Předmět Autor Datum
Perfektní článek. Tato slova by mohla být pro některé zdejší guru (geeky, skillery) mementem: Bude…
Paullus 12.02.2009 11:10
Paullus
Dovedu. Doufám že v těch padesáti už budu s IT mít společného co nejmíň.
Vladimir 12.02.2009 14:37
Vladimir
V padesáti budu spokojeným pěstitelem růží.
kmochna 12.02.2009 14:44
kmochna
V padesáti budu spokojeným pěstitelem růží. Už Tě vidím jako uplakaného padesátiletého stařečka nad…
Paullus 12.02.2009 15:53
Paullus
Stará škola se pojistí ručně vyrobenou samozávlahou. Jinak ten článek (pouze zběžně jsem ho pročítal…
kmochna 12.02.2009 16:08
kmochna
..je lepší vědět obecný princip... Ten článek mj. polemizuje i s tím, zda bude vůbec možno spoléhat…
Paullus 12.02.2009 18:16
Paullus
No pak se člověk může zachovat jako Emma a Scott z povídky Chrudošiví jsou borolové a nebo taky ne.…
kmochna 12.02.2009 18:33
kmochna
Pokud neco takoveho prijde, budou k dispozici i odpovidajici vyvojove nastroje.
Jan Fiala 12.02.2009 20:24
Jan Fiala
Paullus - jsem blbej, to přiznávám neustále, ale na PC jsem začínal v 62 - samouk - s průse..ma, kdy…
gambáč 12.02.2009 21:36
gambáč
Clanok je naozaj dobry, ale mam pocit, ze tu uz v spravickach bol. Autor by si mohol vsimnut datum v…
fleg 12.02.2009 13:19
fleg
Tak to se omlouvám, tady jsem se s ním nepotkal. :-[
ancer 12.02.2009 13:39
ancer
Je to sice starší článek, ale nic to na jeho aktuálnosti nemění. Tohle by si měli přečíst všichni, k…
Prasak 12.02.2009 20:51
Prasak
Ja naopak studoval elektroniku a automatizaci :-). Me zajmy se prelevaly z jedne oblasti do druze a…
JR_Ewing 13.02.2009 09:02
JR_Ewing
Já taky studoval na průmyslovce Automatizační techniku, studoval jsem to pak i půl roku na VŠ, ale t…
MaSo 13.02.2009 11:03
MaSo
To sa trochu mylis. IT vo vseobecnosti je najdynamickejsie sa rozvijajuci odbor na svete. Naozaj sta…
fleg 13.02.2009 15:12
fleg
V podstatě se týká i jiných oborů díky tomu, že ostatní obory se vyvíjí i díky IT a využívají ji. Tu…
Zarniwúp 13.02.2009 22:57
Zarniwúp
Fleg ma recht. Ty pouze rozvadis (technologie zavisle na IT). Bez urazky.
mif 13.02.2009 23:16
mif
Skus sa na to pozriet z pohladu praxe. Ak dnes robis logistu a vratis sa do zamestnania po 10 rokoch…
fleg 14.02.2009 02:49
fleg
Spickovy programator spred 30 rokov je dnes dedusko, co nevie kde je sever. Tak je potom blbec on,…
MaSo 14.02.2009 14:24
MaSo
Dokážeš se o ty novinky zajímat celej život? Až (pokud) se ti stane IT živobytím, jak dlouho tě to b…
Prasak 14.02.2009 16:34
Prasak
To all, Hehe, já jsem samozřejmě bez urážky. Já do vás zase nechtěl až tolik šťouchat, ale vždyť je…
Zarniwúp 14.02.2009 19:45
Zarniwúp
ad 1. je to stary clanok ad 2. s autorom absolutne nesuhlasim ad 3. clanok je bud alibisticky, alebo…
wam_Spider007 13.02.2009 21:06
wam_Spider007
Taky mi to přijde, jako takové naříkání, že by sám autor nestíhal sledovat nové trendy v IT? Btw, to…
MaSo 14.02.2009 14:22
MaSo
Jo, je to on, psal do obojího. A znovu vám pánové odpovím - pravdu jeho slov poznáte s postupujícím…
Prasak 14.02.2009 16:36
Prasak
Tak rutina...ktora praca casom nie je rutina? Vodic z povolania, lekar, novinar, robotnik, manazer w… poslední
wam_Spider007 15.02.2009 16:46
wam_Spider007

Perfektní článek.

Tato slova by mohla být pro některé zdejší guru (geeky, skillery) mementem:

Budete se schopni naučit něco tak radikálně odlišného, až vám bude čtyřicet? Až vám bude padesát? A pokud to nedokážete: Dovedete si představit, co budete dělat místo práce s neopočítači, kterým budou rozumět vaši synové a vnuci mnohem lépe než vy? Vy, mistři světa, užívající si dnes převahy nad rodiči, sestrami, zoufalými laiky, tápajícími v pro ně nepřehledné džungli technologií: Dovedete si představit, že třeba přijde den, kdy se sami budete pokorně vyptávat o třicet let mladšího nafoukaného jedince za pultem, k čemu že ta věc vlastně slouží a k čemu je dobrá? Co uděláte, skousnete jeho hlášky, že přece "každý" ví to a to, jako odplatu za to, co jste napáchali na starší generaci - a nebo se změníte na komického doktora-inženýra, který se s balíkem poznámek a výstřižků domáhá respektu s odkazem na svůj třicet let starý akademický titul?

Stará škola se pojistí ručně vyrobenou samozávlahou. Jinak ten článek (pouze zběžně jsem ho pročítal) ukazuje, že je lepší vědět obecný princip než konkrétní postup u konkrétního programu. Není to o věku, není to o zkušenostech. I v devadesáti budu moct pravděpodobně fundovaně odpovědět z čeho se skládá písek.

..je lepší vědět obecný princip...

Ten článek mj. polemizuje i s tím, zda bude vůbec možno spoléhat na obecné principy, cituji:

"A co když najednou přinese své ovoce optoelektronika a optimalizace programů v optopočítači bude záviset na tom, jak dobře ovládáte fyziku světla? A nebo se konečně dostaví holografická média a vy budete optimalizovat ukládání dat s ohledem na složitost zápisu a vybavení? Co když přijdou kvantové počítače a budete psát programy, které budou brát ohled na superimponované stavy, co když přejdete z klasických logických formulí na něco neklasického? Jste na něco takového připraveni?"

Paullus - jsem blbej, to přiznávám neustále, ale na PC jsem začínal v 62 - samouk - s průse..ma, kdy to spadlo, a musel jsem volat SOS synovi - pomocí literatury, a i když dnes stojí "Jak na PC" za pendrek, tak i jemu, a starý poradně na Zive, která se začala hemžit blbcema, a díky tomu vznikla tato Poradna, děkuji do dnes, že jsem se naučil to málo, které dnes umím.
A zdejší Poradna za kterou děkuji "přírodě" - pán bůh mně může bejt ukradenej, je jedna z možností, kterou může využívat dost laiků - ale chce to od nich jenom jediné - snaha se něco naučit.

Je to sice starší článek, ale nic to na jeho aktuálnosti nemění. Tohle by si měli přečíst všichni, kdož právě volí novou školu, aby si nevybrali něco zaměřené jen na počítače, protože pokud se nebudou neustále učit nové věci, tak za patnáct let po škole jim bude celá škola na prdlačku. IMHO je dobré studovat něco kombinovaného, ideálně s elektronikou a automatizací.

Ja naopak studoval elektroniku a automatizaci :-). Me zajmy se prelevaly z jedne oblasti do druze a ted jsem v IT, i kdyz asi dost exot, kdyz jeste dnes dovedu spocitat jednoduchy zesilovac.
Jinak cely clanek je spis o programovani nez o obecnejsich vecech v IT, jako je bezpecnost, tam se ty trendy tak rychle nemeni, ziskat standard neni jen tak a udelat ho tak, aby byli vsichni ochotni ho opouzivat taky ne.

Já taky studoval na průmyslovce Automatizační techniku, studoval jsem to pak i půl roku na VŠ, ale totálně mě to přestalo bavit, tak jsem šel studovat IT...:-)

Článek mě nijak nenadchl... V každém oboru, je třeba držet krok s novým trendy, jinak se člověk nechytá. To je úplně jasná věc. Netřeba o tom psát články...:-)

To sa trochu mylis. IT vo vseobecnosti je najdynamickejsie sa rozvijajuci odbor na svete. Naozaj staci, aby si stratil na par mesiacov kontakt s nim a zacnes tapat. Takze clanok je naozaj trefny a inych odborov sa az tak netyka.
To, co sa udeje v IT za 5 rokov sa v inom odbore udeje za 100.

V podstatě se týká i jiných oborů díky tomu, že ostatní obory se vyvíjí i díky IT a využívají ji. Tudíž tyto obory se vyvíjí a musí se vyvíjet zároveň s IT. Polygrafie, logistika... každý najde určitě spoustu jiných příkladů.
Z toho pohledu je samozřejmě tvrzení, že co se uděje v IT za 5 let, se jinde uděje za 100 let, nesmysl. ;-)

Skus sa na to pozriet z pohladu praxe. Ak dnes robis logistu a vratis sa do zamestnania po 10 rokoch takmer nic sa nezmeni. Postupy su takmer stale rovnake. To, ze tam budes pouzivat ine pc a ine sw vybavenie je vedlajsie.
Skus byt celkom mimo IT 10 rokov a ani si nesteknes.
Proste spickovy chirurg z pred 30 rokov je spickovy aj dnes po 30 rokoch. Spickovy programator spred 30 rokov je dnes dedusko, co nevie kde je sever.

Dokážeš se o ty novinky zajímat celej život? Až (pokud) se ti stane IT živobytím, jak dlouho tě to bude bavit, neustále hltat a cpát do hlavy nový věci a trendy? Mě moje práce pár let taky hrozně bavila, ale po sedmi letech už toho mám plný zuby a občas přemejšlím, jaký by to bylo dělat něco jinýho, než v oblasti elektroniky. Za pár let budeš mluvit jinak, až budeš mít něco odmakanýho. Představ si dělat na IT supportu a neustále budeš BFU userům opravovat triviální problémy. Za deset let budeš šťastnej, když si najdeš práci daleko od počítačů.

A ještě dodám - když se musíš neustále učit nový IT trendy, tak si defacto bereš práci domů - jak dlouho tě to bude bavit? Dlouho ne, pokud máš i jiné zájmy (a k tomu třeba i manželku a děti).

To all,
Hehe, já jsem samozřejmě bez urážky. Já do vás zase nechtěl až tolik šťouchat, ale vždyť je to v tom článku hned na začátku...

Přiznávám to nerad, ale když nás pedagogové na škole informovali, ať tak nežereme to programování tak hrozně a radši ať se zaměříme na matematiku, algoritmy a složitost, měl jsem je za blázny. Faktem zůstává, že TOHLE je onen fundament, který se nemění.

....
A ne a ne a ne, nebudu to rozvádět, smazal jsem teď celý odstavec..... ;-)

Tak rutina...ktora praca casom nie je rutina? Vodic z povolania, lekar, novinar, robotnik, manazer whatever...vsetko je casom rutina. IT je prave oblast kde ta rutina nemusi nastat, pretoze sa vyvija. Ja osobne pracujem ako SQL vyvojar a vzdy je nieco nove co treba riesit. Nie je to vzdy ta ista struktura databazy a pod. Ak by som sa raz dostal do stavu, ze vsetko z DB som uz robil a nebude nic co mi bude prinosne, tak pouvazujem nad zmenou zamestnania, ale pravdepodobne len do inej oblasti IT.
Som proste clovek co nechce robit 25 rokov sofera kamionu a byt spokojny, lebo moje terajsie vedomosti mi vystacia az do dochodku.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru