Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Poplach v narodnej zrade SR

Na Slovensku mame kauzu znamu ako "Hackersky utok na NR SR(parlament)", kde predseda Borisko Kolarovie oznamil, ze kvoli utokom zlych hackerov nebude par dni/tyzdnov NR SR fungovat.
Kedze zijeme ciastocne v Kocurkove, neskor sa ukazalo, ze zly hacker bol tajtrlik(poslanec) vladneho hnutia, ktory na vybore videl nezapojeny UTP kabel a dal strcil ho do najblizsej volnej zasuvky. Slo o hlasovacie zariadenie, ktore mal na stole. Tym vytvoril slucku(loop) a zahltil najblizsi switch. Kedze siet asi robil idiot nepadol len jeden switch, ale asi sa zrutil postupne aj zvysok siete.
Nebudem sa zamyslat nad tym, co tam robil volny nezapojeny kabel, preco poslanca napadlo zapojit ho a pod, ci fantazmagoriami, ze slo o umysel a niekto mu to poradil, aby znefunkcnil NR.
Sme na IT poradni a tak sa zamyslam kto nastavoval siet v NR SR.
Kazdy manazovatelny rozumny switch ma totizto v defaulte nastaveny na kazdom porte STP, co je protokol, ktory prave strazi, ci niekde nevznikne loop a ak ano zablokuje ho. Niekto pri instalacii umyselne vypol STP, alebo pouzil nejaky switch, ktory ho nepodoruje/nema (este hrosia moznost, kedze slo o statnu zakazku a tam sa musi tunelovat vo velkom).
Nemam iluzie o skilloch iteckarov v statnej sprave, ale toto by naozaj zvladol spravne nastavit aj ziak strednej skoly so zameranim na sietovu infrastrukturu.
Otazka kedy konencne zacne stat v oblati IT zavadzat normalne sluzby za normalne peniaze dodane normalnymi dodavatelmi.

Zdroj: Internet

Komentář k aktualite

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality