Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Klavírista vyvinul nové rozložení klávesnice, je prý rychlejší než QWERTY

Původní rozložení kláves bylo navrženo tak, aby vedlo ani ne tak ke zpomalení ale spíše ke zrovnoměrnění rychlosti jednotlivých úhozů. Proto nejčastěji používaná písmenka rozložil co nejdále po klávesnici, aby nedocházelo tak často k zasekávání na mechanických strojích.

Podle mého názoru se nedá vyvinout takové rozložení písmen, které by vyhovovalo všem jazykům. Každý národ by měl mít v ideálním případě své vlastní rozložení.

Nejvyšší rychlost psaní všemi deseti znamená:
1) nejkratší pohyb prstu po klávesnici - tj. pokud možno co nejvíce využívat prostřední řadu písmen
2) co nejméně využívat jednoho prstu k napsání 2 či více úhozů za sebou (z tohoto pohledu se dá označit za prstolam např. slovo "významný" - pravý ukazováček je extrémně vytížený)
3) co nejvíce zapojovat při psaní střídavě pravou i levou ruku. Větší vytíženost jedné ruky v delším horizontu vede pochopitelně ke snížení rychlosti.

Pokud jde o ergonomickou klávesnici, tak rozhodně svůj smysl má. Např. já se naučil psát na klávesnici s lokty od těla, tj. zápěstí tak musím mít při psaní trochu ohnuté a proto mě někdy bolí. Ergonomická klávesnice má tedy za úkol ulevit zápěstím. Já osobně ji sice nepoužívám, ale už jsem o ní hodněkrát uvažoval.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality