Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno diakritika v PSpade (po neviemkolky krat)

nejdřív si musíš ujasnit v jakém kódování svoje soubory vlastně máš, v jakém os/aplikaci jsi je pořídil. ansi znamená asi jen to, že znaky využívají 8-bitů, ale neříkají v jakém kódování. na tom se shodnem - jinak ztrácíme čas.

zůstávají pravděpodobné win1250, win1252, utf8, nebo nějaké historičtější. můžeš to zjistit, ale jen na souborech které jsi ještě znovu neuložil:

notepad: neumí konvertovat soubory - prostě ho otevře, pokud máš pro zobrazení náhodou vybraný font se správnou znakovou sadou zobrazí ho správně, a zase ho uloží/zavře. nijak ho nepřekóduje, nic takového neumí.
pokud jde o národní stránku win-kódování: xp používají unicode systémový font. ve formát - písmo - skript vybereš něco až se trefíš - z názvu "skriptu" písma určíš variantu win-kódování win125x.

na jiná kódování potřebuješ třeba pspad: umí zobrazit více druhů. navíc je umí i mezi sebou převést. nejspíš bude potřeba vypnout automatickou detekci kódování, uvidíš sám.

takže pspad: nejdřív si v menu formát nějaké vybereš, teprv pak necháš zobrazit soubor. v exotických operačních systémech (třeba v anglických xp) musíš doufat že máš rozumně nastavený default font vzhledem ke kódování tvých souborů (možná to jde měnit jen v pspad.ini)
když to není v pořádku, soubor bez ukládání zavřeš. nechceš zatím nic konvertovat, ale zjistit kódování originálu.
zkusiš tedy zvolit ve formátu jiné kódování, znovu otevřít...
když žádná rozumná možnost nevyjde, je prostě závada v použitém fontu. ten může kopírovat systémové nastavení.

příklad: tvé originální soubory jsou win1250, eng windows znají unicode, ze kterého si default vyberou západoevropský skript win1252 - a ty vidíš nesmysly.

čili otázkou je jak si rozumí pspad s podporou pro nonunicode sw (píšeš žes nastavil "slovak") - zda mu v pspad.ini natvrdo nepřepsat rodinu fontu "ce" - a taková varianta by měla být v registrech: http://www.corelclub.cz/fonty.htm#winXP - běžně se tam zapisuje pro některé fonty s lokalizovanými ms office.

kdybys věděl z jaké aplikace soubory pochází, mohl sis toto celé ušetřit.

no a buď to tak necháš, nebo si je dávkově převedeš do vyhovujícího kódování(altap salamander - files - convert - change coding)

nakonec: když máš soubor už otevřený v pspadu, a pak v menu formát vybereš jiný a dáš uložit, bude mít nový formát.
pokud je zobrazen z neznámých příčin špatně, a ty změníš kódování a uložíš, můžeš výsledek vyhodit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny