Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem MS kdykoliv rozbije vaše Windows na dálku

Možná se to stalo právě Vám tak, jako mě a jednomu mému známému.

Windows 10 se bez ptaní aktualizovaly, a po restartu se dostaly do stavu, kdy nebyly schopné naběhnout.
A co je nejhorší, nebyla je schopná vzkřísit ani možnost manuální automatické opravy.

Windows se odmítá normálně spustit navzdory manuálním vyvoláním pokusům o opravu. Nepomáhá obnova pomocí bodu obnovy ani pouhé odebrání aktualizace pomocí příkazového řádku

Možná patříte mezi štastlivce, kterým se toto nestalo, nicméně třeba mě ano.
Přišel jsem o vše, a musel kompletně přeinstalovávat pc.

Na toto fórum chodí techničtí lidé, kteří si tento problém dokáží většinou opravit sami.
Otázkou ovšem je, jak kompenzuje MS škody a výlohy způsobené těm méně zdatným, kteří musí PC nosit do servisu, čekat a podobně.

Windows 10 je systém, který může kdykoliv přestat fungovat na dálku (být rozbit aktualizacemi na dálku) a MS, přestože dostal za systém řádně zaplaceno, se zříká jakékoliv odpovědnosti v EULA.

Nic nového.
MS Windows 10 jsou časovanou bombou, kdy na rozdíl od starších os, nemůžete ani aktualizace zakázat.

Předmět Autor Datum
Jasne, vsechno hodit na zada Microsoftu, vyrobce udela nahovno ovladac nebo vubec zadny neudela, muz…
XoXoChanel 29.08.2018 16:47
XoXoChanel
Pro doplnění: Windows 10 mi běhaly 5 let v pořádku. Občas jsem skřípal zubama, když se aktualizovaly…
Flash_Gordon 29.08.2018 16:54
Flash_Gordon
Zajímalo by mě, jak reagují zaměstnavatelé, když mají W10 a namísto práce musejí ráno, půl směny ček… nový
XoXoChanel 29.08.2018 16:56
XoXoChanel
No a já bych si enterprise rád koupil, jenže NIKDO mi je nechce prodat. Bohužel nejsem firma se stov… nový
L-Core 29.08.2018 20:43
L-Core
- Tak zakup PRO verzi. bez nich byl klidné spaní určitě neměl. - Pred 10 rokama 10 Gigantu verejne… nový
XoXoChanel 29.08.2018 20:56
XoXoChanel
Mám Pro. Ale nemohu bezpečnostní záplaty odložit o více než 30 dní. Při těch průšvizích, co se stáva… nový
L-Core 30.08.2018 09:10
L-Core
Na mém "domacim" PC@Windows 10 PRO, mam jen nastveno WIFI (pro aktualizace) jako limitované pripojen… nový
XoXoChanel 30.08.2018 13:20
XoXoChanel
Zaměstnavatelé mají (legální) verze Enterprise,tam je nastavení uspůsobené jinak,než u verzí ostatní… nový
forestek 29.08.2018 19:15
forestek
Taky bych chtěl 5 let v pořádku používat 3 roky starý software (4 roky od prvního oznámení). :-) nový
Potkan007 30.08.2018 07:35
Potkan007
ne že se mi rozbily windows (používám je jen od doby tuším 2017 april update), někdy v lednu letos n… nový
utrj 29.08.2018 20:48
utrj
To jsou vážné důvody to nepoužívat,co myslíš ? nový
forestek 30.08.2018 08:00
forestek
Zalohovat, zalohovat, zalohovat. Jeste trikrat podrthnout! Acronis True Image (placeny) AOMEI Bac… nový
RedMaX 29.08.2018 22:38
RedMaX
ATI, zálohuješ to offline, z bootovacího média, nebo ze systému? Já vždy z CD/flashky. U ATI 2014 j… nový
L-Core 30.08.2018 15:06
L-Core
"ale prý se dá nějak vypnou secure boot a nastavit legacy" Jo dá... ale před instalací os. Podle mě… poslední
MM_tankmobil 01.09.2018 15:41
MM_tankmobil
No to je mi aktualita.. spíš nářek někoho, kdo půl hodiny předtím surfoval po pornhubu :) nový
MKc 30.08.2018 19:28
MKc

Jasne, vsechno hodit na zada Microsoftu, vyrobce udela nahovno ovladac nebo vubec zadny neudela, muze za to Microsoft. Intel po X totalne sprasil patch, muze za to MICROSOFT .. ted je to "na dalku" casovana Microsoft bomba cekejte konce sveta (asi uz jen dinosauri jako ja si vzpominaji na rok 2008), cil dal vesti pic..viny na tom WEBu. (nainstalujte si linux a bezte s temato pindama do ..)
* User ktery si dela zalohy, je user ktery neplace.

Pro doplnění:
Windows 10 mi běhaly 5 let v pořádku.
Občas jsem skřípal zubama, když se aktualizovaly 4 hodiny v kuse.
Zajímalo by mě, jak reagují zaměstnavatelé, když mají W10 a namísto práce musejí ráno, půl směny čekat na dokončení aktualizace.

Řada lidí, co znám přešla, na W8.1, kde je možné aktualizace stále zakázat.
A našli se i tací, kteří rovnou zkoušeli linux (byť závažné problémy začaly tradičně již při instalaci).:-)

Zajímalo by mě, jak reagují zaměstnavatelé, když mají W10 a namísto práce musejí ráno, půl směny čekat na dokončení aktualizace.

Tak to dopada, kdyz se o sit nikdo nestara nebo to dela s prominutim nemehlo. Ktere verze se pouzivaji v takovych kancelarich ? Nase ENTREPRISE verze ma zastavené UPdtade (odklonena /branche/ na nas server o ktery se stara admin) , zazrak ? (pak kdo pouziva ve firme "HOME" verze OS a pak se divi ze jim nejdou nastavit aktualizace, at si de stezovat za tim kdo jim je tam dal)
PS : Mimochodem ten PATCH posral Intel, né Microsoft.

No a já bych si enterprise rád koupil, jenže NIKDO mi je nechce prodat. Bohužel nejsem firma se stovkami PC; dvě licence mi nikdo neprodá :-/

Podnikají nejen firmy s tisíce zaměstnanci, ale i drobní živnostníci. A ti prostě získat legálně verzi Windows, která by si nedělala co chce, nemají jak.

Já tedy problém s W10 (pořádně je používám asi dva měsíce) neměl žádné, ale hrozím se toho, že jednou během uzávěrky díky nějaké aktualizaci PC nenastartuji. A přeinstalace všeho potřebného, to není na chvilku... Držím si doma dvě 3 roky neaktualizované W7 (instalace z doby, než tam MS nacpal v tichosti normálně nevypnutelnou telemetrii) - bez nich byl klidné spaní určitě neměl.

Ve W10 mám nastaveno "pololetní kanál" a obojí aktualizace na +30dní. Nevím, jestli je to dostatečné, ale nechce se mi do W10 nějak nezdokumentovaně rýpat.

V konečném důsledku je jedno, kdo to posral, když normálně nemáš (domácí uživatel) jak aktualizacím zabránit.

- Tak zakup PRO verzi.

bez nich byl klidné spaní určitě neměl.

- Pred 10 rokama 10 Gigantu verejne priznalo ze maji otevreny kouhutek k NSA (jako Yahoo a dalsi vyhledavaci motory, google to ma do dnes, NSA chce videt co jsi hledal, google jim to s radosti da, NSA chce videt co pouzivas za aplikace na telefonu, co delas, Google odevzda, vse maji dobre ulozené, nic se nedeje ze jo ), nikdo to neresil, zadné postihy, zadné paranoické clanky.

- Po 10 letech kvuli telemetrii (co je vlastne co ? Odeslana dignostika, TESLA motors taky pouzivaji v autech telemetrii, taze je to vlastne bonzacky auto co smiruje ) nekteri nemohou spat, to nemluvim o tech, co vse o sobe prozradi na socialnich sitich aji jakou maji v prdeli diru a pak se tady trepou a vykrikuji (nemyslim tebe L-Core) ze je OS smiruje, kam ten svet speje "ty vole" do pekné paranoické, zmanipulované prdele kde lidi veri vsemu co jim kde kdo (nebo google) podstrci pod nos.
*Dnes uz je to moda, co udela prvne clovek kdyz se chce neco dozvedet nebo neco hleda ? Pouzije "zdarma" GOOGLE, tomu uz nikdo nezbrani.

Mám Pro. Ale nemohu bezpečnostní záplaty odložit o více než 30 dní. Při těch průšvizích, co se stávají, mám prostě obavu, že je to málo, uvítal bych tak 90 dní… Aktualizace nových funkcí a vylepšení mohu odložit až o rok.

W7 bez aktualizací je zárukou, že mi je nikdo zvenčí "nerozbije". Prostě neaktualizuji, MS mi tam samo nic nenainstaluje. Ani kurvítko, ani GWX, ani telemetrii. Nejdůležitější je, že neměněný systém je stabilní. Kritickou záplatu (jak nedávno bylo ssh) si nainstaluji ručně.

Na mém "domacim" PC@Windows 10 PRO, mam jen nastveno WIFI (pro aktualizace) jako limitované pripojeni, kde dostavam jen kritcké zaplaty a na druhém, kde instaluji jen OfflineUpdates rucne, mam jen upresnené v [services.msc] bud aby nechodili vubec, nebo se jen zobrazili k vyberu bez instalace.
* Nic se mi nekazi, az na to nastaveni WIFI jesm nic jiného nedal, nechal jsem vse tak jak je a PC jede od listopadu 2017 bez problému, ani po dvou UPgrade OS na vysi verzi.

PS : Skoda ze zde neni uvedena statistika problému spojenych s problémy :
Jaké % by bylo pro zarizeni s legalnim/zakoupenym Windows 10 a % tech "druchych!". Ale neboj, staci trochu pohledat a vysledek je jasny.
* Nejvysi % problému se prevazne vyskytuje u zarizeni bez garance HW podpory pro Windows 10 (zarizeni které oficialne 10 nepodporuji, nebo nejaka jejich HW cast, jako Wifi, BT etc), ale proc rozepisovat, stejne tady budou a vzdy kriceli nejvic ti, co ten Windows stejne ukradli, tak uz to bylo od jakziva.

ne že se mi rozbily windows (používám je jen od doby tuším 2017 april update), někdy v lednu letos nemám update, takže používám krátkou dobu na odzkoušení stability.

Ale je to zbastlený exkrement, hůř tam jde wifi (nejde adhoc, nebo hostednetwork, protože to má jiné API, resp ovladače pro Win 10 toto api nemají), nepřehledné nastavaní, zaflákané zbytečnostmi (prohližeč 3D), kravince v nastavení metro, různé telemetrie, bordel Store, provázanost s MS účtem (naštěstí nemám), mraky služeb

Zalohovat, zalohovat, zalohovat.

Jeste trikrat podrthnout!

Acronis True Image (placeny)

AOMEI Backupper (free)

Jsou i dalsi, ja pouzivam Acronis. Kdyz se naposled rozbily Windows 10, tak jsem proste nahodil zalohu a bylo, akorat teda jsem NEZALOHOVAL a proto byla tri mesice stara, ale ted uz zalohuji kazdy mesic, abych se nemusel vracet s doinstalovavanim zbytecne dal.

ATI, zálohuješ to offline, z bootovacího média, nebo ze systému?
Já vždy z CD/flashky.

U ATI 2014 jsem to ani neměl nainstalováno v PC. Teď jsem si pořídil ATI 2019 a (kromě toho bootovacího média, které jsem si stáhnul) uvažuji i o instalaci, ale spíše pro vytváření záloh dat (plány).

-----
Asi budu vypadat jako pitomec, ale netuším, zda používám BIOS nebo UEFI BIOS (pro zálohy/klonování prý na tom záleží). Ten můj "BIOS" je takový "pěkný", žádný (s)prostý textový režim. ale prý se dá nějak vypnou secure boot a nastavit legacy... nikdy jsem do toho moc nelezl/nerýpal a tak ani nevím, co vlastně mám :) Pro bootování jesm vybral BIOS DVD (ne UEFI DVD), bootovací CD se mi načetlo a vytvořil jsem v něm zálohu OS..

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru