Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Lidem kvůli slunečním elektrárnám praskají žárovky a ničí se počítače

No, MM, nechapu te, v tomhle pripade mas docela radikalni nazor a to (myslim si) bez radneho teoretickeho podkladu.

Predne, solarni panely jsou fajn. Doby, kdy "energie" potrebna na vyrobu panelu se tim panelem navratila za 20 let uz jsou nastesti pryc. Pri soucasnych technologiich panel v nasich podminkach vyrobi zhruba za 3 roky tolik energie, ktera byla potreba na jeho vyrobu, takze uz je energeticky v plusu. Ale..

Je tu jedno velke ale, a to plati pro vsechny zdroje energie s nepredvidatelnym vstupem, tedy nejcasteji vetrne a solarni elektrarny. Jsou tu spicky vykonu. Kdyz slunce vykoukne z poza mraku tak je to sakra velkej raz. Mylis se v tom, ze solarni panel nemusi vyrabez elektrinu i kdyz na nej sviti slunicko. Respektive nemas uplne pravdu, jakmile je uzavreny obvod, tak do nej tece takovy proud, jakou intenzitou na nej sviti slinicko, respektive takovy vykon, protoze tam je variabilni i napeti. Takze kdyz se obvod rozpoji, muze si svitit slunicko jak chce, ale jakmile se spoji, ty spicky tam vzdycky budou.

Nase rozvodna soustava je na 230V a na 50Hz s minimální tolerancí. Nejde si ji predstavovat jako jednoduchy obvod s baterkou a zarovickou. Je to soustava mnoha zdroju a jeste vice spotrebicu, musi se pocitat uz s delkou vlny. A v teto soustave vsechny zdroje musi byt presne z fazovane, jen diky tomu lze udrzet 50Hz a pokud mozno vyvazeny pomer odebirane a vyrabene energie, diky tomu je tam stabilnich 230V.
Jakmile se lokalne nekde opre slunce, tak aby se udrezely parametry, je nekde treba skokove ten vykon ubrat a v opacnem pripade zase vykonem nahradit. Takove skokove zasahy je mozne delat v uhelnych a plynovych elektrarnach.

Takze aby mohly tyhle solarni elekrarny byt v siti, musi tam take byt velmi neekologicke uhelne a, na provoz drahe, plynove elektrarny. Jaderna energie je zatim jedina ekologicka nahrada uhelnych a plynovych elektraren, nicmene neni tak pruzna, aby vyvazila skokove spicky "ekologickych" elekraren. Nevim jake katastroficke scenare tady uvadis, ale myslim ze elekrarna ve Fukusime je naopak dukazem, ze jaderna energetika je velice bezpecna.

Dokud lidi nevymysli efektivni zpusobm skladovani elektricke energie, tak tyhle nestale ekologicke zdroje nepujdou rozumne vyuzivat. Kdyz uz si zakonodarci vymysleli takovou stedrou vykupni cenu, tak by meli specifikovat, ze od site bude odpojena kazda slunecni elektrarna, ktera nema u sebe baterkarnu, proste zarizeni na vyvazovani vykyvu energie, zaroven muzou dodavat elektriku u minu slunecni aktivitu.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality