Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem 'Jdi deset kroků rovně a pak ostře doprava.' Speciální brýle mohou nevidomým nahradit vodicího psa

Vodicí pes vměstnaný do slepeckých brýlí. Tak by se ve zkratce dal popsat maďarský vynález, který začnou testovat tuzemští zrakově handicapovaní. Hlasem ovládané brýle jim budou popisovat cestu díky speciálnímu softwaru: data pro přesnou lokalizaci získají z vestavěných kamer a čidel rozmístěných po trase.

Brýle se jmenují jednoduše EVA, což je zkratka z anglického Extended Visual Assistant (v překladu něco jako rozšířený nebo vylepšený vizuální asistent nebo pomocník). Mají umět reagovat na hlasové ovládání a číst text, poznají bankovky nebo zboží a pomůžou s odpovědí na esemesky nebo e-maily.

Zařízení vypadá na první pohled jako běžné...

Předmět Autor Datum
Nahradit psa ? To snad né. Jsem nazoru, ze pro slepé je ten "pes" víc jak jen konec vodítka. nový
XoXoChanel 02.04.2018 17:24
XoXoChanel
To jsou ty jejich senzacechtivé titulky. Já mám třeba nevidomého kámoše, který mi jednou řekl, když… nový
Kráťa 02.04.2018 18:16
Kráťa
Kdyz vidim ty titulky jak zenska vjede autem primo do rybnika, protoze ji to rekne navigace, tak toh… poslední
Dwane Dibbley 02.04.2018 20:54
Dwane Dibbley

To jsou ty jejich senzacechtivé titulky. Já mám třeba nevidomého kámoše, který mi jednou řekl, když jsem ho dovedl k bankomatu: "Ty jsi jako můj pes. Ten také najde bankomat." :-)
Ono se to podle mě šikne lidem, kteří nevidí, ale psa nemají (nechtějí ho). Znám dva takové. Ale my, co vidíme, můžeme mít úplně jiné představy o tom, co je dobré pro nevidomé, než samotní nevidomí.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru