Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak může papír rozvibrovat zeď?

Nejak to bolo tam vyssie blbo vyjadrene. Ok, ak to chces takto rozoberat na vektory a "staru vlnu" a "novu vlnu", este by k tomu bolo treba pridat nejaky vzorec podla toho ake to ma tlmenie, vyratat ze kedy sa to ustali (tlmenie sa rovna zosileniu), prip. ak ma niekto rad nekonecne rady a limity tak to moze riesit aj tak :-), ale to vsetko spada pod slovo rezonancia, nevidim dovod pisat nic viac ako toto jedno slovo.
P.S. Tym ze pises nezmysly som mal na mysli toto:

a inak ten most co tu bol spominany nie je az taky dobry priklad pretoze tam ide o to ze most ktory kmita o urcitej frekvencii tak mu nasilne nanutena ina frekvencia (bud vetrom alebo tymi pochodujucimi vojakmi) a tato frekvencia ked zacne rezonovat s frekvenciou vonkajsej sily dochadza k maximalnemu zosileniu kmitania a k naslednej destrukcii.
Rezonancna frekvencia mosta je len jedna (a harmonicke) moze sa mierne menit v zavislosti od poctu vojakov na moste, ale nic sa mostu nevnucuje. Vnutit ine kmity mostu mozes, ale len hodne hrubou silou, pochodujuci vojaci mostu nemaju sancu nic vnutit. Problem nastava len ak by sa nahodou freq. ich pochodovania zhodovala s freq. kmitania mosta = rezonancia by mohla most rozkmitat.
P.S.2. velmi zaujimavy priklad je nejaky most v US alebo anglicku, ktory ak je na nom mnoho ludi, mal (po uvedeni do prevadzky) tendenciu kmitat do stran. Nakoniec sa zistilo, ze ak sa most trochu pohne ludia podvedome reaguju naklananim tak, ze tieto kmity zosiluju, a presne na rezonancnej freq. mosta (lebo oni len reaguju (naklananim) na vlastne kmity mosta). Problem vyriesili tusim pridanim tlmicov na boky mosta (tlmenie je asi jedina zbran proti rezonancii).
http://en.wikipedia.org/wiki/London_Millennium_Brid ge

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny