Předmět Autor Datum
arm to je neco s mobilama ne nový
Sempron 14.09.2020 19:52
Sempron
Ve zkratce: ARM jsou vyvojari hardwaru konkretne procesoru, ktere se pouzivaji treba do tech mobilu.… nový
RedMaX 14.09.2020 20:39
RedMaX
ARM před časem licenci a vyrobila vlastni SoC, ale pohorela. Ja bych naopak řekl že daří, treba je… nový
HPET 14.09.2020 23:22
HPET
Americky nebo anglicky - minimalni rozdil. Pohoreli v mobilech, jiste Shield je sice zajimave zariz… nový
RedMaX 14.09.2020 23:34
RedMaX
Ale notak. Kdyz pominu veškeré vývojové platformy (AI) , servery (od verze K1) kde je jejich SoC vyu… nový
HPET 14.09.2020 23:41
HPET
Na druhou stranu bych tvrdil, že si vedou dobře; potřebujete jejich systém na čipu (SoC) umístěném v… poslední
linearpoetry 07.03.2023 04:53
linearpoetry

Ve zkratce: ARM jsou vyvojari hardwaru konkretne procesoru, ktere se pouzivaji treba do tech mobilu. Rozdil od Intelu nebo AMD je, ze tyto firmy si to navrhnou, vyrobi a prodaji. ARM to jenom navrhne a nasledne ten svuj "papirovy" procesor prodava zajemcum z rad firem, ktere si ho bud upravi a pak vyrobi nebo ho proste vyrobi tak, jak ho dostanou navrzeny od ARM. (Vlastne delaji stejnym zpusobem i grafiky.)

Mimo jine ARM zaklad pouziva i Apple. NVidia si takto take zakoupila od ARM pred casem licenci a vyrobila vlastni SoC, ale pohorela. Duvodem ani nebylo to, ze by to NVidia vyrobila blbe, ale nekteri dalsi z oboru se ji zalekli a cenovou valkou a nepodporou nvidiackeho reseni je donutili se z trhu stahnout. Ted NVidia koupila ARM a bude mnohem silnejsi. .Muze zkusit comeback, ale spis se bude orietnovat na vypocetni (minimalne automotive) trh, kde muze nakup ARM i prakticky zuzitkovat.

Kdybych to zase hodne zjednodusil s nejakym vyhledem dopredu, tak nejspis az bude stavet dalsi GPU farmu jako dostavela ted, tak uz ji ty GPU nebude pohanet AMD Epyc procesor, ale vlastnni ARM procesorove reseni. :-)

ARM před časem licenci a vyrobila vlastni SoC, ale pohorela.

Ja bych naopak řekl že daří, treba jejich osazené SoC v multimediálních boxech Nvida Shield s Tegra X1 který je osazen i v novém Nintendo Switch.
Mimo jiné zároveň s poslední generací Tegra osazenou na vývojových deskách Nvidia Jatson (Jetson AGX Xavier na 64 bitovém ARM v8.2 + GPU NVIDIA Volta s 512cores) patří k nejvýkonnějším vůbec . Podpora, sdk etc je taky slušná.
Hlavni změna s ARM bude hlavne ta, že teď bude americky.

Americky nebo anglicky - minimalni rozdil.

Pohoreli v mobilech, jiste Shield je sice zajimave zarizeni ale co do poctu prodanych kusu zcela okrajove a to i presto, ze se mu dari dobre.

Nintendo Switch je takova zaplata diry v bote, obe hlavni konzole ma AMD a NVidii zustalo jen Nintendo. Pry jim hardware NVidia prodava dokonce i se ziskem, to je uspech. Nicmene veril bych, ze museli jit s cenou hodne dolu, aby do toho Nintendo slo.

Ale notak. Kdyz pominu veškeré vývojové platformy (AI) , servery (od verze K1) kde je jejich SoC vyuzivan, automobilni průmysl a zaměříme se výhradně na mobilni zařízení stačí se podívat kolik prodali a prodavaji třeba TV boxu.
Tak jako poslední model Android TV Nvidia Shield 2019 PRO a Nvidia Tube verze bez USB se SoC Tegra X1 které stále patří k nejlepším a nejvýkonnějším zařízením ve své kategorii.

To že to teď bude americká firma je IMHO víc jak podstatné.

PS: Prodané kusy nemusí samo o sobě nic vypovídat, co třeba nový SoC realtek RTD1619 (momentálně osazován ve výši třídě multimediálních boxů) , určitě neprodal tolik kusů co Amlogic a co to tedy znamená?

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru