Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Rok po thajských záplavách jsou ceny disků stále výše, než je zdrávo

IHS iSuppli vydal zprávu o stavu trhu pevných disků. Pro zákazníky nejde o moc radostná čísla, zatímco výrobci pevných disků si rozhodně nemají nač stěžovat…

Hnus, velebnosti. To si ještě nikdo nestěžoval na kartelový "holport" mořské gatě - western šidital? Přeju jim filcky a zanícené paty. Více zde.

Zdroj: diit
Předmět Autor Datum
Vasek od Klausu by povedal ako znamy ortodoxny ekonom, ze trh vsetko vyriesi. Tu krasne vidiet, ze t…
fleg 02.10.2012 11:29
fleg
SSD dramaticky neklesly? Já myslím, že dramaticky klesly. V lednu byla situace 120-128GB verzí násle…
Potkan007 02.10.2012 19:04
Potkan007
Joj ale preco moj maly Watson? Pretoze tie ceny by klesli tak, ci tak, Prichadzaju nove generacie SS…
fleg 02.10.2012 19:39
fleg
Trh to ale vyriesi. Kto povedal ze cena diskov ma byt nizsia? Cena je zavisdla na ponuke a dopyte. K…
MM.. 02.10.2012 20:02
MM..
To jsou ale zlé společnosti, snaží se vydělat peníze! Zhroucení trhu někdo předpokládal? Nikde jsem…
Moas 03.10.2012 07:01
Moas
Až se lidi rozhodnou, že kvůli vysokým cenám disků nebudou archivovat své sbírky kradených filmů V…
IQ37 03.10.2012 14:06
IQ37
Nebo si někdo myslí, že Korejcům či Thajcům, anebo komu vlastně, někdo něco přispívá na nápravu škod…
MM.. 03.10.2012 20:05
MM..
Tvůj názor ti neberu. Mimochodem - mám starý mobil Nokia, který nezvládne nic jiného, než hovory a S…
IQ37 03.10.2012 20:48
IQ37
ano trh zafungoval :) ale autor původního příspěvku asi právě poukazoval na to - jak... a to je v př… poslední
uy 12.10.2012 10:02
uy
Čekal snad někdo něco jiného?
Dale Cooper 02.10.2012 21:32
Dale Cooper
Já bych neřekl, že výrobci by až tak rýžovali, zato překupnická pakáž má žně. Je to obdoba supermark…
ms 02.10.2012 21:33
ms

Vasek od Klausu by povedal ako znamy ortodoxny ekonom, ze trh vsetko vyriesi. Tu krasne vidiet, ze trh casto neriesi nic. Nestalo sa nic svetoborne. Trh sa nezrutil ako bolo predpovedane, diskov bolo po cely rok dost (vyhodit vsetkych prognostikov), SSD dramaticky neklesli (preco aj) a ceny sa zdaleka nevratili na povodnu hranicu (to sa dalo cakat). Vyrobcov mame uz defactto len 2. Kartel jak vysity. Niekto bol snad naivny a cakal nieco ine?
No a pointa na zaver...kde sa nadalej vyrabaju disky? No tam, kde sa aj robili. A zivot ide veselo dalej.

Trh to ale vyriesi.
Kto povedal ze cena diskov ma byt nizsia? Cena je zavisdla na ponuke a dopyte. Ked ludia disky kupuju aj predrazene tak je to prave trh jktory riesi cenu diskov smerom nahor tam kam patri :) Navyse po zaplavach zrejme musi firma investovat uplne nanovo a to neni gratis ale stoji to miliardy $.
A navyse trh vyriesi to ze napr. ak ludia budu kupovat SSD tak vyrobcovia HDD pojdu doprdele a bude vyriesene. Nikto nikde nepisal ze to trh musi vyriesit za rok, rok je velmi mala doba. Ak bude stupat produkcia diskov a klesat dopyt tak cena diskov zakonite pojde dole a to sakra drasticky.
BTW. reagoval som len preto lebo neznasam socialisticke reci :) Cenu diskov mam na haku vsade mam uz SSD ;)

To jsou ale zlé společnosti, snaží se vydělat peníze!
Zhroucení trhu někdo předpokládal? Nikde jsem nic takového nečetl. Psalo se jen, že disky budou hodně drahé a že to tak bude dlouho.
Trh imho zafungoval. Principem trhu není docílit nízké ceny pro všechny. Kde je poptávka, zlevňovat se nemusí. Až se lidi rozhodnou, že kvůli vysokým cenám disků nebudou archivovat své sbírky kradených filmů, tak zjistí, že jim vlastně stačí bohatě ty kapacity, co už mají - teprve pak budou výrobci nuceni stimulovat poptávku snížením ceny.

se lidi rozhodnou, že kvůli vysokým cenám disků nebudou archivovat své sbírky kradených filmů

V jakém časovém horizontu se dá čekat to ""? :-D

Žádná poptávka tady nereguluje ceny, jak se to tady snaží lidem nakecat chytráci z horních deseti tisíc... Kdo chce/potřebuje nový HDD (nebo cokoliv z oblasti HW/SW, ale platí to i u rohlíku), tak prostě zaplatí cenu, jaká je v obchodě. Maximálně si může vybrat desetikorunové rozdíly mezi jednotlivými obchody.

Já věřím tomu, že výrobci/dodavatelé hardware dodávají za stále stejné (nebo jen minimálně pozměněné) ceny. Kapsy si pakují překupníci a prodejci. Takže výroba nemá se stávajícími cenami až tak co do činění. Nebo si někdo myslí, že Korejcům či Thajcům, anebo komu vlastně, někdo něco přispívá na nápravu škod z povodní? Ani náhodou... Je to "čistá" rýžovačka.

Nebo si někdo myslí, že Korejcům či Thajcům, anebo komu vlastně, někdo něco přispívá na nápravu škod z povodní?

trochu trepes nemyslis? Spolocnost (Western Digital) musi vybudovat tovaren nanovo, snad si nemyslis ze sa to vybuduje samo ze to vyrastie jak bambus ci co. Taka tovaren stoji nenormalne peniaze (tipujem trojciferne cilso v milionoch $). Financuju to defakto akcionari WD a oni chcu svoje investovane peniaze nazad. Za druhe vyvoj cien (co som videl tie grafy v original spravicke) je uplne normalna reakcia na vzniknutu situaciu, menej sa vyraba cena stupne narazovo az pokial sa neodradi tolko kupcov aby pocet vyrobenych = pocet kupenych. Nasledne sa zisti ze sa odradilo moc vela a ostatne fabriky zacnu bezat na max a cena zacne pomaly klesat).

Kdo chce/potřebuje nový HDD (nebo cokoliv z oblasti HW/SW, ale platí to i u rohlíku), tak prostě zaplatí cenu, jaká je v obchodě.

To je blbost, cena nejake percento normalnych ludi odradi a o to prave ide. Ak by neodradila tak by cena pri nedostatku stupala kludne aj na 100 nasobok, az kym by to percento ludi o kolko sa vyraba menej neodradila. Evidentne ale uz pri dvojnasobku to odradilo dostatocne percento kupcov ptz tam sa cena ustalila.

BTW. ze ryzuju obchodnici je samozrejme pravda, ale ani vyrobca neni matka tereza. Samozrejme nejaky tajwanec na vyrobnom pase na tom neryzuje ale on do toho ani nic neinvestoval ale je len lacny clovekorobot.

P.S. ze vas nesere ze zabugovany iphone ma vyrobnu cenu 130$ ci kolko a predava sa za >500 :D Kto si to kupuje nechapem, ja si to urcite nekupim, a nie preto ze by som na to nemal (mozem si kupit aj 10), ale preto ze tolko za to nedam. Presne TO je trh. Za 150 by som mozno kupil.

Tvůj názor ti neberu. Mimochodem - mám starý mobil Nokia, který nezvládne nic jiného, než hovory a SMSky. A žádný "xPhone" mi ke štěstí nechybí, natož jiná udělátka na tahání peněz z kapsy.

ano trh zafungoval :) ale autor původního příspěvku asi právě poukazoval na to - jak... a to je v případě hdd ještě slabé, horší to je třeba na potravinovém trhu (také většinu obratu už zkoupilo po kapitalisticky dle principu hovniválovy kuličky a peníze dělají další peníze, pár firem), mě se tedy 10 let čekat, až bude poptávka po kvalitě čekat nechce..(a to že si mezi tím hnojem vyberu ten kvalitnější neznamená, že bych si nemohl mezi kvalitou vybrat tu nejkvalitnější, což bych mnohem raději) pokud někdo přijde s návrhem regulace, že bude prodejce a výrobce do kvality nutit, tak má mou plnou podporu a na nějaké řečičky liberálního náboženství zvysoka s*ru - můj život je krátký a nejsem tady já pro trh, ani nehodlám založit vlastní banku, telekomunikačního operátora, elektrárnu, vodárnu a samoobsluhu, vystudovat medicínu a zasadit les, to se prostě nedá v jednom životě stihnout

Já bych neřekl, že výrobci by až tak rýžovali, zato překupnická pakáž má žně. Je to obdoba supermarkety/zemědělci, nebo kopáč na afgánském makovém políčku/špičky narkomafie,... Ti na konci rýžují, ti na začátku padají na hubu...

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru