Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Klavírista vyvinul nové rozložení klávesnice, je prý rychlejší než QWERTY

Bývalý profesionální klavírista Joseph Krush vyvíjí nový typ klávesnice se zcela odlišným rozdělením kláves podle oktáv. Údajně má zvýšit rychlost psaní až na 200 slov za minutu. Překoná nová klávesnice zaběhlé rozložení QWERTY, resp. QWERTZ?
Více na: http://www.zive.cz/bleskovky/klavirista-vyvinul-no ve-rozlozeni-klavesnice-je-pry-rychlejsi-nez-qwert y/sc-4-a-169509/default.aspx#utm_medium=selfpromo& utm_source=zive&utm_campaign=copylink

Předmět Autor Datum
Kráťo, víš jak vznikla QWERTY? Původně byl layout klasicky ABCD..., ale v dřevních dobách mechanický…
mif 30.06.2013 09:49
mif
Četl jsem o tom asi před deseti lety. Jeden z těch článků o zpomalení je třeba tady historie-qwerty
Kráťa 30.06.2013 10:23
Kráťa
vymyslel současné rozložení proto, aby donutil sekretářky psát pomaleji. protestuji, právě naopak.…
lední brtník 30.06.2013 16:48
lední brtník
S trochou nadsázky se dá říct, že každý rozložení je lepší a rychlejší než QWERTZ/Y. Pokusů už bylo…
Pavel 30.06.2013 10:17
Pavel
Myslím, že to je podobné jako s těmi ergonomickými klávesnicemi, co na nich nikdo nepíše. Pouze se n…
Kráťa 30.06.2013 10:34
Kráťa
to bych nechtěl ani zadarmo :D
Nigfire 30.06.2013 11:38
Nigfire
Sakra, to vypadá hrozně. :-D poslední
VojtaCZ 04.07.2013 17:10
VojtaCZ
Stačí jedno nařízení EU a místo QWERTY bude třeba BAROS.
karel 30.06.2013 12:07
karel
Nebo česká verze ZEMAN :-)
Kráťa 30.06.2013 16:09
Kráťa
Bojím se, že polovině národa by ani nebylo třeba nařízení, stačilo by tomu jednomu vyslovit přání.
Prasak 01.07.2013 16:37
Prasak
ale tak to snad není novinka, ne? Vím už dávno, že to není optimální (a rozhodně s touhle myšlenou n…
AZOR 30.06.2013 10:36
AZOR
Původní rozložení kláves bylo navrženo tak, aby vedlo ani ne tak ke zpomalení ale spíše ke zrovnoměr…
Martin Čížek 01.07.2013 09:48
Martin Čížek

Kráťo, víš jak vznikla QWERTY? Původně byl layout klasicky ABCD..., ale v dřevních dobách mechanických psacích strojů se stávalo, že se rychlým psaním zasukovaly typové nožičky. Nějaký inteligent tedy vymyslel současné rozložení proto, aby donutil sekretářky psát pomaleji. Zní to jako blábol choré mysli, ale věř tomu, že je to pravda...

vymyslel současné rozložení proto, aby donutil sekretářky psát pomaleji.

protestuji, právě naopak. k zasekávání pák s typy u abecedního řazení docházelo právě proto, že těsně vedle sebe ležely slabiky a často používané klávesy. psáč tak musel čekat, až se předchozí páka vrátí - byl tak degenerován na neoptimalizovaného jednoprsťáka... (brtníkům by to osobně nevadilo)
na co já to pracně smolím vlastními slovy - na wiki mají vysvětlení bez překlepů: http://cs.wikipedia.org/wiki/Psac%C3%AD_stroj#Hist orie

jinak by nebyl důvod dělat národní rozložení klávesnic (azerty, qwertz, ruština a podobné nesmysly), protože ke "zpomalení písařek" by docházelo při jakémkoli chaotickém rozmístění - a stačilo by standardizovat jedno.

S trochou nadsázky se dá říct, že každý rozložení je lepší a rychlejší než QWERTZ/Y. Pokusů už bylo spousta, ale těžko se něco ujme. Stávající rozložení je prostě zažitý, podle mýho už není síla, která by to změnila.

Pavel

Původní rozložení kláves bylo navrženo tak, aby vedlo ani ne tak ke zpomalení ale spíše ke zrovnoměrnění rychlosti jednotlivých úhozů. Proto nejčastěji používaná písmenka rozložil co nejdále po klávesnici, aby nedocházelo tak často k zasekávání na mechanických strojích.

Podle mého názoru se nedá vyvinout takové rozložení písmen, které by vyhovovalo všem jazykům. Každý národ by měl mít v ideálním případě své vlastní rozložení.

Nejvyšší rychlost psaní všemi deseti znamená:
1) nejkratší pohyb prstu po klávesnici - tj. pokud možno co nejvíce využívat prostřední řadu písmen
2) co nejméně využívat jednoho prstu k napsání 2 či více úhozů za sebou (z tohoto pohledu se dá označit za prstolam např. slovo "významný" - pravý ukazováček je extrémně vytížený)
3) co nejvíce zapojovat při psaní střídavě pravou i levou ruku. Větší vytíženost jedné ruky v delším horizontu vede pochopitelně ke snížení rychlosti.

Pokud jde o ergonomickou klávesnici, tak rozhodně svůj smysl má. Např. já se naučil psát na klávesnici s lokty od těla, tj. zápěstí tak musím mít při psaní trochu ohnuté a proto mě někdy bolí. Ergonomická klávesnice má tedy za úkol ulevit zápěstím. Já osobně ji sice nepoužívám, ale už jsem o ní hodněkrát uvažoval.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru