Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Poplach v narodnej zrade SR

Na Slovensku mame kauzu znamu ako "Hackersky utok na NR SR(parlament)", kde predseda Borisko Kolarovie oznamil, ze kvoli utokom zlych hackerov nebude par dni/tyzdnov NR SR fungovat.
Kedze zijeme ciastocne v Kocurkove, neskor sa ukazalo, ze zly hacker bol tajtrlik(poslanec) vladneho hnutia, ktory na vybore videl nezapojeny UTP kabel a dal strcil ho do najblizsej volnej zasuvky. Slo o hlasovacie zariadenie, ktore mal na stole. Tym vytvoril slucku(loop) a zahltil najblizsi switch. Kedze siet asi robil idiot nepadol len jeden switch, ale asi sa zrutil postupne aj zvysok siete.
Nebudem sa zamyslat nad tym, co tam robil volny nezapojeny kabel, preco poslanca napadlo zapojit ho a pod, ci fantazmagoriami, ze slo o umysel a niekto mu to poradil, aby znefunkcnil NR.
Sme na IT poradni a tak sa zamyslam kto nastavoval siet v NR SR.
Kazdy manazovatelny rozumny switch ma totizto v defaulte nastaveny na kazdom porte STP, co je protokol, ktory prave strazi, ci niekde nevznikne loop a ak ano zablokuje ho. Niekto pri instalacii umyselne vypol STP, alebo pouzil nejaky switch, ktory ho nepodoruje/nema (este hrosia moznost, kedze slo o statnu zakazku a tam sa musi tunelovat vo velkom).
Nemam iluzie o skilloch iteckarov v statnej sprave, ale toto by naozaj zvladol spravne nastavit aj ziak strednej skoly so zameranim na sietovu infrastrukturu.
Otazka kedy konencne zacne stat v oblati IT zavadzat normalne sluzby za normalne peniaze dodane normalnymi dodavatelmi.

Zdroj: Internet
Předmět Autor Datum
četl jsem to někde na sk stránkách. na twitteru pak nikdo z těch rezolutně komentujících nevěděl, že… nový
lední brtník 06.11.2022 16:13
lední brtník
Vraj staré to nepodporujú, možno bol starý, keďže často sa to robí tak, že načo meniť niečo, čo fung… nový
msx. 06.11.2022 18:59
msx.
Já bych jen polemizoval s tím, že STP v defaultu rozhodně u spousty switchů zapnutý není. Třeba star… nový
touchwood 06.11.2022 19:38
touchwood
Ôk opravujem... nie všade je to zapnuté. Ja väčšinou prichádzam do styku s Ubnt, MikroTik a Ciscom a… nový
fleg 06.11.2022 21:43
fleg
Veľké ô? To si ako dokázal? Z mobilu? nový
msx. 07.11.2022 20:39
msx.
Ja ti to prezradim a ty to budes po mne opakovat....to isto. poslední
fleg 08.11.2022 07:46
fleg
"nbusr123" a ty sa divíš ako štátne IT nefunguje? Mňa už toto vôbec neprekvapilo... nový
Ale 07.11.2022 14:44
Ale

četl jsem to někde na sk stránkách.
na twitteru pak nikdo z těch rezolutně komentujících nevěděl, že k tomu může opravdu dojít, když je it neschopné nebo jak píšeš - mu zůstala třetina zakázky v kapse.

(a máš vtipný nadpis, až teď jsem si všim, co mě na něm rušilo)

Vraj staré to nepodporujú, možno bol starý, keďže často sa to robí tak, že načo meniť niečo, čo funguje. Tomu rozumiem, takže povedzme, že to bolo tak. Mne skôr, ale vŕta hlavou, že načo zapájal niečo, čo zapojené nebolo. Nemám úmysel vytvárať teórie, skôr mi chodí po rozume, že načo sa vŕta do niečoho, do čoho ho nič. Tiež mám doma takto nezapojený kábel, ktorý má využitie a viem aké a ak mi router nepodporuje obchádzanie slučiek, skončil by som rovnako. Takže preto ma zaujíma, načo sa vŕta do toho, čo ho trápiť nemá. To je tak, keď sa hlasuje na rozkaz a nikoho diskusia nezaujíma, tak sa hrajká s tým, čo je po ruke, ale to už rozvádzať nechcem.

Doplnené ešte počas písania príspevku:
Nedalo mi to, skúsil som to. Padla mi celá sieť a rozdýchal to až reštart routra, hoci som kábel odpojil. A nie je starý, takže asi to všetky nepodporujú.

Doplnené po odoslaní príspevku:
Teraz rozmýšľam, že možno je starý, je to ZTE Speedport Entry na prenájom, takže možno už má niečo za sebou, takže neviem. Len doplním, že je v štandardnom nastavení.

Já bych jen polemizoval s tím, že STP v defaultu rozhodně u spousty switchů zapnutý není. Třeba starý dobrý 3com alias HP alias Aruba je typický příklad, kde STP je v defaultu vypnuto. A je pro to docela dobrý důvod, protože (R)STP je často původce rozličných zábavných problémů ve větších sítích.

Jinak debilismus státních IT organizací je všudypřítomný, to není jen u vás.
U nás je třeba úřad vlády vybaven velikou videostěnou, na které se konstantně promítá pouze fotka budovy úřadu vlády. Prezentace předvádějí na papírovém flipchartu. ]:) To prostě nevymyslíš.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru