Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Čo znamená tento výraz? n/a

… pokračování
Výrok „zde nejsou žádní krokodýli“ je připisován samotnému Caesarovi v době obléhání Alesie roku 52 před. n.l. Jak praví legenda, zvolal tato slova Caesar z hradeb římského opevnění na galské válečníky pod vedením Arverna Vercassivellauna, kteří poněkud nerozhodně postávali na vnějším břehu vodního příkopu a nejevili žádnou chuť k boji. Účelem tohoto zvolání tedy bylo vyprovokovat nepřátelské hordy k sebevražednému útoku, neboť jak známo, v trojitém vodním příkopu, který zbudovali Římané, sice skutečně nebyli žádní krokodýli, avšak útočníky čekalo mnoho jiných nepříjemných překvapení. Caesar sice pravdivě sdělil Vercassivellaunovi, že ve vodě nečíhá žádný krokodýl, ovšem současně záludně zamlčel některé další skutečnosti, jako například pět řad do země zasypaných osekaných větví neschůdných pro galskou jízdu, zamaskované trychtýřové jámy s ostrým kůlem na dně, rozházené a zamaskované stopu dlouhé kolíky se železnými háky a rafinovaný systém okovaných kůlů těsně pod hradbou.
Některé verze příběhu rovněž říkají, že po té, co Vercassivellaunus sesednul z koně, štítivě namočil palec u nohy do vodního příkopu, doprovázeje tento úkon zvoláním: „Brrrr!“, znejistěl Caesar do té míry, že provokativně zvolal:
„Kupředu stateční Galové!“
„Kupředu, zpátky ni krok!“
Jak ovšem upozorňuje profesor Bedřich Hrozný, takto část příběhu se patrně nikdy nestala a je dokladem toho, že dějiny vždy píší vítězové.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny