Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Intel představil revoluční "trojrozměrné" tranzistory

Společnost Intel dnes představila významný průlom ve vývoji tranzistoru. Revoluční 3D tranzistory nazývané Tri-Gate se do masové výroby dostanou ve 22nm čipu, jenž je zatím kódově označován Ivy Bridge (první procesory by se na trh měly dostat koncem roku).
...
Trojrozměrné 22nm 3D tranzistory nabízejí oproti plochým tranzistorům Intel 32nm nárůst výkonu o 37 procent při nízkém napětí.

http://notebook.cz/clanky/kratke-zpravy/2011/0505- intel-predstavil-revolucni-trojrozmerne-tranzistor y

popis: http://www.flops.cz/aktuality/intel-bude-k-vyrobe- polovodicu-pouzivat-3d-tranzistory-tri-gate

Jak je na obrázku patrné, v principu se nejedná o 3D, ale o to, že přechod PN je řízen nejen ve své laterální vrstvě, ale je to možné i na jeho stranách. Při zvládnutí tohoto procesu se tak plocha hradla zvětší, přičemž přechodů jednoho tranzistoru může být několik, a sepnutý stav je i při těchto pidivelikostech stabilní a umožňuje i relativně velké proudové přenosy. To znamená, že čím více bude u TriGate plocha přechodu mezi strukturou P a N proudově namáhána, tím větší počet přechodů musí být vytvořen – a zbývá dodat že i uřízen.

http://www.intel.com/technology/silicon/tri-gate.h tm
http://www.intel.com/technology/silicon/integrated _cmos.htm

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Toto sa mi vidí ako účelové masírovanie mozgov, potencionálnych zákazníkov, za účelom pripraviť ich…
Joseph 07.05.2011 23:15
Joseph
Jenze ARM muzes porovnavat zatim jen s Atomem... Tato technologie se objevi i u normalnich CPU, kter…
gd 08.05.2011 12:23
gd
Nemozes to porovnavat so ziadnym atomom. Ptz na ARM nebezi Windowssrot, ale bezi tam nejaky jednoduc… nový
MM.. 08.05.2011 19:27
MM..
Porovnavat se da z mnoha hledisek... Pokud si to prectes jeste jednou, zjistis, ze vim, ze se jedna… nový
gd 08.05.2011 22:18
gd
Ja nepisem o ubuntu ani debiane ale o tom ze na ARM bezi uplne iny OS ktory je vyslovene robeny na n… nový
MM.. 09.05.2011 00:35
MM..
Porovnavat se da z mnoha hledisek... nový
gd 09.05.2011 18:30
gd
Ale to ze se Windows a urciti lide z linuxu vytvarejici graficke prostredi rozhodli, ze uzivatel nem… poslední
RedMaX 09.05.2011 20:29
RedMaX

Toto sa mi vidí ako účelové masírovanie mozgov, potencionálnych zákazníkov, za účelom pripraviť ich na znovu otvorenie peňaženiek.
Keby každý obor takto prezentoval určité technologické zlepšenie procesu výroby ...

Dnes už málokoho zaujíma výkonový nárast. Nie nadarmo má dnes Intel konkurenta pred pár rokmi neočakávaného, nízkopríkonové ARM procesory. ... celkom fajn vec, 1-2 Watt CPU, no nie ?

Nemozes to porovnavat so ziadnym atomom. Ptz na ARM nebezi Windowssrot, ale bezi tam nejaky jednoduchsi optimalny a normalnejsi OS (ktory nepotrebuje 150GHz CPU), takze je to neporovnatelne.
Mam v novom telefone (! ktory vydrzi bezat kopec hodin na malicku baterku) 1GHz ARM s androidom a reaguje to (subjektivne) 10x rychlejsie jak WindowsXP na dualcore Athlon 64bit 3GHz. Zobrazovanie webov plynule, mozno plynulejsie jak FF vo Win.

Akurat ked chces hrat nejake GTA10 tak samozrejme na ARMe mas smolu, ale vyvoj ide dalej a nvidia prinasa tusim uz aj do ARM sfery 3D vykon. Intel a Mrkvosoft melu uz z posledneho :)
P.S. intel ma aspon vyhodu ze ma spickove technologie vyroby chipov, takze moze zarabat z vyroby kadejakych LAN/WLan chipov alebo aj ARM ak sa trochu na to zamera, MS ale moc moznosti uz nema. Uvidim jak dopadne ich pokus s Nokiou (podla mna dopadne blbo a konecne MS pojde tam kam patri).

Ja nepisem o ubuntu ani debiane ale o tom ze na ARM bezi uplne iny OS ktory je vyslovene robeny na nizsi vykon CPU (a je to aj uplne ina HW architektura - optimalnejsia ptz nemusi emulovat nejake VGA z muzea), a teda neda sa to vobec porovnavat s x86 + nepouzitelne molochy. Dnesne ARm zvladaju vpohode prehravat aj HD video, zvlada to aj moj mobil (720p divx, este som to neskusal ale mal by to stihat) a to na baterku rozmerov 3mm x 3cm. To sa neda porovnavat s x86 architekturou ani nahodou. Nejde o benchmarky ale o princip :) Porovnavat nejake dementne benchmarky telefon so spotrebou pol W s PC so spotrebou >30W to je jak keby si porovnaval bicykel a traktor :)
P.S. daj do toho porovnavania aj spotrebu (rataj dhrystone na Watt) a vyjdu ti radovo ine cisla pre ARM a Atom.

Ale to ze se Windows a urciti lide z linuxu vytvarejici graficke prostredi rozhodli, ze uzivatel nemuze zit bez "megabombaextra" efektu a zacali to rvat do systemu (v pripade MS natvrdo, v pripade linuxu volitelne!) to je uplne jina zalezitost, ale "linux" - prikazovou radku nebo nejake rozumne prostredi jako Xfce, spustis na vsem, takzebych se skoro hadal, ze ten "android" bude napsan efektivnejc a usporneji.
Vykon ale na PC (x86) potrebujes z jineho duvodu - aplikace, ktere tam bezi a ktere na ARM ani nerozbehnes ho potrebuji - treba ty diskutovane 3D hry - na ARM je nemas sanci dostat a hodne dlouho tam jeste nebudou.
Nerikam, ze x86 je nejaka super platforma, ma to sve omezeni, ale ARM konkurence neni - ARM je na mobily, tablety, netbooky, teda tam kde potrebujes minimalni spotrebu na ukor nejakeho vykonu. Teda je vice nez pravdepodobne, ze pokud neprijde nejaka skutecna nahrada x86, tak budou obe platformy koexistovat vedle sebe, jen ARM ubere nejaky ten trzni podil Intelu a spol. tam, kde neni potreba vykon.

Edit:
PS. Ted jsem zaznamenal zpravu, ze Intel se chce dohodnout s Applem a vyrabet pro nej ARM, protoze Apple ted valci se Samsungem.
:-D

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru