Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Zapisovat myšlenky přímo z mozku slibuje Facebook

Facebook odhalil podrobnosti k technologii, která by lidem měla umožnit psát přímo skrze mozek – a to rychlostí až 100 slov za minutu. Blíží se konec klávesnice?

Tým složený z více než 60 vědců, inženýrů a dalších odborníků na projektu pracuje v "tajné" výzkumné laboratoři Building 8. Facebook vznikající technologii označuje jako "tichá hlasová komunikace".

Další projekt ze stejné oblasti má pak napomoci hendikepovaným; pokusí se lidem umožnit formu sluchu pomocí kůže. Společnost nyní pro projekt buduje nutný hardware a software.

"Co kdybyste mohli psát přímo skrze mozek?" Ptá se Regina Duganová, viceprezidentka inženýrství v Building 8.

Pro Facebook ale nejde o pouze teoretickou otázku. "Během příštích dvou let budeme stavět systémy, které demonstrují schopnost psát rychlostí sta slov za minutu dekódováním nervové aktivity zodpovědné za mluvu," napsala Duganová v příspěvku na Facebooku.

Duganová je zkušená výzkumnice, která dříve pracovala jako ředitelka v agentuře DARPA. Je tedy pravděpodobné, že nejde pouze o planá slova a nesplnitelné sliby. "Zní to nemožně, ale je to blíže, než si uvědomujete," věří.

Koncept není úplně nový. Vědci ze Stanfordovy univerzity kupříkladu prokázali, že rozhraní vedené z mozku do počítače umožňuje lidem postiženým paralýzou psát čistě...

Předmět Autor Datum
To už robia nepriamo, antisociálna sieť ktorá zhlukuje všetky možné informácie o Vás,...
Mlocik97 22.04.2017 09:37
Mlocik97
A co teprv když dotyčný začne myslet na úchylárny :D
Eessencia 22.04.2017 09:51
Eessencia
Jen doplnim, ze clanek vysel 21.04.2017, takze to neni opozdeny april. Puvodne me pri cteni citace n…
RedMaX 22.04.2017 10:08
RedMaX
# Hlavne at to nezcinaji pouzivat zeny po 40citce a chodit s tim na palici po pobaraku a ptat se 'Sl…
XoXoChanel 22.04.2017 10:31
XoXoChanel
Ja si stejne nedovedu predstavit, jak by to melo fungovat ohledne jakesi selekce toho, co chci napsa…
Kráťa 22.04.2017 11:41
Kráťa
Ono je problém že keď sa typicky píše text na FB, tak je to séria písmenok, píše sa postupne sériovo…
Mlocik97 22.04.2017 11:52
Mlocik97
doteraz nikto nevymyslel ani software,ktorý zvládne perfektne "premeniť" hlasový prejav na písomný,a…
audax 22.04.2017 19:30
audax
Tech software ne prevod diktovani uz je vicero. Plne automatizovane, bez nutnosti ucit software a se…
Kráťa 22.04.2017 19:56
Kráťa
Ved tie dnesne mobily nie su schopne spravne pisat ani to co kurva pisem prstami na klavesnici, mobi…
MM.. 24.04.2017 22:55
MM..
Uživatel ksichtoknihy žádný mozek nemá (maximálně nějaký nervový ganglion). Jaképak myšlenky by chtě… poslední
mif 25.04.2017 18:55
mif

Jen doplnim, ze clanek vysel 21.04.2017, takze to neni opozdeny april. Puvodne me pri cteni citace napadlo, ze ses prehledl a nasel na netu neco s aprilovym datem vydani, ale neni tomu tak.

Myslim, ze od zapisu myslenek bez klavesnice cloveka deli jeste dlouha doba, optimista by rekl za 100 let, ja bych dal prognozu i na 1000 let.

Uz jenom to proc by mela takovyto zasadni prulom udelat firma, ktera jeste nikdy nic nevymyslela krome teda pomatene ksichtoknihy a to se za vynalez moc povazovat neda.

Ja si stejne nedovedu predstavit, jak by to melo fungovat ohledne jakesi selekce toho, co chci napsat. Kdyz pisu text, bezi mi v hlave treba nekolik variant vety. Z toho potom vyberu a teprve pak napisu.
Kdyby se melo napsat vse, nac clovek mysli, byl by to hrozny gulas a jeste horsi, nez ten editor Photomontvoice.

Ono je problém že keď sa typicky píše text na FB, tak je to séria písmenok, píše sa postupne sériovo, ale myslenie je jaksi aj pararelné. V jednej sekundy môžme rozprávať s človekom a rozmýšlať o tom či mám ešte pridať ocot do kyslej šošovice. To keď budem cez FB takto písať tak text bude vyzerať takto?

"Ahoj šošovica, liať na jedno ocot?" (Aneb toto bych napsal nejakému človeku? namiesto "Ahoj Dušan, ideš na jedno pivo?" blbý príklad ale relatívne možný).

Nemyslím si že je problém čítať myšlienky, problém je skôr separovať a analyzovať prečítané myšlienky. A keďže má mozog schopnosť vytvoriť aj relatívne náhodný výstup, tak je to jaksi problém. A okrem toho ešte výstup vzniká pararelne, ako dochádza ku vstupu informácií do mozgu, a tým vzniká to že sa vytvorí výstup dát, pričom dáta majú určitú dĺžku a kým sa dostane po koniec tak už sa mení začiatok výstupu myšlienok z mozgu. Alebo pravý opak keď ešte (napríklad pri písaní knihy) máme prvú časť výstupu už istú a k nej sa "domýšla" druhá časť, nejednotne sa spracuváva. Nehovoriac o emóciach a pod.

doteraz nikto nevymyslel ani software,ktorý zvládne perfektne "premeniť" hlasový prejav na písomný,ani software,ktorý si perfektne poradí s prekladom a xichtoknihovci tvrdia,že zapisovanie myšlienok je velmi blízko,bližšie,než by sme si mysleli.....
zasa na druhej strane pokial zoberiem do úvahy IQ prevládajúceho typu užívatelov ksichtoknihy,tak ich myšlienky zaznamenať v písomnej podobe nebude až tak príliš ťažké a softwarovo-hardwarovo náročné.....

Tech software ne prevod diktovani uz je vicero. Plne automatizovane, bez nutnosti ucit software a se zmenou hlasu (kdyz mluvi vic nez jeden) to ma napriklad Google. Zkus nekdy hlasove zadavani SMS. Nejlepsi vysledky to vraci, kdyz se mluvi v celych vetach, prirozene, nedrmoli se a je dobre spojeni.

Ved tie dnesne mobily nie su schopne spravne pisat ani to co kurva pisem prstami na klavesnici, mobil to co spravne napisem spravidla zmeni na nejaku hovadinu. Keby "vyskumnici" radsej skumali ze preco nejaky cinan nevie naprogramovat ani obycajnu kontrolu pravopisu (slovnik) v mobile. (pisem o samsung ale myslim ze to je vo vsetkych stejne nahovno).
A mali by sa radsej napojit na mozog cinana a naucit ho programovat :D

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru