Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Microsoft odhalil novú konzolu do Windowsu - Windows Terminal

Vývojárský tím Windows Terminal predstavil novú aplikáciu pre konzolu vo Windows. Ide o modernú aplikáciu, ktorá umožní používateľom používať konzolové aplikácie a shelly ako Command Prompt (a.k.a cmd.exe), PowerShell a WSL. Poriadny moderný terminál vo Windowse doteraz chýbal, aj keď ako alternatíva sa dal použiť ConEmu, o ktorom sme písali aktualitu pred pár rokmi.

Windows Terminal bude dostupný zo Microsoft Store vo Windows 10 a bude pravidelne aktualizovaný. Jednou z top vlastností bude podpora záložiek, kde každá záložka bude môcť obsahovať rôzny shell (cmd/ps/wsl). Ďalšou zaujímavosťou je spôsob renderovania textu, ktorý umožňuje zobrazovať nie len základné textové znaky, ale aj ligatúry, symboly, CJK (čínske/japonské/kórejské) znaky a emoji (ktoré určite každému chýbali). Vykresľovanie znakov je urýchľované GPU (podobne ako cross-platformný open-source terminál Alacritty), takže výkonovo niekde úplne inde ako vykresľovanie cez GDI v pôvodnej konzole. Medzi ďalšie vlastnosti patrí konfigurovateľnosť prostredia pomocou profilov pre každý shell/aplikáciu, farebné témy, možnosť nastavenia priehľadnosti a rozmazania pozadia, atď.

Terminál tiež príde s novým fontom Terminal, ktorý bude tiež open-source, aj keď konkurovať fontu Consolas bude ťažké. Zdrojový kód samotného terminálu je dostupný na Githube. V súčasnosti neexistuje binárna distribúcia, takže ak ho chcete vyskúšať, musíte ho skompilovať. Na spustenie terminálu je potrebné mať Windows 1903 (build >= 10.0.18362.0) alebo vyšší. Na jeho skompilovanie je potrebné mať SDK rovnakej verzie a minimálne Visual Studio 2017 s balíkmi pre vývoj desktopových aplikácií s C++ a pre vývoj UWP (Universal Windows Platform) aplikácií.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nahodou Win2016 sa uz defaultne pokusa instalovat bez grafickej nadstavby...tuto zvrhlost som absolv… poslední
fleg 09.05.2019 08:12
fleg

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru