Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
JA to vidím takto : EU vydala nariadenie o zákaze predaj slepačích vajec, ak sliepky nemajú istý mi…
Joseph 22.02.2012 17:36
Joseph
Myslím, že právě tato nerovnováha umožňuje společnosti mimo Asii žít spotřebně. Kdyby došlo k vyrovn…
Niko Bellic 22.02.2012 18:29
Niko Bellic
Jednoho dne nás převálcujou. Jsou ochotní (teda spíš musejí) pracovat ve srovnání s vyspělejšíma zem…
Potkan007 22.02.2012 18:54
Potkan007
Z tohohle důvodu pohledu rád jezdím do Afriky a Asie. Tady člověk slyší, jak je u nás život hrozný.… nový
Jan Fiala 23.02.2012 07:39
Jan Fiala
Jenze taky nezapomen na to, ze kolem nas jsou zeme, kde se maji mnohem lip. Maji v prumeru nekolikan… nový
Radek 23.02.2012 08:15
Radek
Tak tak, lidi se dívají na to, co nemají, ale zapomínají na to, co všechno mají. Vůči většině světa… nový
Prasak 23.02.2012 08:18
Prasak
Tak tak, lidi se dívají na to, co nemají, ale zapomínají na to, co všechno mají. Ale ono je potřeba… nový
Niko Bellic 23.02.2012 14:34
Niko Bellic
Myslím, že právě tato nerovnováha umožňuje společnosti mimo Asii žít spotřebně. Kdyby došlo k vyrovn… nový
Jan Fiala 23.02.2012 07:34
Jan Fiala
OMG, zase mudrlant, ktory by hned nieco zakazoval. Presne taki komunisti ako ty sedia v EK a riesia…
wam_Spider007 22.02.2012 22:19
wam_Spider007
Vsadim se, ze mas apple. nový
Radek 23.02.2012 08:21
Radek
fiha, to musela byt hard dedukcia, ked to mam v podpise :). Aj keby som nemal, nazor by bol rovnaky.… nový
wam_Spider007 23.02.2012 13:15
wam_Spider007
A ty si myslis, ze ctu takovy kraviny jako je podpis? Absolutne me to nezajima. Acer nemam, pivo nep… nový
Radek 23.02.2012 14:39
Radek
Uvadzal som to ako priklad. Vacsina kritikov si neuvedomuje, ze keby niekde v cine nerobili ludia ak… nový
wam_Spider007 23.02.2012 15:13
wam_Spider007
No co, svět není spravedlivej. Vždycky se jedni měli líp na úkor druhejch, kteří se měli hůř. Když n… nový
Prasak 23.02.2012 08:28
Prasak
Snad vyjde článek i o tom, že dělníci u Applu mají týden dovolené navíc a slevu v hotelovém apartmá… nový
Kurt 23.02.2012 09:29
Kurt
To je stejně důvěryhodný, jako když manažer Albertu tvrdil, že přelepování etiket s datem spotřeby j… nový
Prasak 23.02.2012 09:35
Prasak
Apple tam nevyraba,to je firma Foxconn,ktora vyraba skoro pre vsetky velke firmy z pocitacoveho svet… nový
audax 23.02.2012 16:51
audax
To je jedno co je Foxconn, celé sa to dá zhrnúť: - ak sa nekdo má veľmi dobre, nekdo sa má veľmi zl… poslední
Joseph 23.02.2012 18:06
Joseph

JA to vidím takto :

EU vydala nariadenie o zákaze predaj slepačích vajec, ak sliepky nemajú istý minimálny životný priestor.

Teraz je potreba vydať nariadenie o zákaze predaja výrobkov Apple, ak robotníci co ich vyrábajú, nemajú isté minimálne platové, teda životné podmienky.

Nariadenie by malo platiť nielen pre samotného koncového výrobcu ale aj pre dodávateľov komponentov.

Myslím, pravdepodobne by bolo zakázaných veľké, ale naozaj veľmi veľké, množstvo výrobkov elektroniky z Ázie ....:-|

Myslím, že právě tato nerovnováha umožňuje společnosti mimo Asii žít spotřebně. Kdyby došlo k vyrovnání úrovně, museli bychom se naučit žít jinak - vším tolik neplýtvat, koupit si např. jeden notebook na 10 let, nebo jedno auto na celý život. Vedlo by to na jedné straně k zastavení drancování přírody, na druhé straně by se značně zpomalil vývoj.

Jednoho dne nás převálcujou. Jsou ochotní (teda spíš musejí) pracovat ve srovnání s vyspělejšíma zeměma téměř zadarmo, stačí jim troška jídla a malý životní prostor, neplýtvaj. Na druhou stranu my si tu kupujeme co vidíme, baráky máme obrovské, naprostá většina má minimálně jedno auto a ještě nadáváme, že se tu máme špatně.
Z tohohle důvodu pohledu rád jezdím do Afriky a Asie. Tady člověk slyší, jak je u nás život hrozný. Pak někde na Mauriciu (na Africké poměry hodně bohatá země), nebo Sri Lance koukám při projíždění vesnicí z okna a vidím, jak se tam bydlí a co lidem stačí. Například na Mauriciu mi nadšeně vysvětlovali jak je úžasné, že mají základní i střední školu zadarmo.

Z tohohle důvodu pohledu rád jezdím do Afriky a Asie. Tady člověk slyší, jak je u nás život hrozný. Pak někde na Mauriciu (na Africké poměry hodně bohatá země), nebo Sri Lance koukám při projíždění vesnicí z okna a vidím, jak se tam bydlí a co lidem stačí. Například na Mauriciu mi nadšeně vysvětlovali jak je úžasné, že mají základní i střední školu zadarmo.

Naprosto s tebou souhlasim. U nas si lide zvykli nadavat na cokoliv, co jim sebere par korun z kapsy. Meli by si uvedomit, ze jsou zeme, kde lide umiraji na banalni veci, protoze nemaji na doktora a lekarska pece tam zadarmo neni. Kde zakladni zakrok u zubare je vytrzeni zubu, protoze na plombu nemaji. pak by zavreli hubu a radi zaplatili 30Kc za recept misto aby dali 2 platy za bezny zakrok u doktora.
A nemluvim o rozvojovych zemich...

Jenze taky nezapomen na to, ze kolem nas jsou zeme, kde se maji mnohem lip. Maji v prumeru nekolikanasobne vyssi platy a pritom je tam spousta veci levnej. Takze proc se taky nepodivat i jinam, nez do Afriky a Indie apod.
V rozvojovych zemich, mluvim o Africe, to zdaleka neni tak spatny, jak to vypada a jak vas tady media masiruji a vymyvaji mozky, abyste poslali na chudacky cernousky.
Lidi, kteri ziji puvodnim zpusobem zivota (je jich uz sakra malo), s nami (rozumej s nasi zk.rvenou civilizaci, s nasimi podvody, honbou za penezi atd.) nechteji mit nic spolecny a jsou stastni tam kde jsou. Oni nepotrebuji ke stesti "vydobytky" nasi civilizace. Chteji si zit svuj zivot, svuj tradicni zivot. Lovit zvirata, jako to delali jejich predci a nic jine je nezajima. Pak tam prijede dementni misonoar nebo se na ne zameri nejaka nadace (musi tady u nas prokazovat nejakou cinnost a ukazat, kam vlastne potrebuje ty miliony dolaru nalit, jen uz nereknou, ze se tam jaksi dost penez ztraci) a zacne jim vnucovat nas styl zivota (o ktery oni absolutne nemaji zajem), protoze podle tech organizaci je prece lepsi zit v domku nez v chysi atd. Najdi si neco o tom, jak jsme znicili krovaky, jak jsme znicili pygmeje atd. Nedavno jsem se vratil z D.R. Konga a kdybych mohl, tak postrilim celou bandu UN (mimochodem tam kseftuji s coltanem), nadace, Unicef a dalsi smejdy, kteri vnucuji nas styl zivota nekomu, kdo o nej nestoji.

Ano, na okrajich mest a ve mestech jsou uz i mistni tak vymyti propagandou, ze chteji mit to, co my, ale oni to chteji hned. Proto jsou tam valky, nepokoje atd. Naprosto nechapou, ze musi delat. Zajed si nekdy do Zimbabwe, kdysi nadherna zeme a podivej se, co z ni udelali cernosi. Totalne znicenou a zdevastovanou zem s nejvyssi inflaci v radech tusim milionu procent rocne. Ale o to nejde, jde o to, ze tito lide nechteji pracovat. Mysleli si, ze kdyz bilym seberou jejich majetky, ze budou taky bohati, ale uz jim nikdo nerekl, ze se taky musi delat a oni praci v krvi nemaji. Jsou na tom stejne jak u nas cigani. Maji podobnou mentalitu.

Kdysi, kdyz meli hlad, vylezli z chyse, zastrelili zvire, kterych bylo dost a meli klid, nebyli to zemedelci, nemaji v genech, ze se o neco musi starat. Dnes vylezou z chyse a zastrelit muzou tak akorat miliony svych sousedu.
Jejich nejvetsim problemem je to, ze se mnozi jako potkani. A my je mame litovat za to, ze si ani neumi v hlave spocitat, ze neuzivi ani jedno vlastni dite a presto si jich udela treba 15? Ve Rwande/Ugande, v jedne oblasti kolem parku kde ziji gorily, je prumerny pocet deti v rodine 16. Ziji si dobre - z penez od turistu. Za 10-15 let znici gorily. Znici je proto, protoze uz se na ten kopec, kde na jedne strane ziji gorily a na druhe domorodci, jednoduse nevlezou (pod kopec uz nemuzou, tam uz ziji miliony jejich sousedu), protoze maji prirustky, ktery nemaji temer nikde obdoby.

Se zdravim vetsinou nemaji takovy problemy jako my, protoze se nekrmi chemii. Znaji lecivy byliny atd. Samozrejme se tam umira i na banalni veci, ale neni to tak, jak se to pise tady v mediich. Spousta krovaku se dozivala vysokyho veku bez doktoru, bez nakupu v super hyper mega chemickych supermarketech. Oni na rozdil od nas jeste kdyz ji maso, tak je to maso a neni v tom nic spatny.

Tak tak, lidi se dívají na to, co nemají, ale zapomínají na to, co všechno mají. Vůči většině světa se máme luxusně. Střechu nad hlavou, teplo, žrádlo za pár korun, prakticky téměř bezplatný zdravotnictví na vysoké úrovni, sociální výhody (důchody, podpora v nezaměstnanosti, sociální dávky...), je tu vcelku bezpečno, auto má téměř každá rodina, počítač s internetem taky, mobil má v kapse každej včetně dětí. Máme tu demokracii a svobodné volby (dá se o tom diskutovat, ale to ponechme stranou).
Ale furt čučíme na to, jak v Německu, nebo v USA mají to a ono a my ne. Jsme rozežraní a zmlsaní luxusem.

Myslím, že právě tato nerovnováha umožňuje společnosti mimo Asii žít spotřebně. Kdyby došlo k vyrovnání úrovně, museli bychom se naučit žít jinak - vším tolik neplýtvat, koupit si např. jeden notebook na 10 let, nebo jedno auto na celý život. Vedlo by to na jedné straně k zastavení drancování přírody, na druhé straně by se značně zpomalil vývoj.

Krome zvyseni cen, ktere by prislo by to muselo vest i ke zvyseni vydrze. Srovnej si vyrobky z doby pred par lety s tim co dostanes ted. Rodina mela pracku klidne 15 let. A nahradili ji za novejsi, presto ze jeste fungovala. A ted? Ty jsi nuceny zit konzumne, kdyz se vetsina veci vyrabi na jedno pouziti a to zacina byt trend i u tiskaren a podobnych vyrobku.

OMG, zase mudrlant, ktory by hned nieco zakazoval. Presne taki komunisti ako ty sedia v EK a riesia picoviny ako ACTA.

ad 1.) to by sa zakazalo predavat 2/3 elektroniky, pretoze foxconn dodava suciastky takmer vsetkym poprednym firmam v IT biznise

ad 2.) zobral by si robotu tisicom cinanov. Do foxconu je velka tlacenka, pretoze aj napriek zlym podmienkam su ovela lepsie ako kdekolvek v cine a o plate ani nehovorime. Inde v cine si nezarobi clovek ani polovicu.

ad 3.) naozaj super porovnanie cloveka so sliepkou. Na rozdiel od sliepky, ten clovek ma pravo odist, cize ma moznost volby. Sliepku kde daju, tam bude (pokial sa jej zazrakom nepodari ujst).

ad 4.) sa mi paci ako tu vsetci davaju do nadpisov Apple, len aby zvysili citanost a bulvarnost clankov. Uz cakam kedy niekto napise, ze Apple vlastni 100% foxconu :-D.

ad 5.) ako by si urcil hranicu platovych podmienok? a ako by si definoval zivotne podmienky? No daj nejake navrhy. Aj v CZ/SK kopec ludi robi v zlych podmienkach, len to nikoho netrapi resp. nikto by to necital.

fiha, to musela byt hard dedukcia, ked to mam v podpise :).
Aj keby som nemal, nazor by bol rovnaky. Este raz, co ma Apple spolocne s tym, ako robia ludia vo foxcone? A ak s tym ma nieco spolocne, tak preco ostatni odberatelia nie? HP, Dell aj ini vyrobcovia si tam nechavaju vyrabat komponenty. A predpokladam, ze podmienky maju v celej fabrike rovnake a nie len tam, kde skladaju iPady.
Takze sa tu nehrajme na humanistov, ked doma si aj tak sadnes za svoj Acer (vyrobeny vo foxcone) a otvoris si pivko, ktore si ani jeden z cinanov pracujuci vo foxcone nemoze dovolit.

Uvadzal som to ako priklad. Vacsina kritikov si neuvedomuje, ze keby niekde v cine nerobili ludia ako mravce za minimalnu mzdu, tak sa mozu rozlucit s lacnym notebookom a s tym, ze ho menia kazdu chvilu (uz to tu aj niekto pisal). To, ze mam apple s tym nema nic, pretoze ja som len apple user nie akcionar. Mna toto neovplyvni a pochybujem, ze by kvoli tomu apple krachol.
Keby slo o kohokolvek, tak mam rovnaky nazor, je to dan za dnesnu konzumnu spolocnost.

No co, svět není spravedlivej. Vždycky se jedni měli líp na úkor druhejch, kteří se měli hůř. Když nekoupíme jejich výrobky, budou se mít ještě hůř.
Spravedlnosti v tomto téměř dosáhli komunisti - naprostá většina lidí se měla stejně blbě.

Snad vyjde článek i o tom, že dělníci u Applu mají týden dovolené navíc a slevu v hotelovém apartmá na břehu Žlutého moře.
Ostatně, když v prosincovém Koktejlu vyšel článek o tom, jak se v Keni pěstují růže, které si pak kupujeme v supermarketech (mimo jiné tam byly informace o používání množství pesticidů či o tom, že dělníkovi zbývá po zaplacení nájmu na ubytovně nějakých 10 dolarů na měsíc), nedaly na sebe potrefené husy dlouho čekat a třeba Albert ve svém plátku stihl již na únor zařadit článek, kde tvrdí, že na farmě, odkud berou růže oni, se místo pesticidů používají "Přirození nepřátelé", růže se pěstují ekologicky a ubytování je zajištěno nejen dělníkům, ale i jejich rodinám. :i:

To je stejně důvěryhodný, jako když manažer Albertu tvrdil, že přelepování etiket s datem spotřeby je selhání jednotlivců, přitom všichni dobře vědí, že je to doktrína shora. Těžko bude nějakej zaměstnanec riskovat průser jen a jen pro blaho a zisk skvěle platícího zaměstnavatele.

Apple tam nevyraba,to je firma Foxconn,ktora vyraba skoro pre vsetky velke firmy z pocitacoveho sveta,takze je to trosku dezinformacne tvrdenie,ze tu vyraba Apple,rovnako bysa dalo napisat ze aha,tu vyraba HP,Dell,Leadtek,Lenovo,Acer a x inych,pre ktorych je Foxconn OEM vyrobcom a dodavatelom hotovych vyrobkov

To je jedno co je Foxconn, celé sa to dá zhrnúť:

- ak sa nekdo má veľmi dobre, nekdo sa má veľmi zle
- najviac jde zbohatnou, okradnutím, co najbezohlednejším zpúsobem, co nejvetšího množstva iných lidí, ideálny stav: celé krajiny, po celé stáročia. Krajinám sa hovorilo kolonie.

Dnes je to skrytejšie a hovorí sa tomu: Globálna ekonomika, Outsoursing a Offshoring. ....

Podmienkou pre fungovanie je rýchla a lacná doprava, Toto sa ale práve v tomto čase mení, náklady na dopravu začínajú rásť, už nikdy klesať nebudú. Časy lacnej energie končia. Ruže z Afriky, do hypermarketov, sa už onedlho letecky prepravovať nebudú ...

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru