Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Zapisovat myšlenky přímo z mozku slibuje Facebook

Facebook odhalil podrobnosti k technologii, která by lidem měla umožnit psát přímo skrze mozek – a to rychlostí až 100 slov za minutu. Blíží se konec klávesnice?

Tým složený z více než 60 vědců, inženýrů a dalších odborníků na projektu pracuje v "tajné" výzkumné laboratoři Building 8. Facebook vznikající technologii označuje jako "tichá hlasová komunikace".

Další projekt ze stejné oblasti má pak napomoci hendikepovaným; pokusí se lidem umožnit formu sluchu pomocí kůže. Společnost nyní pro projekt buduje nutný hardware a software.

"Co kdybyste mohli psát přímo skrze mozek?" Ptá se Regina Duganová, viceprezidentka inženýrství v Building 8.

Pro Facebook ale nejde o pouze teoretickou otázku. "Během příštích dvou let budeme stavět systémy, které demonstrují schopnost psát rychlostí sta slov za minutu dekódováním nervové aktivity zodpovědné za mluvu," napsala Duganová v příspěvku na Facebooku.

Duganová je zkušená výzkumnice, která dříve pracovala jako ředitelka v agentuře DARPA. Je tedy pravděpodobné, že nejde pouze o planá slova a nesplnitelné sliby. "Zní to nemožně, ale je to blíže, než si uvědomujete," věří.

Koncept není úplně nový. Vědci ze Stanfordovy univerzity kupříkladu prokázali, že rozhraní vedené z mozku do počítače umožňuje lidem postiženým paralýzou psát čistě...

Komentář k aktualite

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality