Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s OS

Ahoj, chtěl jsem si nainstalovat Linux na dual boot s windows 7... Původně Fedoru, po 10ti ruzných způsobech instalace z USB, kdy všechny selhaly jsem se rozhodl pro Ubuntu, který jsem na notebooku dříve měl. Taky nefunguje... Nainstaloval jsem ho na zvláštní svazek disku a instalace proběhla zdánlivě úspěšně, ale při restartu mi naběhne Windows 7. Můžete mi poradit, co udělat aby mi Ubuntu nebo Fedora fungovala? Notebook je po reklamaci, měl jsem na něm pouze Ubuntu, notebook jsem poslal zpet do alzy a oni mi vyměnili základní desku, že byl problém v ní a nainstalovali Windows 7 s tím, že jsem přišel o všechny data. Myslím si, že problém bude v zákazu instalování jiného Operačního systému slyšel jsem o tom od kamaráda. Budu rád za jakoukoliv radu a kdyby jste měli dotazy rád odpovím.
Díky

Předmět Autor Datum
Neexistuje ziaden zakaz instalovani operacniho systemu. Ak sa tie Win7 bootuju cez UEFI tak si vypni…
MM.. 19.02.2013 20:53
MM..
Návod na obnovu zavaděče. Vyzkoušeno nemám. http://forum.ubuntu.cz/index.php?PHPSESSID=68ac31k pbik0…
Niko Bellic 19.02.2013 20:58
Niko Bellic
Ahoj, děkuju vám za vaše rady, nakonec jsem to vyřešil instalací distribuce, která to měla zvládnuté… poslední
mananakalung 27.02.2013 20:09
mananakalung

Neexistuje ziaden zakaz instalovani operacniho systemu. Ak sa tie Win7 bootuju cez UEFI tak si vypni v BIOSe UEFI boot, alebo zmen poradie nech je normalny (ne-uefi) boot ako prvy. Ak boli instalovane Win7 v mode UEFI moze to byt mierny problem ak tvoj Ubuntu je nejaky starsi a nevie urobi uefi partisnu a nadrbat sa do uefi bootsraciek zoznamov biosovych. Sorry za vyrazy ale ta cinskoindickoamericka uefi hovadina vymyslena nahlavu pandutymi debilmi v inteli a spol, sa inac nazyvat neda :)

P.S. mozes si skusit pridat do bootmanagera Win7 polozku pre boot linuxu, ak mu das napr. ako ciel bootu bootsektor oddielu kde je grub. Bootmanager Win7 sa da spravovat napr. programom EasyBCD.
P.S.2. skusat musis ty ptz ja neviem co presne jak presne si instalil, kam si nainstalil
grub, ktory oddiel mas aktivny, ci bootujes uefi alebo ne-uefi, bez vsetkych tychto info sa neda pisat nic konkretne a presne.
P.S.3. ak si grub instaloval na iny oddiel ako momentalne aktivny tak musis ten oddiel kde bol instalovany grub nastavit ako aktivny. Da sa napr. aj v sprave diskov Win. Ale ak to neklapne tak nenabootujes ani Win, potom si nabootuj UBCD a ranish managera alebo linux a gparted a si prestav aktivny oddiel zas nazad na prvy. ... alebo bezpecnejsie bude robit to z prveho "P.S.", efekt to ma stejny´jak zmena aktivnej partisny.

Ahoj, děkuju vám za vaše rady, nakonec jsem to vyřešil instalací distribuce, která to měla zvládnuté, že jsem pouze klikl instalovat a ponechat aktuální operační systém a vše už se zařídilo samo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru