Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Virus na "jubiki" napadol potencionalne 50% wifi sieti v CR/SR

Nakolko su jubiki (Ubiquity) pouziva v hojnom pocte (odhady hovoria o 50% sieti) v CR a v SR je tato sprava pomerne zavazna pre vsetkych ISP.
Povodne som si myslel, ze je to HOAX, ale v diskusii sa vyskytuju mne znami odbornici na wifi, takze bohuzial je to pravda a navyse server root.cz zase zarty casto nerobi.
http://www.root.cz/clanky/virus-v-bezdratovych-rou terech-skynet/
P.S. Esteze mi siet bezi na tych Mikrotikoch;o)

Předmět Autor Datum
Je to něco, co zajímá potenciálně Touchwooda a dál už nikoho, nebo se máme kvůli tomu znepokojovat i…
Moas 19.12.2011 14:18
Moas
No ano aj nie. Nie preto, ze tvoja soho krabicka nebude mat pravdepodobne verejnu IP adresu a keby j…
fleg 19.12.2011 14:25
fleg
Situacia je asi o to horsia, ze podla diskusie to vyzera na cesku vyrobu, cize zameranie bude asi na…
Kurt 19.12.2011 14:44
Kurt
Když dám "jubiki" do google, tak první, co mi vypadne, je tohle vlákno. Pořád nevím, co z toho pro m…
Moas 20.12.2011 06:39
Moas
Jubiki ich volam ja, pretoze ich nazov je krkolomny (Ubiquity), ak si ho zasomres po anglicky dostan… poslední
fleg 20.12.2011 10:29
fleg

No ano aj nie.
Nie preto, ze tvoja soho krabicka nebude mat pravdepodobne verejnu IP adresu a keby ju aj mala ma svoj propietarny system (ktory je vsak u mnoho routrov tiez zranitelny).
Ano preto, ze ak tvoj ISP pouziva jubiki (co pouziva asi tych 50% mensich ISP, v CR su myslim dokonca popuplarnejsie ako u nas) tak je mozne, ze su jeho zariadenie tiez nakazene, prave z dovodu lahkeho manazovania zvonku su zariadeniam casto ponechavane verejne IP a v principe sa mi staci naburat do jedineho s verejnou IP a virus uz preskenuje celu siet s privatnymi IP adresami.
Situacia je asi o to horsia, ze podla diskusie to vyzera na cesku vyrobu, cize zameranie bude asi na ceskych prevadzkovatelov internetu a data ceskych uzivatelov.
Dobra sprava je, ze sa jedna asi o kinder virus, pretoze sa prezradil sam restartmi zariadeni a v mojich ociach sa tym dost znehodnotil.
To vyuzitie chyby zase take uzasne nebude, podobne sa naburava pomaly do kazdeho druheho routra, len sa divim, ze to niekomu nenapadlo zu skor.

Situacia je asi o to horsia, ze podla diskusie to vyzera na cesku vyrobu, cize zameranie bude asi na ceskych prevadzkovatelov internetu a data ceskych uzivatelov.
Dobra sprava je, ze sa jedna asi o kinder virus, pretoze sa prezradil sam restartmi zariadeni a v mojich ociach sa tym dost znehodnotil.

To není překvapení - že u O2 dělají diletanti víme. ]:)

Jubiki ich volam ja, pretoze ich nazov je krkolomny (Ubiquity), ak si ho zasomres po anglicky dostanes "jubiki".
Rezultat je takyto, nejaky manik pravdepodobne z CR zistil, ze sa daju tieto zariadenia cez cgi hacknut a napisal virus, ktory sa pokusal odhchytavat informacie z cookies.
Virus zaroven prehladaval siet a hladal ine jubiki a z nich sa skusal dostat zase na ine, cim sa siril, ale podla clanku a diskusie pod nim nie su zname ine siete, ktore by boli nakazene okrem siete autora, co vsak neznamena, ze neboli. Virus podla mna nebude velmi rozsireni, prezradil sa hned v uvode resetm zariadeni, ktore pravdepodobne pretazoval odchytavam cookies, ja som skontroloval par zariadeni u seba (u klientov) a ziadne nie je infikovane, kedze nemaju verejnu ip a zvonku sa na neda dostat nebudem ich ani platat.
Takisto mi nikto zo znamych nehlasil, zeby mal nejake problemy na sieti.
Pre teba ako usera to znamena, ze pokial mas dane zariadenie doma mal by si si zmenit opravny firmware, pretoze ta virus mozes navstivit skor, ci neskor, pokial ho pouziva tvoj ISP mal by to spravit tiez.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru