Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem OS MeeGo znovu ožívá

Na sociálnej sieti LinkedIn, zameranej na profesionálne využitie, je zaregistrovaná fínska spoločnosť Jolla, ktorú tvoria bývalí zamestnanci Nokie a odborníci z MeeGo komunity. Nokiou zavrhnutý operačný systém chcú ďalej vyvíjať.

Že by se přece jen Nokií vyvinutý a poté odepsaný OS dočkal dalšího pokračování? Vše tomu nasvědčuje.

http://www.fony.sk/clanky/6306-budu-nove-smartfony -s-os-meego

Zdroj: fony.sk linkedin.com
Předmět Autor Datum
Pokud se nestane zázrak (rozumějte pokud Elop nedostane rozum), tak se z Nokie stane postupně zanika…
Potkan007 09.07.2012 16:28
Potkan007
Já mám bohužel strach, že máš pravdu. Kamkoliv se Microsoft v mobilní oblasti "přiženil", tak přived…
Prasak 09.07.2012 17:00
Prasak
Ohledně toho Symbianu, bavíš se s člověkem, který působí od roku 2007 na fóru o Symbianu a Maemu, od…
Potkan007 09.07.2012 19:00
Potkan007
Já to vidím tak, že jednoho dne Microsoft odkoupí Nokii a Elopův úkol je co nejvíce snížit cenu. Vž…
Prasak 09.07.2012 19:13
Prasak
To jsem tvrdil už někde před rokem ve zprávičkách...
Redsnake 10.07.2012 08:52
Redsnake
Symbian (UIQ2?) mi nepada snad vubec, nevybavuju si, kdy naposledy jsem musel vybirat baterku. Moje…
kubik 10.07.2012 15:55
kubik
Nokie udělala fatální chybu, že nešla cestou Androidu. Má skvělý jméno, umí skvělý hardware a Androi…
shark.jd 09.07.2012 20:02
shark.jd
To nebyl risk, ale jistota pádu. Jak řekl sám Elop, Nokie stojí na hořící ropné plošině a musí z ní…
Potkan007 09.07.2012 20:10
Potkan007
To je právě ten průser, že nasadili WP jen do špičkových modelů. Kdyby to natlačili masově i do levn…
Prasak 09.07.2012 20:20
Prasak
Kdyby to natlačili masově i do levných mobilů Napr. Nokia Lumia 710 nebo Lumia 610 jsou levne model…
borsuk 09.07.2012 20:35
borsuk
Jo, cena je vcelku akceptovatelná, ale furt relativně vysoká, když Androidy seženeš mnohem levněji a…
Prasak 09.07.2012 20:45
Prasak
A to já zase jo, vždycky mám mobil nad 10 000 a jsem skalní fanoušek Nokie, vždyť jsem neměl nikdy n…
Potkan007 09.07.2012 20:43
Potkan007
Já právě drahý mobily nechcu, protože už jsem si spočítal, co na telefonu dělám a co od něj očekávám…
Prasak 09.07.2012 20:59
Prasak
No, tak som jeden s tych 'sracov', co ma chytry telefon a nema datovy pausal. Kedze mi odisla do kre…
nl12345... 09.07.2012 22:02
nl12345...
největší sráči jsou ti, co maj takovej drahej mobil a nemají ani datovej tarif. Nepsal jsem o ani…
Prasak 10.07.2012 14:55
Prasak
Taky se hlásím, aktuálně internet nemám. Když ho potřebuju, tak si ho aktivuju a když ho po několika…
Potkan007 09.07.2012 22:19
Potkan007
Já mám mobil hlavně jako prohlížedlo netu, asi tak 90% z toho, na co mobil používám. Když sedím v če…
Prasak 10.07.2012 15:01
Prasak
Nema Nokia 500 trochu mensi LCD na prohlizeni netu, sam mam Galaxy Ace s 3.5 palci, ale je to jen z…
borsuk 10.07.2012 15:09
borsuk
Ano, sice větší displej by byl pohodlnější, na to by byl mnohem lepší tablet, ale zase velký krávy s… poslední
Prasak 10.07.2012 18:06
Prasak

Pokud se nestane zázrak (rozumějte pokud Elop nedostane rozum), tak se z Nokie stane postupně zanikající výrobce levných telefonů pro Asii. Nikdy jsem neměl nic jiného než Nokii, poslední telefon jsem si koupil raději HTC. S firmou, která mi před koupí N900 naslibovala aktualizace a naservírovala troufám si tvrdit nejlepší mobilní OS, který následně umrtvila tím, že nebude pokračovat nechci mít nic společného. Když jsem telefon kupoval, mluvilo se o Maemu 6 s portrait režimem, potom začali vykládat o MeeGu a nakonec vydali nepoužitelnou testovací verzi a šlo to do ztracena. V telefonu byly Mapy, hlasovou navigaci jako má Symbian slibovali dva roky "hned v dalším updatu" a za ty dva roky se naprosto nic nestalo, kdo si nenainstaloval Sygic, nenavigoval. Nebýt komunity nadšenců, byla by N900 jen výborný kus HW i SW za vysokou cenu s nevyužitým potenciálem.

Já mám bohužel strach, že máš pravdu. Kamkoliv se Microsoft v mobilní oblasti "přiženil", tak přivedl svou mobilní manželku na pokraj krachu, např. HTC, pokud se nemýlím. Nokia dělá dobrý telefony, ale umrtvuje to marketing.
Ač je Symbian považován za skomírající OS, přesto jsem si koupil telefon s ním (Nokia 500). Nepožaduju od toho mnoho, takže mi to naprosto stačí. Multitasking, úpravy menu, možnost přidání aplikací (ne že bych něco nutně potřeboval), za ty roky je Symbian perfektní. A pak to nějakej kretén shora potopí prohlášením, že to se Symbianem vypadá bledě. Takovej tlučhuba už měl jít dávno z firmy, protože je buď totální kretén, nebo ho platí ještě někdo jinej.

Ohledně toho Symbianu, bavíš se s člověkem, který působí od roku 2007 na fóru o Symbianu a Maemu, od roku 2010 tam i moderuje, takže mi vůbec nemusíš vyprávět o tom, jak dobrý systém to je. Zvládne toho spoustu, padá výrazně méně často, než si to prožívám s Androidem, nároky jsou na dnešní dobu až směšné.
Já to vidím tak, že jednoho dne Microsoft odkoupí Nokii a Elopův úkol je co nejvíce snížit cenu. Prodávají svoje podíly, propouštějí zaměstnance, prodávají pokud vím i patenty. Je to ani ne týden zpátky, co jsme řešili, že je hodnota akcie Nokie pod 2 dolarama a dneska už je zase o dost níž, na nejnižší hodnotě od roku 1996.

Symbian (UIQ2?) mi nepada snad vubec, nevybavuju si, kdy naposledy jsem musel vybirat baterku. Moje tri pokusy o nastoupeni do sveta Windows telefonu vzdycky skoncily na tom, ze jsem si nedokazal zvyknout na nekolik resetu denne, nemluve o celkove pomalosti (bylo to v dobe Windows 6.1 - 6.5).

To nebyl risk, ale jistota pádu. Jak řekl sám Elop, Nokie stojí na hořící ropné plošině a musí z ní skočit. Kdyby to byl úplně nový OS, tak mlčím, ale když do toho šli, už existovaly Samsungy a daší značky s tímhle systémem, nikdo to nechtěl a museli hodně dolů s cenou, aby se toho alespoň zbavili. Nokie se do toho vrhla bez rozmýšlení, vsadili na WP všechno a snaží se prodávat produkty s řadovým systémem za prémiovou cenu. Holt Finové asi nepochopili, že doby, kdy řada lidí nadšeně kupovala N95 za cenu přes 20 000 jsou pět let pryč.

To je právě ten průser, že nasadili WP jen do špičkových modelů. Kdyby to natlačili masově i do levných mobilů, zapenetrovali by tím mnohem větší část trhu a došlo by k rozšíření. Takto to opravdu zůstane jen záležitostí pro skalní fanoušky Nokie a pokud produkt nebude mít širokou uživatelskou základnu, bude spousta lidí chodit okolo a jen se dívat. Narozdíl od Androidu, pro kterej píšou aplikace uživatelé po celým světě.
Kdyby WP bylo v mobilu pod 4 tisíce, tak bych o něm taky uvažoval. Takto mi to nepřišlo ani na mysl, kupovat mobil za 7 a více tisíc opravdu nechci.

Kdyby to natlačili masově i do levných mobilů

Napr. Nokia Lumia 710 nebo Lumia 610 jsou levne modely, nizsi stredni trida, bohuzel cena je i po mesicich prodeje (mam na mysli hlavne 710) porad dosti prestrelena, coz je take hlavni pricina nizkeho prodeje v Evrope. Ale podle uz mnohokrat zminovanych statistik prodeje na Amazon jsou modely Nokii s Windows phone dosti zadane treba v Americe. Sam osobne uvazuji o Nokii Lumii 710, ale cena na to co umi a dovede je pro mne stale vysoka, sedivku kupovat ale nechci.

Jo, cena je vcelku akceptovatelná, ale furt relativně vysoká, když Androidy seženeš mnohem levněji a pokud někdo chce chytrej telefon a má hlouběji do kapsy, tak se na Lumii vybodne a vezme android. Otázka je, jestli z toho chtějí třískat prachy (politika MS), nebo potřebují zapenetrovat trh (jak to udělalo Sony s Playstation3).

A to já zase jo, vždycky mám mobil nad 10 000 a jsem skalní fanoušek Nokie, vždyť jsem neměl nikdy nic jiného, jenže tahle situace je až tak hrozná, že i to fórum se nám rozpadá. Odchází jeden moderátor za druhým a kam myslíš- HTC Sensation, SE Xperia X10 mini pro, Samsung Galaxy S, druhý Samsung Galaxy S a pouhý jeden BlackBerry, určitě jsem ještě na někoho zapoměl. Noví moderátoři se hledají neskutečně těžko. Když jsem vybíral telefon tentokrát, tak jsem uvažoval tak, že iPhone jsem vyřadil hned už jen kvůli tomu, že nemám potřebu ukazovat okolí cenu telefonu na potkání (+ osobní nesympatie k obchodnímu modelu). Blackberry jsem si zkoušel několik dní, ale nesedlo mi, Symbian je mrtvý , MeeGo je další telefon se systémem jen pro jedno zařízení a WP za ty prachy moc neumí, co si budeme povídat. Takže volba jasná, zvolil jsem Android se kterým jsem roky vnitřně bojoval.

OT: Zkoušel někdo z vás Shadowgun na tabletu s Tegrou 2 a vyšší? 1280*800 plynule a pro mě grafická senzace. Jen tak ze srandy jsem do USB host připojil joystick a ona mi ta hra napsala, že si mám nastavit ovládání joystickem v menu hry. Geniální!

Já právě drahý mobily nechcu, protože už jsem si spočítal, co na telefonu dělám a co od něj očekávám. Moje požadavky byly po předchozích zkušenostech - rychlá odezva na příkazy, solidní displej, kapacitní displej, Wifi, jelikož to mám hlavně na mobilní internet. Ostatní požadavky jsou už dnes standardem. A jelikož jsem si ten telefon mohl půjčit od kolegyně a vyzkoušet, věděl jsem, že je to to, co mi bude vyhovovat. A sehnal jsem ho pod tři litry, takže nebyl důvod kupovat něco dražšího, když by mi to udělalo stejnou službu. Navigace je takovej příjemnej bonus.
Vždyť většina těch, co si koupí drahej model to má na machrování, protože 95% věcí z toho telefonu nikdy nevyužijí. A největší sráči jsou ti, co maj takovej drahej mobil a nemají ani datovej tarif. Bez datovýho tarifu je dnes chytrej mobil mrtvola. Ano, je tu wifi, ale není všude.
Kdybych si nevzal tu Nokii 500, tedy Symbian, kterej jsem měl na Nokii 6600 a hlavně na E50, tudíž jsem věděl, do čeho jdu, tak byl v plánu Android od Samsungu. Nic jinýho snad ani nemá smysl brát, vše ostatní je tak minoritní, že to nemá cenu. A to je chyba Nokie, že ten WP netlačí všude, aby se to rozšířilo.

No, tak som jeden s tych 'sracov', co ma chytry telefon a nema datovy pausal. Kedze mi odisla do kremikoveho neba moja Nokia 6230 (imho na telefonovanie a SMS je to neprekonatelne zariadenie), tak som sa musel poobzerat po niecom novom. Zas cenovy rozdiel medzi 'hlupymi' a smartphonmi nie je taky velky. Pozeral som po Lumiach, hlavne kvoli Nokia mapam, ale ta cena bola prilis. Nakoniec som skoncil u Samsung Galaxy Mini 2 a po prvom dni som ho mal chut hodit do kosa :) Kontakty, co som si krasne vyexportoval z Nokie som musel importovat cez Gmail konto, lebo inak som ich do toho telefonu nevedel dat:-/

největší sráči jsou ti, co maj takovej drahej mobil a nemají ani datovej tarif.

Nepsal jsem o ani tak o chytrých telefonech, ale hlavně o drahých. Drahý mobily jsou stejně z 99% smartphony. Přide mi totiž uhozený, že někdo uvalí deset litrů za mobil, ale dát měsíčně 150Kč za data mu přijde moc. To je jak s autama, když si koupím nabušený auto, musím mít i prachy na palivo a náhradní díly. Pokud na to nemám, koupím si Fiata Punto.

Taky se hlásím, aktuálně internet nemám. Když ho potřebuju, tak si ho aktivuju a když ho po několika měsících přestanu potřebovat, tak ho zase na pár měsíců zruším. Výhoda je, že to neplatím v jednom kuse a když se to má platit, tak to jde kyslíkům rychle. Do 5 minut přijde zpráva, že můžu začít. Rušení trva půl dne.

Já mám mobil hlavně jako prohlížedlo netu, asi tak 90% z toho, na co mobil používám. Když sedím v čekárně u doktora, či kdekoliv jinde, tak surfuju. A na navigaci se datovej tarif taky hodí, asistovaná je mnohem rychleji nastartovaná. No jo, pro někoho s pravidelným příjmem je to jednodušší, než pro studentíky, kteří by museli něco takovýho obhajovat před tatíkem.

Nema Nokia 500 trochu mensi LCD na prohlizeni netu, sam mam Galaxy Ace s 3.5 palci, ale je to jen z nouze ctnost. To malinko prave orechove jsem pocitil na nedavno zapujcenem Tabletu 10" Jinak datovy tarif, abych mohl byt pripojen 24hodin v kuse patri k mobilu s OS a pro mne je samozrejmosti, bez tohoto si nedokazu predstavit zivot s chytrym mobilem.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru