Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Bude fungovat zapojení antény?

Ptám se, jestli bude opravdu fungovat, když chci víc pokrýt signál WiFi, tak je to možné: Zaprvé koupím router, jmenuje se TP-LINK TL-WR1043ND - viz. tp-link-tew-671br-d235410.htm, potom koupím prodloužovací kabel TP-LINK TL-ANT24EC12N - viz. http://www.alza.cz/tp-link-tl-ant24ec12n-d324472.h tm, pak koupím venkovní anténu TP-LINK TL-ANT2415D, viz. http://www.alza.cz/tp-link-tl-ant2415d-d185013.htm a bude fungovat venkovní WiFi? Bude to silný dosah kolem domu aspoň 300 metrů?

Děkuji moc, a těším se, až mi odpovíte...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jen bych dodal, že není povolena od ČTU dávat jiné antény k zařízení, než které tam už jsou. Proto n…
Rce. 28.03.2013 00:25
Rce.
Rce.: Nevím co je nebo není od ČTÚ povolené, ale připadá mi to to co píšeš tak trochu nesmyslné. Mno…
vlazy 28.03.2013 09:02
vlazy
prostě je to tak jak píše"RCE" , a jestli tě to opravdu zajímá, tak si zajdi na stránky ctu.cz a tam…
paul 28.03.2013 10:23
paul
Znamená to snad to, že když si někdo koupi např. router nebo AP s odnimatelnou anténou tak jak se to…
vlazy 28.03.2013 10:37
vlazy
jasně je to blbost. Až si někdo na tu blbost bude stěžovat, jako že síla signálu nějakého kutila je…
paul 28.03.2013 11:08
paul
Já se na nikoho ze zdejších diskutujících nerozčiluju. Pouze mi připadá blbosti aby ČTÚ určovalo jak…
vlazy 28.03.2013 11:34
vlazy
Pouze mi připadá blbosti aby ČTÚ určovalo jakou anténu může mít a jakou nesmí WiFi zařízení. tak to…
paul 28.03.2013 11:41
paul
Je to tak, že když připojíš anténu která má např. o 5dBm vyšší zisk než ta původní, měl by jsina vys…
vlazy 28.03.2013 12:16
vlazy
maximální vyzářený výkon anténou, včetně jejího zisku, je +20dBm tedy 100mW. takže to je ten limit .…
paul 28.03.2013 12:30
paul
paul: Vidím, že asi nechápeš ty o co mi jde. Mne nejde o překračování stanoveného limitu, ale o to p…
vlazy 28.03.2013 13:20
vlazy
nikde nebylo napsáno, že si nemůžeš vyměnit anténu za takovou která ti vyhovuje, pokud dodržíš vysíl… nový
paul 28.03.2013 15:15
paul
Znamená to snad to, že když si někdo koupi např. router nebo AP s odnimatelnou anténou tak jak se to… nový
MM.. 28.03.2013 15:31
MM..
paul, MM..: Já jsem vycházel z toho co zde napsal a tvrdil Rce., že není povolena od ČTU dávat jiné… nový
vlazy 28.03.2013 17:27
vlazy
RCE to myslel dobře. Pokud zařízení NEMÁ možnost regulace výstupního vf signálu, a jsou taková, nemě… nový
paul 28.03.2013 17:39
paul
Zdravím, Jsou antény přes 20dB a když si ji koupim, tak ji nebudu snizovat logicky, komu to jako va… nový
bayerus 29.03.2013 11:59
bayerus
Vadi to oststanym, pretoze ked sa budu vsetci spravat ako ako havada potom wifi nepojde nikomu. Btw… poslední
fleg 29.03.2013 12:18
fleg

Jen bych dodal, že není povolena od ČTU dávat jiné antény k zařízení, než které tam už jsou. Proto nemají být ani odendávací a zas tam dací. Něco jiného jsou zařízení, která jsou bez antén a k těm se smí dávat jen anténa předepsaná výrobcem zařízení. Výrobce zařízení totiž zodpovídá za povolený vyzařovaný výkon do luftu.

Rce.:
Nevím co je nebo není od ČTÚ povolené, ale připadá mi to to co píšeš tak trochu nesmyslné. Mnoho routerů a jiných WiFi zařízení má odpojovatelné antény a mnozí lidé si je běžně kupují pro domácí využití. Také si někteří lidí ty antény vyměňují za jiné. To by muselo znamenát, že mnozí lidi mají doma zařízení nepovolené ČTÚ. Předpokládal jsem, že jsou stanovené pouze nějaké parametry které to WiFi zařízení by nemělo překračovat, např. výkon, síla signálu atp. a na provedení nebo tom co je k tomu připojené už nezáleží. Pokud by výrobce zařízení zodpovídal za povolený vyzařovaný výkon tak jsem zvědavý jak by ČTÚ tu odpovědnost vyžadovala po nějaké např. Čínské nebo Taiwanské firmě.

Znamená to snad to, že když si někdo koupi např. router nebo AP s odnimatelnou anténou tak jak se to běžně prodává a bude to používat tak tím porušuje nějaké nařízení ČTÚ? Pokud to tak je tak je to dost velká blbost. Připadá mi to tak jako by např. nějaký úřad nařídil, že se na hrnce nesmí používat jiná poklička než pouze ta která je k danému hrnci určená výrobcem a že se v hrnci může vařit pouze to k čemu výrobce ten hrnec určil.

jasně je to blbost. Až si někdo na tu blbost bude stěžovat, jako že síla signálu nějakého kutila je přešvihnutá, a CTU to změří, tak se za blbost zaplatí pokuta....a nakonec se jich zeptej, určitě mají na stránkách kontaktní adresu...nemusíš se rozčilovat na nás, rozčil se na ČTU.

Já se na nikoho ze zdejších diskutujících nerozčiluju. Pouze mi připadá blbosti aby ČTÚ určovalo jakou anténu může mít a jakou nesmí WiFi zařízení. To že omezují sílu signálu plně chápu. K překročení může ale také nemusí dojít bez ohledu na to zda má někdo odnimatelnou anténu nebo ne a nebo zda si ji vymění za jinou. Na silnicích je také stanovená maximální povolená rychlost a tak pokud by ministerstvo dopravy uvažovalo stejně jako ČTÚ tak by museli zakázat používání aut které tu maximální povolenou rychlost dokážou bez problému překročit. Každý by měl být odpovědný za to co používá a pokud překročí nějaké povolené hodnoty tak by si měl uvědomit, že může být za to postižen.

Pouze mi připadá blbosti aby ČTÚ určovalo jakou anténu může mít a jakou nesmí WiFi zařízení.

tak to není. Je to tak, že když připojíš anténu která má např. o 5dBm vyšší zisk než ta původní, měl by jsina vyslílací straně o těch 5dBm snížit vf signál do antény, aby výsledek zůstal stejný. Tedy vyzářený výkon anténou do prostoru +20dBm.
Klidně tam může být anténa která má 25dBm, když vf stáhneš o těch 25dB dolu tedy na -5dB.
že ty jsi nečetl ty odkazy co jsem sem dal. Kde je to popsáno...

Je to tak, že když připojíš anténu která má např. o 5dBm vyšší zisk než ta původní, měl by jsina vyslílací straně o těch 5dBm snížit vf signál do antény, aby výsledek zůstal stejný. Tedy vyzářený výkon anténou do prostoru +20dBm.

Proč by se mělo při použití silnější (lepší) antény snížovat výkon pokud se ten výkon nezvyší natolik aby překročil stanovené hodnoty? Pokud má někdo slabý signál a malý dosah tak proč by si to nemohl alespoň trochu zlepšít např. použitím jiné antény pokud to půjde a pokud tím mepřekročí stanovený výkon a sílu signálu?

maximální vyzářený výkon anténou, včetně jejího zisku, je +20dBm tedy 100mW. takže to je ten limit . Nechápeš, nebo nechceš chápat..
Dohadovate se nehodlám. Já vím o co jde. Ty se neptáš,ty oponuješ a fakta se ti respektovat nechce...končím.
dostal jsi odkazy kde je to podrobně popsáno. Tak čti.

nikde nebylo napsáno, že si nemůžeš vyměnit anténu za takovou která ti vyhovuje, pokud dodržíš vysílaný výkon anténou.
Já ty anténa mimochodem vyráběl. Takže klidne si dej anténu se ziskem 28dBm , když dodržíš, že vyzáříš 20dBm.
Jinak samozřejmě paltí, že zisk antény funguje v obou směrech. Z toho také plyne, že anténa s větším ziskem činí zařízení citlivější vůči slabším signálům v přijímacím směru. Neb není lepší zesilovač jak anténa...co anténa nedodá, žádný zesilovač nezesílí, myšleno na straně příjmu.

k počtení http://www.ctu.cz/ctu-informuje/jak-postupovat/rad iove-kmitocty/vyuzivani-vymezenych-radiovych-kmito ctu.html

Znamená to snad to, že když si někdo koupi např. router nebo AP s odnimatelnou anténou tak jak se to běžně prodává a bude to používat tak tím porušuje nějaké nařízení ČTÚ?

Ne. S dodanou antenou neporusis ziadne maximalne limity. Ani s tym dokupenym prutikom ziadne limity urcite neporusis. :D Keby si si ale dal na okno parabolu jak svina a namieril ju na suseda tak by si nejake predpisy asi porusil, neviem zhlavy presne jak to ma CTU limitovane. S beznymi prutikmi nic neporusis ptz tie prutiky maju prd zisk. (P.S: vseobecne so ziadnou vsesmerovou antenou by nemalo byt mozne porusit predpisy ptz vsesmerova rozdeli dany vykon do vsetkych smerov)

RCE to myslel dobře. Pokud zařízení NEMÁ možnost regulace výstupního vf signálu, a jsou taková, neměla by mít demontovatelnou anténu. /Jsou nastavena i s anténou na +20dBM/
Pokud zařízení nastavování výstupního signálu, pak je možné k němu připojit anténu výkonnější, za předpokladu, že to ukrotíš na výstupu vf stupně ubráním výstupního napětí /v dB/ tak,aby nebyl přelročen povolený limit 20dB.

Vadi to oststanym, pretoze ked sa budu vsetci spravat ako ako havada potom wifi nepojde nikomu. Btw ono sa to uz deje v panelakoch, kde si kazdy kupi hyper 300Mb Nkovu antenu, vyprazi to na maximalny vykon, casto dokonca zosiluje este vymenou anteny a v sumare mas v byte horsi signal ako za cias 11Mb becok.
Jasne tebe ide o to, aby ti siel dobre net, lenze o to ide kazdemu. Uz samotne Nko v principe zabija cele pasmo aj pri dodrzani vykonu, co tak v priestore, kde sa stretne niekolko takychto Nkovych vysielacov?
Cela skaza sa zacala, ked prislo gecko s roznymi turbo modmi, obisla sa norma tym, ze zariadenie namiesto jedneho kanalu obsadilo kanalov viacero, cim vyrazne vzrastlo rusenie. Gecka sa nikdy nastastie kvoli nespolahlivosti neuchytili v outdoore, to sa vsak bohuzial zmenilo prichodom Nkovych, nstreme a airmaxovych propietarnych protokolov.
Comprende?
Nejde o urad, ide o ohladuplnost voci ostatnym, pretoze ak sa ako hovado budes spravat voci nim ty, budu sa spravat aj tak oni k tebe a mozme zabudnut na nejaku stabilnu prenosovu wifi sustavu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru