Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem HP ProLiant Micro N40L multifunkčný server.

Na tento server som narazil náhodou na poradni, kde ho miestny guru tw odporúčal niekomu ako základňu pre budovaný NAS server. Vlastne vedel som o ňom už skôr, ale odradila ma cena a v tom čase som mu nevenoval žiadnu pozornosť.

Náhoda je blbec, zrovna som mal pre zákazníka zabezpečiť NAS pole pre kamerový systém. V cenovej ponuke som pôvodne počítal s QNAP TS-412, čo je pekná mašinka a má všetko, čo má NASko mať...až na tú cenu samozrejme. No jo QNAP je QNAP a nechá si za tieto 4 písmená rád zaplatiť. A zrazu proti nemu stojí microserver od HP s výkonnejším procesorom, s osemnásobne väčšou RAM a 250GB diskom. Keď som videl, že v prospech HP hovorí cena o 30 percent menšia ako u QNAPu bolo rozhodnuté. A bomba prišla na záver. HP má akciu a k servrom /bral som 3ks/ Windows 2008 R2 Foundation za 1 euro. Moje nadšenie nebralo konca.
Nie som už malý chlapec a viem, že veci nikdy nie su také zlé alebo dobré ako sa na prvý pohľad zdajú. A tak som čakal, kde príde ten zádrhel. A ono ich zopár aj prišlo. Ale poďme pekne po poriadku.
Po vybalení sa na nás „usmeje“ pekná kocková skrinka so zaoblenými hranami. Vo výbave ešte nájdeme napájacie káble pre EU a USA, klúčiky pre otvorenie servra a manuál.
[http://pc.poradna.net/images/clanky/img1.jpg]
Vpredu potešia 4 usb porty, zadné 2 sú štandardom. E-sata štandard u servrov nie je, ale isto si svoje miesto nájde. Ďalej už len klasika, vga port a jeden ethernetový gigový port. Možno trošku chýba ďalši ethernet, či už ako plnohodnotný doplnok prvému, alebo ako servisný port. Marí sa mi však, že servisný je medzi voliteľnými platenými doplnkami.
[http://pc.poradna.net/images/clanky/img2.jpg]
Prvé, čo by som servru vytkol je, že nie je screwless. Kto mal v ruke nejaký ten server určite potvrdí, že bezskrutkové stroje, ktoré viete rozobrať bez náradia vás potešia v každej chvíli. Nie je nič horšie ako keď sa výrobca rozhodne dať do stroja nejaký neštandardný torx, na ktorý zrovna nemáte ten správny skrutkovač.
Na obranu HP musím, ale podotknúť, že skrutkovač som použiť nemusel, len kombinačky, pretože nejaký blbec zaskrutkoval niektoré skrutky tak, že nešlo s nimi pohnúť. Ďalšia logická vec je ako je server zložený, manuál človek s priemernou logikou potrebovať naozaj nebude.
Po odomknutí dverí dodanými kľúčmi sa nám naskytne pohľad na 4 diskové šachty. Disk je len v prvej z nich a je to 250GB kúsok, ktorý nám na inštaláciu OS bohato postačí. Stačí dokúpiť 3x2TB disky, spustiť RAID 5 a máme NASko ako vyšité. Alebo, žeby nie?
[http://pc.poradna.net/images/clanky/img3.jpg]
Celý server poháňa procesor od AMD Turion II NEO, ktorý je taktovaný na 1,5GHz. Na prvý pohľad nič moc, ale jedná sa o úsporný procesor z rady AMD, čomu zodpovedá aj spotreba zostavy. V idle a v základnom vybavení /2GB RAM a 250GB HDD/ je spotreba veľmi pekných 25-30W, pri mojich pokusoch o prácu na servri som neprekročil 35W. Skvelé ak to porovnáme s pôvodne plánovaným QNAPom, ktorý ma výrazne menší výkon a takmer porovnateľnú spotrebu v záťaži.
Navyše HP nám dodalo ďalší bonus. ECC pamäťový modul. Pri servri, ktorý pobeží 24/7/365 je to bonus, ktorý iste oceníme. Pokiaľ niekomu stále nestačí na doske nájdeme aj dva PCI-express sloty a server tak môžeme rozšíriť o ďalšie vymoženosti.
[http://pc.poradna.net/images/clanky/img5.jpg]
Doteraz som server viacmenej len ospevoval, to zlé prichádza práve teraz. Nie je veľkým prekvapením, že v servri sa nenachádza dvd mechanika. Miesto na ňu samozrejme je, ale cenovo sa už jednoducho nevošla do rozpočtu. Našťastie bios si poradil s externou mechanikou, takže pri inštalácii OS nebol žiaden problém. Horšie by však bolo keby som chcel použiť internú mechaniku. HP technici nám síce pripravili napájací konektor, čo mi však nie je jasné prečo tak setrili na dátovom. Pôvodne som myslel, že je niekde zastrčený, že je to chyba jedného kusu, bohužiaľ sa ukázalo, že dátový kábel tam naozaj nie je. Pokiaľ pri inštalácii dvd budeme chcieť zachovať stávajúci cable managment čaká nás piplavá práca s rozoberaním servra. Škoda, pretože v prípade, žeby server obsahoval oba káble, bola by inštalácia dvd hračkou.
[http://pc.poradna.net/images/clanky/img7.jpg]

Využitie servera

Server je asi ideálnym kandidátom na NAS server, kde požadujeme vyšší výkon a zároveň nám nevadí jemne zvýšená spotreba. Porovnateľný výkon nám totižto dajú značkové NASká, ktoré sú niekoľkonásobne drahšie ako N40L. V tomto prípade však zastávam názor, že Windows nemá, čo pri zdielaní hľadať, čiže server by som riešil na báze linuxu alebo bsd. V mojom prípade som kvôli ovládateľnosti siahol po FREENASe, ktorého obsluha je predsa len prijateľnejšia ako konfigurácia Samby. Navyše FREENAS spustíme kľudne z USB kľúča a tak máme všetky štyri šachty pre disky voľné na dáta.
Výrobca nám zároveň sponzorovanou verziou Windows 2008 /Foundation/, ktorú dodáva k serveru za euro naznačuje ďalšie možnosti využitia. Po doplnení RAM je server naozaj použiteľný ako Windows server , predovšetkým ako terminálový server pre viacero užívateľov. Pri štandardnej defaultnej konfigurácii uspokojí kľudne menšiu firmu s pár zamestnancami pracujúcimi na servri s bežnými kancelárskymi aplikáciami /Office, mail klient...atď/. Pomerne nepríjmenou správou je, že si inštalátor OS kontroluje železo bežiace pod ním a tak sa mi nepodarilo systém virtualizovať ako som pôvodne plánoval a spustiť minicluster založený na niekoľkých N40L, kde by bežali rôzne OS. Ťažko tak povedať ako by sa celý cluster správal, ničmenej výkon servera priamo na fyzickom železe ma príjemne prekvapil.

Záver

Osobne vidím miesto tejto mašinky ako doma, tak v menších firmách a to hlavne ako zálohovací a dátový server. Vo firemnom segmente nemá QNAP a Synology šancu, v domácnosti možno ešte argumentovať pár watmi navyše. Z môjho pohľadu trafilo HP SOHO segment viac ako presne.

Plusy
* cena
* výkon
* dodaný OS
* prevedenie

Mínusy
- chýbajúci kábel na DVD
- nemožnosť virtualizácie dodaného OS

Dodatok

Nezmienil som sa ešte o 2 plusoch, pomerne podstatných. Prvým je hlučnosť, respektíve nehlučnosť. Trošku som sa bál malého vetráčika vzadu, ale server je naozaj tichý a porovnateľný s inými NAS. Druhá vec je, že hoci výrobca tvrdí, že disky sú non-hotplug tak všetky mnou testované systémy si poradili s vloženými diskami bez problémov.

loading...
Předmět Autor Datum
Príjemné čítanie (až na to "jak" v poslednom odstavci), aj keď neviem, či by som sa do toho pustil d…
2laak 17.07.2012 06:28
2laak
Upravene. A servra by som sa nebal. Jedine, co musis je strcit tam disky a nainstalovat system. Dnes…
fleg 17.07.2012 07:42
fleg
Vlastne vedel som som o ňom už skôr jeden som odmázni, pak to mázni i mě, ať to tady nezavadzí.:-) nový
kmochna 17.07.2012 07:46
kmochna
navnadil jsi, kolik taková hračka stojí? nový
kmochna 17.07.2012 07:48
kmochna
Moj nakup v sklade bol 151 bez dane, vlastne este som pritlacil na obchodnika a bolo to kusok menej.… nový
fleg 17.07.2012 07:52
fleg
tak to je docela příznivá cena, když připočtu disk+ os za ojro. nový
kmochna 17.07.2012 07:58
kmochna
Ten OS na domace pouzitie moc nevyuzijes. Na doma by som si tam urcite Win nedaval, hlavne ked vyuzi… nový
fleg 17.07.2012 08:07
fleg
win server 2008 je w7 lhář . toho bych se neobával, pokud nebude mít migrénu. nový
kmochna 17.07.2012 08:28
kmochna
http://www.alza.cz/hp-proliant-microserver-d277818 .htm myslím si, že je to pěkná cena. Jen tak mimo… nový
ms 17.07.2012 11:55
ms
Typ neviem, musel by som rozobrat cely cable managment a to sa mi moc nechce, je to nejaky miniITX z… nový
fleg 17.07.2012 15:09
fleg
na Alze je za 5 tyček. nový
touchwood 18.07.2012 06:05
touchwood
vzpomněl jsem si na dreamerovo dotaz ohledně multikulti centra. tohle by šlo doupravit na domácí mul… nový
kmochna 17.07.2012 08:11
kmochna
Sietovka podporuje jumbo framy, cize nebol by problem. Ale videl som na nete, ze si tam chlapik doku… nový
fleg 17.07.2012 08:14
fleg
díky. než řešit uzavřené, svým způsobem hw neměnitelné multi centrum, tak bude lepší vzít nasku za t… nový
kmochna 17.07.2012 08:25
kmochna
Určitě šlo, ale kvůli HDMI bude třeba dokoupit lowprofile grafiku. nový
touchwood 18.07.2012 06:09
touchwood
to spíš jsem zamýšlel na krabici, která se kopne pod postel a nevyleze. komunikaci s ní bych nechal… nový
kmochna 18.07.2012 11:00
kmochna
Precital som si par for, takze teno server sa niekedy v marci/aprili predaval za uvadzaciu cenu 130… nový
fleg 17.07.2012 12:33
fleg
tož jakožto dohazovač bych si dovolil požádat o nějaký ten bakšiš, samozřejmě až po svatbě :-D nový
touchwood 18.07.2012 06:07
touchwood
Brat sa spolu nebudeme, mna ta laska pomerne rychlo prejde, nicmenej po zisteniach, ze server zozeri… nový
fleg 18.07.2012 08:26
fleg
"Nie je nič horšie ako keď sa výrobca rozhodne dať do stroja nejaký neštandardný torx, na ktorý zrov… nový
Danoxxl 27.08.2012 17:05
Danoxxl
STaci si precitat moj prispevok nad tebou, kde skrutkovac so skrutkami spominam (povodne som si ich… nový
fleg 28.08.2012 21:05
fleg
Tak ten príspevok so so skrutkovačom som nejako prehliadol. Z piatich objednaných mi už došli len 3… nový
Danoxxl 29.08.2012 08:36
Danoxxl
Ja som skusal aj Corsair a Kingstony non-ECC a bezali ok, vyzera to, ze ta doska zerie vsetko. Podla… poslední
fleg 29.08.2012 11:00
fleg

Upravene.
A servra by som sa nebal. Jedine, co musis je strcit tam disky a nainstalovat system. Dnes este otestujem ako si poradi s non-HP pamatami a non-ECC modulmi, pripadne ich kombinaciami. Ak skusne aj ramky, ktore nie su od HP bude to bomba, ak nie tak sa nakup kusok predrazi.

Ten OS na domace pouzitie moc nevyuzijes. Na doma by som si tam urcite Win nedaval, hlavne ked vyuzitie ma byt ako NASko.
Inak som ho pozeral teraz na Alze a maju ho za 4999, ale tu povodnu verziu, cize s dvd, bez disku a so 4GB RAM. To je ta verzia, o ktorej som vedel a co ma nezaujala (u nas 250 eur).
Vyzera to akoby tento model predavali len u nas a mozno je to akcia slovenskeho HP.

vzpomněl jsem si na dreamerovo dotaz ohledně multikulti centra. tohle by šlo doupravit na domácí multimediální server?

ve vlákně jsme řešili "sílu" síťovky, wi-fi, protokol tcp-ip verze 6, streamování. myslíš, že by to šlo takto doupravit?

edit// á zmeškal jsem tvůj edit, že se na toto nehodí os. nevadí, linux poslouží dobře.

to spíš jsem zamýšlel na krabici, která se kopne pod postel a nevyleze. komunikaci s ní bych nechal na lance.

holkám v tichosti instalnout cobiana jako službu
do bedny filezilla server
nějaký torrent klient
tv kartu
a vlc na stream. a mám vystaráno

i když připojit tv na hdmi by taky stálo za hřích.

Precital som si par for, takze teno server sa niekedy v marci/aprili predaval za uvadzaciu cenu 130 eur jak v CR tak v SR. Do par dni bol vsak vypredany (niet sa co divit) a jeho cena nasledne sla hore o desiatky percent. Podla toho, co som zistil sa v CR predava asi uz len ten model, co ma Alza, kdezto na SK sa akcia zopakovala a znovu sa predava za akcnu cenu (aj ked kusok drahsie).
Inak som si dodatocne teraz precital nan len same slova chvaly a uzivatelia len potvrdzuju moje dojmy, ktore z neho mam. Normalne premyslam, ze si o kupim domov namiesto mojho dosluhujuceho NASka od WD.
Ak by som prisiel na to ako si zvirtualizovat ten dodavany OS mal by som doma v pekne krabicke niekolko testovacich OS a k tomu velkokapacitne NAS.
Myslim, ze som sa prave do toho stroja zalubil;o).

Brat sa spolu nebudeme, mna ta laska pomerne rychlo prejde, nicmenej po zisteniach, ze server zozerie akukolvek ramku, ze je mozna ich lubovolna kombinacia som sa rozhodol, ze si ho zakupim aj na domace pouzitie ako testovaci serverik a nahradu dosluhujeceho NASka.
Dokonca som si teraz vsimol, ze HP dodava na dvierkach uchytena torx skrutkovac a sadu skrutiek pre 4 hardisky, co som im povodne vytykal a myslel si, ze nemysleli na beznych ludi, co doma nemaju take skrutky.
Ten server je naozaj dobre vybaveny.

"Nie je nič horšie ako keď sa výrobca rozhodne dať do stroja nejaký neštandardný torx, na ktorý zrovna nemáte ten správny skrutkovač".
Skrutkovač je upevnený na vnútornej strane dvierok aj so zásobou skrutiek.

3ks už mám u zákazníkov - plná spokojnosť. 5ks ešte beriem na sklad.
Dával som to do maličkých firiem, kde 2 ekonómky makajú na nejakej Omege a Olympe, a skladníci sú niekde na opačnom konci mesta. Neustále exporty a importy skladov a cenníkov, skončili vždy zmätkom. Na seriózny server peniaze neboli, toto bolo pre nich riešenie. Dokúpené 2ks terminál. licencií a skladníci sú on

STaci si precitat moj prispevok nad tebou, kde skrutkovac so skrutkami spominam (povodne som si ich na dvierkach nevsimol).
Ja som ich predal tiez viac kusov a vsade bezia bez problemov a dokonca ako som spominal som pridal k svojmu linxovemu serveru a domacemu NASku aj jedno HP.
Akonahle zvladnem migraciu dodaneho OS pod virtual, prihodim si tam este 2-3 dalsie OS na testovanie.
Inak server zvlada kamerovy system s 25kamerami (2MPx), ale procesor uz bezi na svojej hrane (vacsinu casu na 90-95%).

Tak ten príspevok so so skrutkovačom som nejako prehliadol.

Z piatich objednaných mi už došli len 3, viac nie je skladom aani nevedia či ešte budú v tej cene. Musím sa rýchlo poobzerať ešte u iných dodávateľov.

Inak neHPčkové ramky funfujú tieto: Kingston KTH-PL313E/4G, 4GB 1333MHz ECC Module. Mám ich vo všetkých.

eDsystem ich ešte má va tejto cene.

Ja som skusal aj Corsair a Kingstony non-ECC a bezali ok, vyzera to, ze ta doska zerie vsetko.
Podla mna sa tato akcia este zopakuje, vypredali sa pomerne rychlo a nezda sa mi, zeby to slo o dopredaj. Respektive ak by aj v HP nie su blbci tak spravia podobny model postaveny na nejakom vykonnejsom uspornom procesore.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru

loading...