Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Zorin OS 15.2 pro Linuxové nováčky + Mini zpráva : linuxové jadro 5.6

Zorin OS 15.2 je nyní k dispozici ke stažení. Tato aktualizace slouží jako nejnovější bodové vydání v řadě Zorin OS 15 .x, které debutovalo minulý rok.

[89610-zorin-poradna-1-png]

• Zahrnuta je řada aktualizací softwaru, oprav chyb a oprav zabezpečení, stejně jako nové jádro Linuxu (Linux 5.3 / 5.4 po "full-upgrd" ) s laskavým svolením Ubuntu 18.04.4 LTS a jeho HWE (Hardware Enablement).
• K dispozici jsou také aktualizované verze základních aplikací, jako jsou Firefox, LibreOffice a GIMP.
• Zorin OS 15 byl od svého vydání loni v létě obrovským hitem a od té doby zaznamenal působivých 900 000 stažení.
• Úspěch svědčí o výběru designu a vývoje týmu Zorin OS, který přizpůsobil distro směrem k přepínačům Windows a Linuxovým nováčkům, kteří chtějí systém, který „prostě funguje“, hned po instalaci..

Stáhněte / vyzkoušejte si Zorin OS 15.2 Core

https://zorinos.com/download/#core

*Zorin OS 15.2 je k dispozici ke stažení prostřednictvím oficialniho webu Zorin OS. Jako vždy je Zorin OS k dispozici v placené verzi „Ultimate“ a ve verzi „Core“ ktera je zdarma.

• Stejně jako u bodových verzí Ubuntu, pokud jste již používáte Zorin OS 15 (nebo vydání 15.1), není třeba stahovat tuto novou .ISO a přeinstalování systému.

• Stávající uživatelé Zorin (to co již Zorin na PC či NTB maji) získají všechny zde uvedené aktualizace jako pravidelné aktualizace softwaru. Pokud jste tak dosud neučinili, spusťte kontrolu aktualizací a nainstalujte všechny / všechny aktualizace, které jsou uvedeny.

---------------------------------------------------------

MINI ZPRAVA -- Novy Kernel 5.6

---------------------------------------------------------

[Linuxové jadro 5.6] je nejnovější stabilní verze linuxového jádra. Podíváme na několik nových funkcí a změn, které aktualizace zahrnuje.

• Stručně řečeno, jedná se o docela podstatnou aktualizaci jádra (i když odkládá hlavní zahrnutí Wireguardu) s velkým množstvím síťových, souborových systémů a vylepšení ovladačů hardwaru uvnitř.

• 7 funkci které by vas mohli u Kernel 5.6 zajimat mimo :

- Vylepšení v merení procesoru AMD Zen  teplota / výkon.
- Oprava přehřívani  procesorů AMD v noteboocích ASUS TUF
- Open-source NVIDIA RTX 2000 „Turing“ grafická podpora
- Vložené šifrování FSCRYPT.

1) WireGuard

Linux 5.6 se může pochlubit podporou WireGuard již od začátku - velký problém pro ty, kteří vědí, co to je, což zřejmě činí hlavní změnu této aktualizace jádra.

Co je WireGuard?

No, Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/WireGuard) popisuje WireGuard jako zabezpečené VPN (Virtual Private Network) tunelování nástroj. To „běží jako modul uvnitř jádra Linuxu“, aby poskytovalo lepší výkon (a lepší soukromí) než jiné protokoly tunelů.
Osobně VPN nepoužívám, ale jsem nadšený, když vím, že podpora příští generace je / bude k dispozici.

2) Brzy podpora USB 4

Série jádra Linux 5.6 je první, která obsahuje podporu pro USB_4 (aka USB_4, ale z nějakého důvodu je stylizovaná bez mezery).
USB4 je založen na Thunderboltu 3 a (mimo jiné výhody) poskytuje vysokou propustnost dat a zpětnou kompatibilitu s USB 3.2 a USB 2.0.

Koncem letošního roku se očekává spousta zařízení USB4 orientovaných na zákazníka, takže i když to právě teď není praktické, je dobré vědět, že Linuxové jádro je dobře připravené.

3) Amazon Echo (pro lolty)

Zavedení Linuxu na Amazon Echo má nyní jen malý praktický přínos, ale důležitá je jeho včasná podpora. Představuje základ, na kterém lze vyvíjet, budovat a provozovat další software s otevřeným zdrojovým kódem, alternativy Alexa a / nebo software v uživatelském prostoru.

4) Ovladač nečinného chlazení CPI

5) Lepší podpora hardwaru

[HRock64-1-1-750x429.jpeg]
Každá aktualizace jádra nabízí vylepšenou podporu hardwaru, od SoC založených na ARM, vývojových desek, vstupních zařízení, zvukových karet, myší, klávesnic atd
Linux 5.6 přidává podporu řady nových SoC a vývojových desek, včetně Pine HardRock64, Odroid, pracovní stanice HoneyComb LX2K SolidRun a Q71comm sc7180.

K dispozici jsou také aktualizace teplotních senzorů pro řadu platforem Rockchip a Allwinner, jakož i Broadcom BCM2711 používaného v Raspberry Pi 4 (mimo jiné).

6) Sdílení složek VirtualBoxu

Bylo to trochu debutováno v Linuxu 5.4, ale tato funkce nefungovala podle plánu a byla odložena.
Tentokrát je funkce zpětná, funkční a co je důležitější, zůstane na místě, aby umožnil bezproblémový přístup k souborům.

7) Komprese dat F2FS pomocí LZO / LZ4

Linux 5.6 také přichází s podporou komprese dat F2FS pomocí algoritmů LZO / LZ4.
Jinými slovy, jedná se pouze o novou kompresní techniku ​​pro souborový systém Linux, kde budete moci vybrat konkrétní přípony souborů.

[Na stahnuti] :

https://wiki.ubuntu.com/Kernel/MainlineBuilds / https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v5.6/

• I když je možné nainstalovat Linux 5.6 v Ubuntu, Linux Mint a dalších distribucích založených na Ubuntu pomocí sestavení hlavní řady, jeho instalace se na domací ci pracovní PC nedoporučuje .

A proč se to nedoporučuje? Protože hlavní jádra nejsou tak široce testována, kontrolována nebo dodelána tak jako pravidelné aktualizace jádra ve verzi Ubuntu! Tudíz bych ho opravdu doporučil jen pro sestovací PC, nebo ve virtualni prostredí / obraze..
* Trpelivost ! Kdo nespicha, tak alespoň počkejte týden nebo dva. Tím budou odstraněny všechny hlavní opravy chyb objevené po jeho vydání.

PS: DODATEK

------------------

KaOS :

------------------
• Pro nováčky co se zajimaji o Linuxové dustribuce a hledají jednoduchost, bych doporučil i zkusit KaOS https://kaosx.us/
• KaOS Wikipedia : https://en.wikipedia.org/wiki/KaOS

[screenshot_1.png]

Předmět Autor Datum
No hezké. Ale to je celé ve španělštině (či portugalštině nebo kýho čerta)? Už pomalu zapomínám i en… nový
mif 02.04.2020 20:25
mif
Přitom čeština, tak jako slovenština tam k dispozi je : [89622-zorin-poradna-png] Jestli jsi již ins… nový
HPET 02.04.2020 20:56
HPET
a není tam nějaké šmírování Myslím že tam byla aféra asi prosinec-únor, psalo se o tom na root.cz. J… poslední
kapole 06.04.2020 14:23
kapole

Přitom čeština, tak jako slovenština tam k dispozi je :
[89622-zorin-poradna-png]
Jestli jsi již instalaci provedl, tak jazyk zvol přímo v "systém" → "jazyk" a jestli tam čeština at z jakéhokoliv důvodu není, vždy se můžeš pokusit balíček češtiny doinstalovat :
(také jsem si vsiml, ze se nekteré jazykové balicky hlavne pro aplikace stahuji v prvnim Update, po kterém je vse prelozeno)

apt-get install language-pack-gnome-cs

- Popřípadě přes nastavení prostředí :

sudoedit ~/.pam_environment

Z :

LANG=es_ES

Na :

LANG=cs_CS

(Když v terminálu napíšeš locale tak by jsi měl vidět, ověřit jaký jazyk je pro prostředí nastaveno)

- Ale čeština při instalaci je a nic takového normálně není potřeba řešit . To máš spuštěno z HDD nebo LiveCD ?

[89623-zorin-poradna-virtual-png]

PS:

- Rychle jsem to zkusil projistotu hodil do VM a čeština funguje:
Všiml jsem si, ze některé slova nejsou přesně přeloženy nebo spíše jsou v anglickém vyrazu, ale velmi zřídka a není to nic, co by nějak omezilo obsluhu nebo afektovalo celkové užití.

[89624-zorincs-png]

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru