potom snáze hledaly hranice sousedících dílů. V půli práce vypadal obrázek auta nějak takto.

[http://pc.poradna.net/file/view/7740-auto-2-png]

3. Složení do animace

Jakmile jsem měla všechny vybrané díly obrázku auta povkládané do samostatných průhledných vrstev Nového obrázku, bylo potřeba tyto vrstvy včetně přepsané espézetky - už mám dávno jinou, takže jsem ji ani nemazala :puff: - na PF 2012 posunout vzájemně k sobě tak, aby díly čistě navazovaly. Poté jsem přistoupila k uložení souboru jako animace ve formátu GIF.

[http://pc.poradna.net/file/view/7741-auto-3-png]

Jakmile se totiž soubor ukládá v GIFu, GIMP se automaticky zeptá, zda jej chceme uložit jako animaci. Potvrdíme, že ano a v následném dialogu vybereme možnosti dle obrázku. Důležité jsou právě "Dispozice políčka" - v tomto případě je nutné vybrat Souhrnné vrstvy (kombinace) a zvolit vhodnou prodlevu.

[http://pc.poradna.net/file/view/7742-ulozeni-gifu- png]

Pro velkou část obrázku byla pro mě přijatelná prodleva 750ms a pouze zvětšování PF 2012 jsem značně zkrátila (přesto je prodleva překvapivě mnohem delší, než by člověk čekal!). Je škoda, že animace nedovoluje kombinovat v sobě současně metodu combine (obrázky postupně přibývají) a metodu replace (obrázky se postupně nahrazují), protože nahrazování u části "PF 2012" by bylo mnohem hezčí (nebyly by vidět předchozí menší rozměry přepsané SPZ)

4. Výsledná animace

Tak hodně štěstí, zdraví, tvořivých nápadů, bezpečných cest v životě a vše dobré v příštím roce 2012 :-)

[http://pc.poradna.net/file/view/7743-auto-animace- pf-gif]

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
no to je hnus :D
dnbík 28.12.2011 21:22
dnbík
Ty si hnus ty vozembouchu... Aspoň se někdo snaží .-) poslední
taxik 29.12.2011 21:29
taxik

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru