Předmět Autor Datum
Ze by moje nova grafika? :-) Planuju, ze by pred vanocema mohly byt penize take na grafickou kartu… nový
RedMaX 26.09.2015 11:06
RedMaX
Myslím, že nV vyrukuje s 960Ti, ale kdy a jak bude vypadat nevím. nový
M-Pol 26.09.2015 11:20
M-Pol
No uvidime, pokud chteji prodeje, meli by s tim vybehnout pred vanocema, pak bude mrtvo jako kazdy r… nový
RedMaX 26.09.2015 11:27
RedMaX
zabije 128bit sbernici jako zabila i GF960, ktera bezet na sirsi sbernici, tak ma vyssi a zajimavy v… nový
CoCoChanel 26.09.2015 11:59
CoCoChanel
NVIDIA pouziva jinou technologii, kde i uvedené s uvedenou sbernice nemaji problém Vysvetlim to upl… nový
RedMaX 26.09.2015 12:34
RedMaX
• No kdyz to vidis takle, dobry.. :-D • Sbernice neni vsechno, velkou roli chraje samotné technologi… nový
CoCoChanel 26.09.2015 12:48
CoCoChanel
Samozrejme, ale bavime se o prenosu prenos dat od grafickeho cipu smerem k uzivateli a tam je to cis… nový
RedMaX 26.09.2015 13:15
RedMaX
.. ale prakticky dopadnou úplně stejně jako AMD - pokud to nebude 16nm výroba, bude HBM(2) nevyužito… nový
touchwood 26.09.2015 14:47
touchwood
Jinak si nemyslím, že je to poslední Radeon s DDR5. Myslím si naopak, že HBM zůstane doménou vyšších… nový
touchwood 26.09.2015 14:50
touchwood
Když to tak srovnávám, tak to bude vlastně přeznačený Radeon 7970 oc. nový
jezekhifi 26.09.2015 15:05
jezekhifi
No jo, kdyz kupujes nove PC a neplanujes hrat hry, tak ti staci i DDR3, jenze tyhle karty jsou a bud… poslední
RedMaX 26.09.2015 15:47
RedMaX

Ze by moje nova grafika? :-)

Planuju, ze by pred vanocema mohly byt penize take na grafickou kartu do noveho PC a zatim jsem nerozhodny mezi levnejsi R9 380 a drazsi GF970, spis jsem to videl na tu GeForce, ale zase urcite by GK mela dva tri roky minimalne vydrzet a jestli ma NVidia u svych karet problem s DirectX12, tak by me to mrzelo. Takze toto by mohl byt idealni kandidat s vykonem mirne pod nebo i shodne jako GF970 a s vetsi komatibilitou s DX12 a i nizsi cenou.

Je zrejme, ze jinou kartu uz do vanoc AMD nevyda, ale zajimalo by me, jestli neco planuje NVidia, protoze kdyz se na to podivam, tak GF950 a GF960 si soudny uzivatel snad koupit nemuze, kdyz muze mit lepsi a levnejsi R7 370 a R9 380, GF970 ted bude konkurovat dvojice R9 380X a R9 390, prvni jmenovana cenou a druha vykonem, takze zbyva uz snad jen high-end, kde bude urcite pro mnohe lakadlo nove Fury s HBM pametmi, to se me ale netyka, cca. 10.000Kc je maximum co jsem ochoten za GK dat.

No bude to zajimave, jestli neco NVidia vytahne z klobouku nebo nemaji nic. Co se tyka HBM do levnejsich karet, tak bych polovine pristiho roku z clanku moc neveril, bude zalezet na tom, jestli bude mit NVidia neco, cim by AMD zacala drtit a oni to potrebovali uspisit, jestli toho budou schopni, ale zatim se o nicem nemluvi a spis se domnivam, ze ted dlouho nic nebude, maximalne nejake to preznacovani.

No uvidime, pokud chteji prodeje, meli by s tim vybehnout pred vanocema, pak bude mrtvo jako kazdy rok, to jim snad je jasne, ale spis bych to videl tak, ze to NVidia zabije 128bit sbernici jako zabila i GF960, ktera bezet na sirsi sbernici, tak ma vyssi a zajimavy vykon.

zabije 128bit sbernici jako zabila i GF960, ktera bezet na sirsi sbernici, tak ma vyssi a zajimavy vykon.

• Urcite zajimavejsi koupe bude GK s CHIPEM <PASCAL /NVlink (80GB/s)>, kde teoretocky kolikati nasobny vykon o proti Maxwell rade se da odhadnou jiz dnes..
(to ze ma 128Bit neni vsechno a s AMD se porovnana spatne, NVIDIA pouziva jinou technologii, kde i uvedené s uvedenou sbernice nemaji problém se ve vykonu v rozliseni FHD dostat nad GK od AMD s podstatne vyssi sbernici, kde s nissi cenou by 960 byla mohla byt zajimava koupe do PC sestav stredni tridy)

NVIDIA pouziva jinou technologii, kde i uvedené s uvedenou sbernice nemaji problém

Vysvetlim to uplne lajcky i pro me to bude jednodusi, nejsem v tom az tak kovany a jeste to pretlumocit druhemu uzbych asi nezvladl. :-)

Predstav si dalnici (sirka sbernice), NVidia ma vedle sebe 128 pruhu pro auta, AMD ma 256 pruhu, takze v jeden moment se u AMD muze po dalnici prepravovat dvakrat vic aut, coz je obrovska vyhoda. NVidia ma ale tu vyhodu, ze po jeji dalnici jezdi jenom Ferrari (rychly datovy radic), kdezto po dalnici AMD jezdi "obycejna" BMW. Takze tu ztratu kvuli mene pruhum eliminuji rychlejsim pohybem po vozovce, kdyz maji rychlejsi auta (doufam, ze mi nejaky fanousek motosportu nevysvetli, ze BMW je stejne rychle jako Ferrari :-)).
Jeste bych mel dodat, ze AMD ma celkove k dispozici vice tech BMW, ktere opravdu dokazi vyuzit vsech 256 pruhu, zatimco NVidia ma tech Ferrari mene, ale pritom jich ma vice nez pro pouhych 128 pruhu dalnice, takze NVidia tou omezenou sbernici umele skrti vykon svych levnejsich karet, hlavne GF960, protoze nechce jeji vykon priblizovat GF970, kdyby nasadili sirsi sbernici. Proto nepredpokladam nasazeni sirsi sbernice ani u pripadne GF960Ti, protoze NVidia bude stale hrat na tu GF970, aby levnejsi karta neparazitovala na prodejich te drazsi.

• No kdyz to vidis takle, dobry.. :-D
• Sbernice neni vsechno, velkou roli chraje samotné technologie <GPUs>, kde i malé auto s nizkou spotrebou muze byt na dalnici velky pirat :-)
(Kdyby NVIDIA udela AUTOMOBIL/ kartu se spotrebou jako KAMION/TRAKTOR od AMD, vykon by byl asi jinde, tak jak intel CPU s frekvenici FX/Athlon)

Samozrejme, ale bavime se o prenosu prenos dat od grafickeho cipu smerem k uzivateli a tam je to ciste o rozdilu, kdy AMD neumi tak rychly radic jako NVidia a proto potrebuje sirsi sbernici. A prave jak sam pises, GPU od NVidie dokaze dodat radici vic dat nez kolik je ten schopen prenest dal a protoze ta rychlost zase tak zavratna neni, tak ta uzka sbernice skrti vykon tech karet zatimco u AMD se nic takoveho nedeje a vse je plynule optimalni.
Ja jsem spis fanousek NVidie, ale pokud se mam rozhodnout mezi umele skrcenou kartou a kartou treba celkove pomalejsi, ale kartou kde na sebe vse optimalne navazuje, tak vezmu radeji tu, teda pokud NVidia pred vanoci nevypusti GF960Ti s 256bit sbernici, ktera by mohla byt vykonove az nekde k GF970, coz je pravdepodobne, ze nevypusti, tak po Radeonu X850, GeForce 250, GeForce 450, GeForce 570, GeForce 650Ti, zase poridim Radeona. :-)

No jo, kdyz kupujes nove PC a neplanujes hrat hry, tak ti staci i DDR3, jenze tyhle karty jsou a budou neprodejne, protoze lidi si postupne zvyknou na dostacujici integrovane reseni Intelu (nebo AMD) a levne GK nikdo samostatne kupovat nebude. Jenze uz ted zacina byt problem, ze vykon karet nejde nijak nahoru a kvuli nekolika malo procentum si novou kartu nikdo nekoupi, takze krome vyhledu na DX12 a Vulkan, vubec nejake zlepsovani grafik nehrozi nebudeme-li pocitat HBM pameti, ale kdy zvladnou vyrobci proces tak, aby mohli jit i do mainstreamu je otazka, podle me minimalne rok jeste.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru