Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Proč není Atom „Pine Trail“ o moc rychlejší než původní Atom?

Na serveru AnandTech se objevilo poměrně srozumitelné, logické a zároveň pěkné a stručné povídání o tom, proč nejsou nové Atomy „Pine Trail“ nějak výrazně rychlejší než předchozí Atomy „Diamondville“/„Silverthorne“. Důvod je prostý: protože vlastně vůbec nic nového nepřinášejí. Nejlépe je to vidět na obrázcích…

Kdyz nekde uvidim slovo "Atom", zacinaji se mi bourit zaludecni stavy. To si z nas ten Intel neprestane delat prdel?

http://www.diit.cz/clanek/proc-neni-atom-pine-trai l-o-moc-rychlejsi-nez-puvodni-atom/35533/

Zdroj: Diit
Předmět Autor Datum
Taky Atomy moc nemusím, ale v netboocích (EEE apod.) je to myslím ok.
MaSo 29.01.2010 11:00
MaSo
Ani v netboocich to neni to prave orechove. Nechci vyvolavat flame, ale tahle nadhera ma problem "uk…
mif 29.01.2010 11:08
mif
A co cena Atom vs. CULV? Pretoze Skodovky 120 nech si Skodove zavody strcia, ked tu mame porsche, z…
2laak 29.01.2010 11:11
2laak
Cena? Tu si prece nasadil Intel. Tohle je pouze marketing. Kdyby nejaky dement nevyprodukoval megasr…
mif 29.01.2010 11:15
mif
Ale uplne najdrahsie ULV kusky budu vzdy patrit medzi to najdrahsie, nie kazdy si to moze dovolit. A…
MM.. 29.01.2010 19:24
MM..
tak jest. On Atom je třeba vynikající řešení pro routery, NASky a podobná síťová zařízení (samozřejm…
touchwood 30.01.2010 15:12
touchwood
Co mas proti atomum? Konecne taky nekdo prisel na to, ze do kancelarskeho pocitace (word+excel) prip…
JR_Ewing 29.01.2010 11:22
JR_Ewing
Terminalove stanice jeste beru. Na kancl to ale neni (Word, Excel) - ten vykon je tak tragicky, ze s…
mif 29.01.2010 11:31
mif
Jo tady má Mif rozhodně pravdu. Kdykoliv musím na ten potrat cokoliv instalovat, tak se mi dělá blbě…
MM_tank 29.01.2010 16:11
MM_tank
Ano, vim, ze mam pravdu (resp. mame pravdu oba). S tvym svedectvim o kramech z hypace beze zbytku so…
mif 29.01.2010 22:08
mif
já bych si dovolil lehce nesouhlasit... je fakt, že Intel mohl přijít přijít s něčím lepším, ale na…
Nigfire 30.01.2010 00:17
Nigfire
Musím ovšem podotknou, že jsem s nižším výkonem atomu při koupi počítal a možná proto necítím žádné…
mif 30.01.2010 00:24
mif
No, vidim, ze jsi evidentne krajne zaujaty proti Atomum. Chapu, ze te k tomu vedou zkusenosti se zak…
JR_Ewing 30.01.2010 13:44
JR_Ewing
Neskryvam, ze jsem vuci Atomum krajne zaujaty (neco jako Tank vuci ATI ]:)). Potencialni uzivatel te…
mif 30.01.2010 14:08
mif
No nevím, já to (EEE901) používám jako stroječek na vš a stačí mi - až na výjimky, kdy je třeba použ…
Michal.Maniak 30.01.2010 14:28
Michal.Maniak
Az na vyjimky nestaci na nic. Jsi nejspis krajne tolerantni tvor, coz v dnesni neprejici dobe poklad…
mif 30.01.2010 15:00
mif
Samozřejmě mám ještě vedle toho výkonné stolní PC, ve škole na tom programuju python/c++, mám otevře…
Michal.Maniak 30.01.2010 17:17
Michal.Maniak
Až tak? Nevím jestli mám nějakej super kousek ale můj "prcek" (tak říkám svýmu netbooku) zvládá 720p…
Nigfire 30.01.2010 19:05
Nigfire
Souhlasim se tebou, me Atom plne postacuje i na kancelarinu... O vykonu jsem vedel a nejsem v zadnem…
gd 29.01.2010 17:01
gd
No, nekdo s tady vede svuj jihhad vuci necemu nenavidenemu - a ja si v pohode skladam NAS/domaci ser… poslední
lucifer 03.02.2010 17:20
lucifer

Ani v netboocich to neni to prave orechove. Nechci vyvolavat flame, ale tahle nadhera ma problem "ukocirovat" i operacni system. Nikdy to nemelo prijit na svet.

BTW: Mel jsem moznost seznamit se s inteli CULV - konkretne s notesem, kde tikal C2D SU7300. Spotrebou (vydrzi) je to parada, vykon vyborny. Tohle uz si v netbooku predstavit dokazu. Socialni Atomy at si intel strci do (dopln sam).

Ale uplne najdrahsie ULV kusky budu vzdy patrit medzi to najdrahsie, nie kazdy si to moze dovolit.
Atom je sice z pohladu dnesnych notebookov dost sracka, ale je to lacne a pre mnohych pouzitelne. Je jedno aku cenu nasadi intel, ptz atom bude vzdy niekolkonasobne lacnejsi jak ULV. Vyvoj tej atom vetvy ide dalej smerom k dualcore atomom a jednochipovym rieseniam (CPU+chipset v jednom) moze to byt zaujimave pre male setrne zariadenia (kdejake citacky knih a cojaviem - aj ked do citacky by som dal radsej nejaky RISC). Alebo pre priemysel (internet v autobuse :-D)
Nemusia to vobec byt zariadenia s Windows. Neni vsetko len Windows. Ale WinXP idu aj na atome. (sa rozpamataj co za PC boli v r.2001 vykonovo a na tie tiez ludia cpali Xp a po kliknuti na nieco chodili fajcit :) ... ked som dal kedysi instalovat na Pentium3 700MHz XPservicepack3, tak by som sa stihol za ten cas aj ozrat :) Nie CPU je sracka, ale WINDOWS JE SRACKA :-)

P.S. a nielen cena je zaujimava ale aj to ze sa to da uchladit pasivne v relativne malom priestore...

tak jest. On Atom je třeba vynikající řešení pro routery, NASky a podobná síťová zařízení (samozřejmě s Linuxem), protože poskytuje vyšší výkon než třeba MIPS procesory při podobné spotřebě. O tom, že to je x86, a tedy kompilace je o dost jednodušší (navíc lze použít balíčky) ani nemluvě.

Co mas proti atomum? Konecne taky nekdo prisel na to, ze do kancelarskeho pocitace (word+excel) pripadne do terminalove stanice je blbost cpat procesory se spotrebou 100W, kdyz 98% casu jedou na 5% zateze.

Terminalove stanice jeste beru. Na kancl to ale neni (Word, Excel) - ten vykon je tak tragicky, ze se kouse i Powerpoint. Je to hezke sledovat: zakaznik si to u mne objedna. Ja ho od toho zrazuju, on trva na svem. Pak mi trikrat tydne vola, ze je to zdechle jak mrtvy pes, jestli si to nevezmu zpatky. Ja jsem ovsem kruty - za blbost se plati. Thanks God for Atom :x:!

Jo tady má Mif rozhodně pravdu. Kdykoliv musím na ten potrat cokoliv instalovat, tak se mi dělá blbě. Přitom kdyby se do toho pc dala normální deska a nějakej máložeroucí dvoujádro tak to pojede mnohem lépe. Původní kombinace 2,5w žeroucího procesoru a 15w žeroucího čipsetu 945G byla taky nálož pro ekologický BFU.

A to ještě lidi furt nosí ty skurvené mountfield krámy s 4gb a 8gb ssd diskem na "vylepšení". Dneska se ožeru!!!

já bych si dovolil lehce nesouhlasit... je fakt, že Intel mohl přijít přijít s něčím lepším, ale na kancelářskou práci to opravdu stačí. Netbook už používám pomalu víc než klasické PC a necítím se nijak limitován. Počítač pracuje svižně a instalace čehokoliv probíhají stejně rychle jak na klasickým PC. Musím ovšem podotknou, že jsem s nižším výkonem atomu při koupi počítal a možná proto necítím žádné zklamání.

No, vidim, ze jsi evidentne krajne zaujaty proti Atomum. Chapu, ze te k tomu vedou zkusenosti se zakazniky, kteri si nedaji rict, vezmou slaby stroj, delaji s tim psi kusy a cekaji zazraky.
Nicmene musis take uznat, ze lide, kteri ten pocitac koupi s nainstalovanymi XP s kancelarskym balikem, nic dalsiho sami neinstaluji a proste ho pouzivaji k praci s nim problemy nemaji. Pro ne je naprosto pouzitelny s minimalni spotrebou (dobra, nebavme se o 20W zkryplennine intelu 945 :-) ).

Neskryvam, ze jsem vuci Atomum krajne zaujaty (neco jako Tank vuci ATI ]:)). Potencialni uzivatel teto zrudnosti by mel vedet, ze zadna dalsi SW instalace prakticky nepripada v uvahu. Ma-li to pouze na Net (jako ta slecna na plazi z reklamy), souhlasim. Nic jineho se s tim ovsem delat neda (s vyse zminenou "klientovitou" vyjimkou ).

No nevím, já to (EEE901) používám jako stroječek na vš a stačí mi - až na výjimky, kdy je třeba používat VisualStudio, ale na to jsou dobře vybavené učebny.
Pravda, kdybych to používal na hraní her či sledování filmů v HD, jako mnoho spolužáků, asi bych splakal nad výdělkem. Také jsem moc dobře při koupi věděl, do čeho jdu.

Samozřejmě mám ještě vedle toho výkonné stolní PC, ve škole na tom programuju python/c++, mám otevřená pdfka s podklady, web. S tímto jsem do toho šel, omezení znám, XPčka jsem samozřejmě vyrazil a dal tam EEEbuntu, na to co potřebuji mi stačí a nevidím důvod, proč jej na takovéto nenáročné použití zatracovat. Každý si holt nemůže dovolit koupit VAIO za 30 tisíc.

Až tak? Nevím jestli mám nějakej super kousek ale můj "prcek" (tak říkám svýmu netbooku) zvládá 720p videa po přetaktování na 2GHz zvládá dokonce Full HD, dá se sním surfovat po netu, programovat, psát dokumenty a dají se na něm hrát Re-Volti. Kdo by čekal od něčeho tak mrňavýho něco víc je krajně pošetilej.

No, nekdo s tady vede svuj jihhad vuci necemu nenavidenemu - a ja si v pohode skladam NAS/domaci servrik s Intel D510MO (Pine Trail "atom") nemuzu si to prkno vynachvalit. 13W TDP chipset i s procesorem - pasivni chlazeni, to proste nema chybu! :)) S 2 disky a systemem na USB se dostanu odhadem na spotrebu 20W/30W v klidu/v zatezi, a vykon na to co potrebuji staci s rezervou. Cena srovnatelna s NAS krabicemi, odber cca. taky (nepodstatny rozdil) ale moznosti nekde uplne jinde.

...a kdyz jsme u toho, na ten excel a word to taky staci, na internet dtto. Ted pisu na EEE srandamogbuku, a abych byl online vic nepotrebuju. Kdyz potrebuji vykon - zapnu desktop, na kecani s kamarady a cteni drbu na netu staci Atom. Mame doma i mogbuk s ULV C2D (nejaky SU**ciso**, 1,4GHz dvoujadro), je to samozrejme jine kafe - ale nestrcim ho do vnitrni kapsy u bundy, a na pupku kdyz se valim na gauci je to taky jaxi vetsi a tezsi ;)

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru