Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Affinity Publisher - free beta

Firma Sherif, která se IMHO úspěšně snaží rozbít monopol Adobe, přidává do své mozaiky další kamínek. Vedle Affinity Photo (Photoshop) a Affinity Designer (Illustrator) vychází Affinity Publisher (InDesign).

Beta je snad? časově neomezená, ke stažení po registraci zde: https://affinity.serif.com/en-us/publisher/
(uživatelům Photo/Designer stačí přihlášení se k účtu)

Zdroj: e-mail, Sherif
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Beta je časově omezená, tak to alespoň bylo u Photo i Designeru.
touchwood 31.08.2018 06:56
touchwood
To jako že po nějaké době přestane fungovat? Že po vydání ostré verze betu ke stažení odstraní, to v…
L-Core 31.08.2018 08:50
L-Core
Pokud je to jak pise, tak ano, prestane to fungovat s vydanim konecne verze. Obvykle v takovych prog…
RedMaX 31.08.2018 09:09
RedMaX
promiň, ale Inkscape , Krita, apod. se srovnat fakt nedají. Krita je pixelový editor jako býval např…
touchwood 31.08.2018 10:34
touchwood
Nerikam, ze je to shodne, ale proste neko vyuziva z Adobe produktu jen neco a predevsim v kreativni…
RedMaX 31.08.2018 13:15
RedMaX
moznost prace v davkovem rezimu tohle je už snad běžné, umí to už i několik posledních verzí Zoner…
L-Core 31.08.2018 14:15
L-Core
Davky ve Photoshopu jsou neskonale propracovanejsi. Me uz to v soucasne dobe nestve, koncil jsem v d… nový
RedMaX 31.08.2018 20:11
RedMaX
Mailmerge uměla i T602 :-D Mně u AP nechybí nic. Kreativitu jsem posílil pořízením Filter Forge, ni…
L-Core 31.08.2018 14:23
L-Core
MasterPage je standardní funkce všech sázecích programů, bez toho knížku nevysázíš... nový
touchwood 31.08.2018 15:33
touchwood
Celkem mě zajímá (zatím jsem to nezkoušel), zda bude Publisher (možná později ve spojení s AD) schop… nový
L-Core 31.08.2018 15:47
L-Core
Ano, Beta po vydání ostré verze zkontroluje update a vypne se. Alespoň co se pamatuju.
touchwood 31.08.2018 10:20
touchwood
Tak po vydání fullky betu stejně potřebovat nebudu ;-) Tipuji, že věrní fans (AP+AD vlastníci) budo…
L-Core 31.08.2018 14:13
L-Core
Pokud sleduješ diskusní skupiny Affinity, tak myslím, že "nálož" nových funkcí pro verze 2.0 obou pr… nový
touchwood 31.08.2018 15:22
touchwood
Sleduju. Uživatelé jsou sice netrpěliví - já dovedu pochopit, že v pár lidech se plnohodnotná konkur… nový
L-Core 31.08.2018 15:59
L-Core
ano,napr. waves plugins diamond collection po 40%-nom znížení ceny stoja 2999 usd,a to je len jeden… nový
audax 03.09.2018 20:09
audax
Programu dám vyjímku do firewallu, aby nešmíroval. Bude i dál fungovat? Je nějaký problém s absencí… nový
foreverek 03.09.2018 11:59
foreverek
To netuším a ani neřeším, až vyjde fullka, kupuju. nový
L-Core 03.09.2018 17:50
L-Core
A zkousel jsi i ty programy, co jsem sem psal? Treba Scribus na spoustu veci staci a je to open-sou… poslední
RMX 04.09.2018 08:46
RMX

Pokud je to jak pise, tak ano, prestane to fungovat s vydanim konecne verze. Obvykle v takovych programech musis v te bete zdarma souhlasit s odesilanim diagnostickych dat.

Jinak kamos rika, ze vetsinu veci dnes jde plnohodnotne delat v open-source:

Krita, OpenToonz, Blender.

A existuji i Inkscape a Scribus, ale tam jak je to kvalitni nevim, ja to mam instalnute, ale nedostal jsem se k vyzkouseni a kamos to nepouziva.

Docela by me zajimalo porovnani, kdybyste nekdo nasli nejaky srovnavaci test treba produktu od Adobe, Affinity a open-source produktu.

promiň, ale Inkscape , Krita, apod. se srovnat fakt nedají. Krita je pixelový editor jako býval např. DPaint na Amize. OpenToonz je zase animační (opět ekvivalent DPaintu) nástroj. Blender je 3D renderer.

Oproti tomu Affinity Photo má nejblíže svou univerzalitou k Photoshopu, stejně jako Affinity designer je alternativa k Illustratoru. Další podstatná věc je provázanost jednotlivých aplikací. A jako nejzásadnější věc vidím jednotné (a velmi funkční) UI, včetně "vlastního" způsobu chápání vrstev objektů apod. Další, neméně podstatná věc, je plná a funkční podpora grafických formátů - i tam OSS aplikace dosti často havarují.

Já se Publisher těším - podle všeho bude mít podporu "mailmerge", tj. parametrizace dokumentu na základě externích dat/databáze (což např. v ID nelze přímo, ale pouze s externím pluginem).

Ne že by programy od Affinity byly dokonalé, chybí mi tam spousta věcí (např. lepší práce s rulerem, lepší měření délek a úhlů), ale mají dokonalý snapping a skvělou nedestruktivní techniku aplikace efektů, ořezů, apod. A za tu směšnou cenu je to jasná volba. Nejsem profi grafik (ale pracoval jsem jak grafik), PS používám od verze 3.5, illustrator od verze tuším 5 (na Macu, protože na PC byla jen šílená 4.0), jak na PC, tak na Macu.

Adobe je samozřejmě "top", ty desítky let vývoje a vylepšování jsou vidět, ale na druhou stranu chyby, neschopnost/pomalost/problematičnost přechodu na 64b a hlavně "CC-výpalné" mě utvrdily v tom, že soukromě si CC nikdy nepořídím.

Nerikam, ze je to shodne, ale proste neko vyuziva z Adobe produktu jen neco a predevsim v kreativni praci je to tema jmenovanyma open-source programama nahraditelne.

Minimalne pro zajemce o danou oblast je dobre byt s tema programama seznamen, vzdyt je to zadarmo.

Kamos rika, ze treba v Blenderu se daji delat i veci mimo 3D, netusim jak to je.

Photoshop mam od predchoziho zamestnavatele, soukrome bych si to take nekoupil a CC-vypalne uz vubec ne. To stopro souhlasim.

Ja uz ani Photoshop nepotrebuju, jeho jasna a podle me zcela jedinecna vyhoda byla moznost prace v davkovem rezimu, kdy se ruzne cinnosti daly castecne automatizovat a v produkcnim prostredi to bylo velmi efektivni, doma to stejne nevyuziju.

Davky ve Photoshopu jsou neskonale propracovanejsi. Me uz to v soucasne dobe nestve, koncil jsem v dobe zahajeni CC, v te dobe jeste slo v pohode kupovat CS6, ale rikal jsem si, ze to bude konecna, az to jit koupit nepujde a budeme muset v pripade potreby dalsich licenci prejit na CC. Nastesti vse pro me dopadlo jinak a uz se nervovat nemusim.

Mailmerge uměla i T602 :-D

Mně u AP nechybí nic. Kreativitu jsem posílil pořízením Filter Forge, nic víc opravdu nepotřebuji. U AD mi chybí převod bitmapy na vektory (o tom jsem se již bavili, snad verze 2.*).

Každopádně se dá očekávat (alespoň já očekávám) trochu rychlejší posun u AP i AD; beta Publisheru má (jistě sis všiml) dvě nefunkční perzóny, odkazující na AP a AD ve verzi 1.7 (před pár dny jsme updatovali 1.6.4 na 1.6.5).

Jinak, betu zkouším a moc se mi líbí "master page" featura. Možná/asi to umí i InDesign, ale tem jsem spustil snad jen jednou, když jsem to instaloval (CS4) dceři, takže o něm nic nevím.

Celkem mě zajímá (zatím jsem to nezkoušel), zda bude Publisher (možná později ve spojení s AD) schopen z hlediska mých potřeb nahradit Acrobata. Třeba v tom, že chci z mnohostránkového *pdf odstranit hlavičku/patičku na všech stránkách. "Deep" editace *pdf není v AD žádný problém; problém je, pokud bych v něm chtěl upravit 250 stránkový dokument. Nebo není, ale zatím nevím, jak na to ;-)

Mám doma fullku Acrobata někdy z roku 2008(?), zvažoval jsem zakoupení (kvůli vytváření editovatelných *pdf) něčeho novějšího, CC-výpalné nechci, zatím nevím. Acrobat se dá pořád koupit jako fulltime standalone licence, na rozdíl od adobáckého zbytku.

Zatím formuláře pro sebe vytvářím i ve Form Filleru, ale to je formát "sám pro sebe", nepoužitelný obecně.

Tak po vydání fullky betu stejně potřebovat nebudu ;-)

Tipuji, že věrní fans (AP+AD vlastníci) budou mít možnost portfólio Serif zkompletovat, za 39,90€ vč DPH.

A jsem zvědav, kam (pokud) zamíří pak. Nevadilo by mi najít náhradu za Adobe Audition (ex Cool Edit Pro). CEP znám dost dobře, na starém PC mám Audacity, ale to je pro pořádnou práci se zvukem IMHO nedostačující (teď myslím třeba třeba digitalizaci analogových záznamů). Hledat náhradu za Premiere netřeba; vždy mi více vyhovoval Vegas - a ten už byl 2x se spostou dalšího softu v Humblebundle nabídce za 20 éček.

Sleduju. Uživatelé jsou sice netrpěliví - já dovedu pochopit, že v pár lidech se plnohodnotná konkurence fotošopu a spol za rok prostě nedá vystavět. Každopádně jsem moc rád, že Affinity existuje; mít za dva tácy soft fotošopu a ilustrátoru velmi konkurenceschopný, to by mi na mysl před pár lety nepřišlo.

Pamatuji doby, kdy jen samotný fotošop stál 40 tisíc (verze 7.0). Komplet Adobe snad 150-200 (nevím, střílím). Když jsem dceři kupoval CS3 a později CS4 za doslova pár tisíc (a pak šlo, za myslím osmičku, přejít ze "student" na "full, commercial for all"), myslel jsem, že lepší možnost už nikdy nebude. A vida :-)

Profesionální uživatelé asi souhlasit nebudou. Ale neva, jim samozřejmě nestačí ani "holý" fotošop, premiéra, audition, musí dokupovat pluginy za další desítkytisíc... Audax mě jistě doplní/opraví, kolik stojí třeba pluginy Waves (a to jsou asi i lepší, neorientuji se v tom).

ano,napr. waves plugins diamond collection po 40%-nom znížení ceny stoja 2999 usd,a to je len jeden výberový balíček z ich bohatej kolekcie....ale zasa essentials collection stojí momentálne len 99 usd,ale to je zasa len úplný základ skôr pre niekoho,kto chce začať a ešte presne nevie,čo všetko nakoniec bude potrebovať.....ked sa to ovšem prepočíta na české koruny,pre niekoho je aj to dosť,ono sa to časom síce zaplatí,ale počiatočná investícia môže byť finančne bolestivá.......velmi ťažké je ovšem porovnávať prípad,ked základný nosný software je zdarma a potrebné funkcie sú dostupné len v podobe drahých pluginov,typický prípad je napr. Strata 3D,zákl.software zdarma,ale už len exporter plugin do bežných 3D/video formátov stojí cca 280 usd..........osobne len vítam,ak existujú lacnejšie a free ekvivalenty a alternatívy,aj s tými programami je to dosť často o tom,že ten,kto vie,spraví krásnu vec aj v obyčajnom painte z windows,kto nemá pre niečo cit a nadanie,nepomôže mu ani ten najvyspelejší program/plugin.....

Programu dám vyjímku do firewallu, aby nešmíroval. Bude i dál fungovat? Je nějaký problém s absencí dat a následnou nefunkčností.

Jak program hlídá vypršení? Nevyřeší to i ten firewall nebo je nutné program nějak jinak ošetřit? sandbox a sledování změn/ běh v VM s jiným časem?

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru