Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Raspberry Pi Model B dostane 512 MB RAM a stále si udrží cenu 35 dolarů

Raspberry Pi se dostalo velké obliby hlavně u komunity počítačových nadšenců, kutilů a hlavně geeků. Pi bylo doposud dostupné ve dvou variantách. Model A měl pouze 128 MB operační paměti. Model B byl na tom o něco lépe s celkovou pamětí RAM 256 MB. Po mnoha žádostech ze stran uživatelů o vydání Modelu C s 512 MB RAM se rozhodl výrobce vyhovět.

Máte někdo pro Raspberry využití? Nebo aspoň zkušenosti?

Předmět Autor Datum
mam doma predosly model (s 256MB RAM) a pouzivam ho ako maly server (apache-php-mysql; Subversion; S…
wam_Spider007 16.10.2012 19:46
wam_Spider007
Mohl bys o tom prosím říct něco z vlastní zkušenosti? Hodně nad ním přemýšlím. Když si přečtu na int…
Potkan007 16.10.2012 20:47
Potkan007
Tak skusim trochu nacrtnut. Ked som tam nahodil Raspbian (debian upraveny pre raspberry pi), tak som…
wam_Spider007 16.10.2012 21:20
wam_Spider007
este by som doplnil aj sumu, ktoru som za to vsetko dal: Raspberry: 40 eur (objednaval som z farnell…
wam_Spider007 16.10.2012 21:29
wam_Spider007
Díky moc. Bál jsem se hlavně toho tepla. Mám tu připravený boxový chladič na socket 1155, tak bych h…
Potkan007 16.10.2012 21:57
Potkan007
Tak na hranie a ucenie sa linuxu je to urcite super - podla mna to bol aj povodny zamer tohto zariad…
wam_Spider007 16.10.2012 22:45
wam_Spider007
Ahoj, já to provozuji jako jakési HTPC s distibucí xbian. Mám k tomu připojený externí disk, který…
Doli_10 17.10.2012 10:56
Doli_10
Raspbery pi a vetrak? Nic v zlom ale to uz IMHO neni normalne. Navrtaj 5dier naspodku a navrchu krab…
MM.. 17.10.2012 14:07
MM..
Hmm, to ze si dobry teoretik sme sa tu uz mohli velakrat docitat, ale prax je bohuzial (pre teba) va…
wam_Spider007 17.10.2012 17:56
wam_Spider007
Tady se musím postavit za MM. 50° pro polovodiče nic není. Par otvoru nad cipem, par otvoru po stran…
JR_Ewing 17.10.2012 20:02
JR_Ewing
Clovek, ja mam vlastnorucne urobeny PC bez akehokolvek vetraku ani v zdroji (max. spotreba toho PC c…
MM.. 17.10.2012 23:02
MM..
Ja ti tvoje skusenosti neberiem, len nechapem co ti je divne na tom, ze som to chcel uchladit. Mozno…
wam_Spider007 17.10.2012 23:27
wam_Spider007
Detailista som ale len proste vetraky neznasam :) Zazil som 8bity aj 32bity (amiga) bezvetrakove, a… poslední
MM.. 18.10.2012 00:35
MM..
jsi schopný mi napsat postup jak ten zatracenej OS rozjet? :) .. Raspberry mi tu leží už asi 3 měsíc…
tomas.kulhanek 17.10.2012 20:59
tomas.kulhanek
jasne ... easy. Potrebujes Windows a citacku sd kariet. Stiahni si Win32DiskImager. (neinstaluje s…
wam_Spider007 17.10.2012 22:00
wam_Spider007

Tak skusim trochu nacrtnut.
Ked som tam nahodil Raspbian (debian upraveny pre raspberry pi), tak som si to trochu preklikal. Nejaky extremny multitasking by som od toho necakal. Limituje to dost ramka a hlavne teda SD Karta (ktoru mam sice Class 10, ale stale je to SD karta).
Ak mam povedat pravdu, tak ako nahrada desktopu to nebude ani nahodou. Iba ak by to clovek pouzival fakt len na office, web a mail. S tym, ze youtube a podobne veci si odpusti.
Ako HTPC som to neskusal, ale tam by som potencial videl.
Mne to ale bezi tak, ze som vypol graficke prostredie a je to pripojene len k LAN a napajaniu. Pripajam sa k tomu cez SSH a cez to to cele spravujem. Bezi mi tam MySQL server, testujem si tam web a pouzivam to ako subversion. Plus trochu ako mensie ulozisko suborov (SFTP). Na pouzivanie v malom rozsahu je to super (v podstate k tomu pristupujem len ja a jeden kamos). V tomto pripade mi nizky vykon az tak nevadi a nejak moc sa neprejavuje. Dolezite je, ze mi to funguje stabilne a odber to ma maly - odhadom do 3W.
Co sa tyka kurenia alebo ak chces "topeni". Na zaciatku som to nemeral, az po nainstalovani vsetkych potrebnych veci. Drzalo sa to priblizne na 50 stupnoch - meral som priamo cipy. Po doplneni chladenia (vid obrazok) som klesol na 30 (v lete) - 27 (teraz na jesen). Co nie je zle.
Ad RAM: 512MB by urcite sedelo viac, no mam len 256MB. System + vsetky appky, ktore pouzivam dokopy zeru tak 160MB. Takze stale mam 100MB volne. Bohuzial mysql ma tendenciu casom rast a tak som tomu dopomohol scriptom v crone, ktory bobtnajuci proces trochu umierni.
Ak by ta este nieco zaujimalo, kludne sa opytaj aj cez spravu ci postu, ci jak sa to tu vola.

este by som doplnil aj sumu, ktoru som za to vsetko dal:
Raspberry: 40 eur (objednaval som z farnell-u ... nikde inde nebol raspberry dostupny)
Case: 10 eur (cez eBay - daju sa zohnat aj lacnejsie alebo si mozes vyrobit vlastne. Videl som uz aj nejake pokusy z Lega :-D)
SD Karta: 10 eur (16GB kingston Class 10)
Ethernet kabel, Micro USB adapter, Ventilator: max do 10 eur

Treba pocitat aj s tym, ze to pride hole. Cize treba mat aj monitor s hdmi kablom, klavesnicu a mys. Micro usb adapter tiez nie je v baleni.

Díky moc. Bál jsem se hlavně toho tepla. Mám tu připravený boxový chladič na socket 1155, tak bych ho mírně ořezal, aby se vešel. Hlavně mě zaráželo, že spousta lidí píše o teplotách 70, 75 stupňů a podobných, toho už bych se bál.
Mám tu dostatek zásob na pokus o vlastní poloprůhlednou krabičku, mám starý USB hub, klávesnici, myš, mám microUSB 5V 1A, mám nepoužitý 80mm větrák (že to bude v krabici třeba 25×25×20 mi nevadí). Připojil bych to podle situace buďto k LCD u stolního počítače na druhý vstup, nebo spíš k televizi.
A ohledně karty mi je jasné, že class 10 je skoro podmínkou a stejně to nebude dokonalé. Mně se na tom líbí už ta představa, že si budu muset hrát, nedostanu hotový produkt v krabičce a se systémem. Zatím moc děkuju.

Tak na hranie a ucenie sa linuxu je to urcite super - podla mna to bol aj povodny zamer tohto zariadenia. Ale ludia su vynaliezavi :). A samotny raspbian ma utilitu na vytvorenie image z SD karty. Ak sa nieco pose*ie, tak len zalohovany image nahodis nanovo a si "naspat v hre". :)

Ahoj,

já to provozuji jako jakési HTPC s distibucí xbian. Mám k tomu připojený externí disk, který však musím "přinapájet" z usb hubu s vlastním napájením. Jediné co mě na tom trápí je pomalý přenos po síti na ten usb disk přes sambu (což jsem zatím nijak neřešil), ale jinak je vše OK. Funguje mi na to i TV ovladač, takže si film pustím i bez bezdrátové myši a klávesnice.
nejsem žádný linuxák, ale tohle jsem nastavit zvládl, mám to ve stejné krabičce jako má
wam_Spider007, s teplotou problém nemám.

Doli_10

Hmm, to ze si dobry teoretik sme sa tu uz mohli velakrat docitat, ale prax je bohuzial (pre teba) vacsinou ina. Kym mi prisla z ebay case, tak som to mal len tak na izolovanej podlozke. A ked to cele bezalo a dal som prst na chip, tak bol horuci. Elektronickym teplomerom som odmeral vtedy 50 stupnov. Netvrdim, ze by to nevydrzalo, ale urcite sa tomu nic nestane, ked bude pracovna teplota nizsia.
No a porovnavat to s routerom? Na nich bezi maly firmware, ktory robi trivialne ukony. A castokrat sa routre hreju, ze by si na nich mohol vyprazat. Nehovoriac o tom, ako rychlo idu do kremikoveho neba.
Tak kludne kup Raspberry, navrtaj do case 5 dier a nechaj to bezat 2 mesiace vkuse a samozrejme na tom aj pracuj.

Clovek, ja mam vlastnorucne urobeny PC bez akehokolvek vetraku ani v zdroji (max. spotreba toho PC ca 60W) tak prosimta si odpust kecy o nejakom teoretikovi ptz ma to uraza. Dobre? Robim 10rokov profesionalne priemyselne PC (velkosti jak to tvoje raspberry ale s x86 CPU) kde je pasivne chladenie obcas tiez tema. Uchladit 3W bazmek neni problem bez vetraku a 50stupnov pre ten chip tiez neni problem, a ak to problem je tak sa tam da nalepit maly chladic a nie cpat tam vetrak OMG.

P.S> a asi moc o CPU moc nemas paru ked splietas o "trivianlych ukonoch". Ok nechaj si tam vetrak a nastav si ho na 5000otacok minimalne.

Ja ti tvoje skusenosti neberiem, len nechapem co ti je divne na tom, ze som to chcel uchladit. Mozno by to 50 stupnov vydrzalo, ale pre moj vnutorny pokoj bude lepsie, ked to bude este chladene. Vzdy som ta mal za detailistu, tak preco nim nie si aj teraz? :)
Mas pravdu, ze chladic by bol elegantnejsi, no vtedy som to urobil takto a zatial nemam dovod to prerabat. Co sa tyka otacok, neviem na kolko to bezi, ale je to celkom jedno. Chladi to a ventilator nie je vobec pocut.

Detailista som ale len proste vetraky neznasam :) Zazil som 8bity aj 32bity (amiga) bezvetrakove, a vetraky zacal cpat az cinan do veci nad 100W (resp nad 30W/komponent) ptz to uz potom pasivne nijak vyriesit nejde. Kazdy vetrak huci a ja ten zvuk proste neznasam :D Navyse je to v tom celom zariadeni asi jediny zdroj poruchy, a nasava to do toho prach. U 3W zariadenia mi to proste pride divne ptz ludia si to kupuju prave preto aby to nerobilo ziaden zvuk, a vedia ze ako dan za to to bude pomale jak svina.

Ked tam nebol na tom chipe ziaden chladic tak ok nechaj tam preistotu ten vetrak aj ked myslim ze by to ten chip bezproblemov zvladol aj bez neho. Ja by som tam nalepil maly chladic podla velkosti chipu napr. nejaky 3cm x 3cm x 1cm apod by urcite stacil Existuju aj chladice so samolepiacou hmotou, len sa to asi horsie zhana, mal som take samolepiace v robote takze existovat to existuje.

P.S. mal som modem (zere 5-10W a nema to vetrak) len tak polozeny na PC asi 5rokov a pred tyzdnom som ho otvoril ze jak to tam vypada, nebolo v nom ani zrnko prachu, a to doma moc casto nevysavam :) Pasivne chladenie je proste nieco neuveritelne :)
P.S.2. takyto chladic som mal na mysli http://www.insidegadgets.com/wp-content/uploads/20 10/10/img_1785-1.jpg
P.S.3. nemam v umysle ti to kritizovat len ti radim ze sa to da aj inac.

jasne ... easy.

Potrebujes Windows a citacku sd kariet.

Stiahni si Win32DiskImager. (neinstaluje sa)
Potom si stiahni image raspbianu odtialto.
Rozbal raspbian - po rozbaleni by mal obsahovat img subor.

Spusti Win32DiskImager, zobrazi sa ti nasledovna obrazovka:
[img=https://dl.dropbox.com/u/8913233/win32diskimager-screen.png]https://dl.dropbox.com/u/8913233/win32diskimager-s creen.png[/img]
Najdi si cez browse svoj image raspbianu a z vyberoveho zoznamu vyber svoju SD kartu (to je ten vyber diskovej jednotky) na ktoru to chces dat. Klikni potom na write. Po chvili sa ti to dokonci.
Nasledne uz len zasunies kartu do raspberry, vsetko pozapajas a akonahle zapojis do elektriky system nabootuje.

Na zaciatku sa ti spusti tzv. raspi-config. Dobre je v nom vsetko si ponastavovat. Time zone, klavesnicu etc. A najdolezitejsie je expandovat root particiu, pretoze Win32DiskImager ti vytvori particiu len 2GB velku. Takze druha moznost zvrchu ti rozsiri particiu na celu velkost tvojej SD karty. Ostatne veci uz hadam nejak zvladnes.

Upozornenie na zaver: ak by ti to nechcelo nabootovat, skus vymenit periferie (klavesnica, mys). Ked som to robil ja, tak som tam mal zapojenu najprv kamosovu Roccat mys a nic sa nedialo. Po zapojeni mojej microsoft mysky vsetko nabehlo ok.

[img=/file/view/11277-raspi-config-png]http://pc.poradna.net/file/view/11277-raspi-config -png[/img]

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru