Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Teplota grafické karty

Prosím o radu ohledně teploty graf. karty. Prošel jsem si různé dotazy a odpovědi, ale k mému problému jsem nenašel řešení. Mám graf. kartu /cca 4 měsíce starou/ GeForce 6800 GS 512 Mb (AGP), není přetaktovaná, ovl. verze 91.47. Zatím jediný problém se objevil při hraní hry Ghost Recon 3, kdy hra chvíli běží plynule, pak se na pár vteřin začne "sekat", pak zase chvíli běží plynule (cca 2-3 min) a tak dokola. Jenom náhodou jsem se po ukončení hry podíval v ovl. na teplotu graf. karty a zde byla teplota jádra GPU: 101 st. Celzia !!! Tato samozřejmě nyní klesala. na cca 77 st. Celzia. Dotaz - je normální u této graf. karty taková teplota v zátěži, nebo mám řešit přehřívání. Jinak v jiném, o něco "slabším" PC tato hra běží neustále plynule, ve stejném nastavení. Konf. mého PC: WinXP Home, 1Gb RAM 400Mhz, AMD Athlon XP 3000+ (1800Mhz). Dík za rady Ivan

Předmět Autor Datum
Za předpokladu, že tepelné čidlo měří správně je ta teplota vysoká - tedy doporučuji s tím něco děla…
host 24.10.2006 22:51
host
Je to moc. Co je to presne za kartu (vyrobce a typ)?
mif 24.10.2006 22:54
mif
Takže case: Magic, víc jsem z toho "nedostal", ale zřejmě tady povede jedna z cest řešení... Již při…
Ivan 24.10.2006 23:04
Ivan
Možná nebude nutné hned měnit celou case. Máš v ní nějaké přídavné větráky? Pokud ne, má pro ně skří…
host 24.10.2006 23:11
host
Echm, toho vyrobce GK chci proto, ze ne kazdy vybavi kartu adekvatnim chladicem. Tve upresneni je (b…
mif 24.10.2006 23:12
mif
Co se tyka case, tak pokud nechces za case vyhazovat penize (coz bych ti ale doporucil), tak Eurocas…
Redmarx N 24.10.2006 23:15
Redmarx N
Ee. Pazourovy test vrele nedoporucuji! Tyhle nadhery (to je snad jeste 130nm :?:) topi jak peklo sam…
mif 24.10.2006 23:31
mif
Za neuvedení výrobce se omlouvám, došlo mi to hned po "odpálení" odpovědi... Ale sorry, jak obracím…
Ivan 24.10.2006 23:30
Ivan
Chrmmm. Palit :-/. To je neco jako Inno3D ci ManLi. Zkontroluj ten chladic...
mif 24.10.2006 23:41
mif
Jako první z toho case sejmi bok a můžeš zkusit toho rekona znovu a podívat se co se stalo s teplota…
MM_tank 24.10.2006 23:43
MM_tank
Bok je sejmutý pořád, jinak dík za rady ohledně case atd, grafárnu zítra vyjmu a podívám se na ni...…
Ivan 24.10.2006 23:48
Ivan
Jsem po práci zpět a jestli to ještě někdo sleduje: Zkusil jsem vyměnit ovladače - beze změny. Pak m…
Ivan 25.10.2006 14:23
Ivan
Grafická karta se ti vyndávat nechce, ale stěhovat celý pajšl do nové case ano? Huh, to jsem nepobra…
host 25.10.2006 14:37
host
Pokud ti pomohl větráček foukající na grafárnu, tak udělej větrný tunel, jak píše Host, nebo i jen d…
Prasak 25.10.2006 14:51
Prasak
Děkuji, ano proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě. Vypadá to, že jsem se dopracoval k tomu,…
Ivan 25.10.2006 14:55
Ivan
Ano. :-) Otvor vyvrtat +/- naproti grafice, celé řešení přijde na cca 300,- Kč (kvalitní větrák, 1…
host 25.10.2006 16:16
host
Tak jsem opět zpátky a pro ty, které by to mohlo event. zaujímat: Prvně jsem navštívil stránky Czech…
Ivan 31.10.2006 17:44
Ivan
ahoj,prosím tě,máš ještě ten chladič,měl bych zájem. dík
vilcik 21.11.2006 10:49
vilcik
Zdravím, jasně pořád ho mám, Ty jsi od té doby vlastně první zájemce. Jenom přečetl sis přesně její…
Ivan 21.11.2006 12:16
Ivan
Rekl bych ze tady se popletly chladice pro PCIe a AGP, ne?
Moas unregistered 21.11.2006 12:37
Moas unregistered
Je to možné, já jsem to tenkrát v záchvatu snahy řešit teplotu GK asi přehlédl a teď už to neřeším,… poslední
Ivan 21.11.2006 12:43
Ivan

Za předpokladu, že tepelné čidlo měří správně je ta teplota vysoká - tedy doporučuji s tím něco dělat.
Jakou máš case? Jak máš řešený chlazení? Pomohl by tzv. windtunel => díra v bočnici a velký pomaloběžný větrák, nebo alespoň tunel pro nasávání studeného vzduchu.

Takže case: Magic, víc jsem z toho "nedostal", ale zřejmě tady povede jedna z cest řešení... Již při montáži graf. karty jsem měl problém zde všechno "poskládat" a ona samotná je tam tak s ostatním hardw. nějak natěsno. I pouhým laickým pohledem po oddeklování boku je zde uvnitř vše tak nějak natěsno... Jinak graf. karta: GeForce 6800GS SUPER 512 MB/DD3, AGP, a když jsem u toho mám zákl desku fy EPoX 9NDA3 nForce 3 Ultra, můžete mi poradit nějakou, pro dobré chlazení vhodnou Case? Ivan

Možná nebude nutné hned měnit celou case. Máš v ní nějaké přídavné větráky? Pokud ne, má pro ně skříň připravené pozice? Jak jsem psal, doporučuji windtunel - návodů na internetu najdeš hafo. Za málo práce velký efekt. A taky si v case ukliď - svázat kabely atd... Je kolem grafiky dostatek místa? Chtělo by to alespoň jeden slot pod ní volný, případně vyndat PCI záslepku, aby byl přístup vzduchu.

Co se tyka case, tak pokud nechces za case vyhazovat penize (coz bych ti ale doporucil), tak Eurocase ML5470 (akorat vzit bez zdroje nebo zdroj hned vymenit).

nicmene GeForce 6800GS SUPER 512 MB/DD3, AGP neresi vyrobce karty, pritom ten je docela dulezity, protoze pokud je to nejaky OEM smecko, tak to muze byt pricina.

no jisti, zda se toci vetrak na grafice a sahni si behem spustene hry na pasivni cast vetrani (treba ze strany), jestli te to popali, tak to klidne muze byt na reklamaci karty (treba je spatne pripevneny chladic). No a vyzkousej kartu na jinem PC, mas-li tu moznost.

Ee. Pazourovy test vrele nedoporucuji! Tyhle nadhery (to je snad jeste 130nm :?:) topi jak peklo samo a prstik by mohl docasne oslepnout. Vyskubnout GK ze slotu (ne "zaziva", probuh!) a zkontrolovat pruchodnost fotonu mezi GPU a chladicem je ta spravna volba. Tohle (dira chladic/GPU - absence termopasty, ci chladic "nakrivo") byva velmi casto duvodem k propalovani se karty boardem...

Za neuvedení výrobce se omlouvám, došlo mi to hned po "odpálení" odpovědi... Ale sorry, jak obracím v rukách krabici, tak jediné, co jsem dále vyčetl je: PALIT Grafics procesor a Graphic by Nvidia . Dále, ventilátor má: procesor, graf. karta, na zákl. desce, zespodu a dozadu ven zdroj a vzadu ven case. Ještě mne udivilo, že graf. karta, nebo vlastně odvod vzduchu větrákem skrt jakýsi tuner je ne dozadu case a ven, ale vlastně dopředu a díky málo místa asi to nemá jak pořádně cirkulovat.

Jsem po práci zpět a jestli to ještě někdo sleduje: Zkusil jsem vyměnit ovladače - beze změny. Pak mne napadlo, mám doma jeden větráček navíc nezapojený. Tak jsem ho zkusil zapojit a pouze "přiložil ke graf. kartě, aby na ní tlačil studený vzduch - tedy směrem k větráčku chlazení GPU karty. V klidovém stavu šla teplota ze 77 st. Celzia na 66-67 st. Celzia. Znovu se ptám, když jsem docílil takový rozdíl pouhým přiložením dalšího větráčku, dle Vašich zkušeností, není to u mne hlavně špatnou cirkulací vzduchu v case. Myslím, že jsem se o tom předtím nezmiňoval, pouze, že mám v case "těsno". Když ohřátý vzduch opouští tunýlkem graf. kartu, tak za touto je ve vzd. cca několik cm zadní strana HDD. Zmiňuji se o tom proto, že se mi moc nechce vyndávat graf. karta a "špárat" do ní, pořád se utěšuji, že by to mohlo vyřešit nová case s lepší cirkulací vzduchu. Sice to asi vypadá ode mne jako od umíněného "děcka", ale mám asi období "blbec": mám auto v servisu, klekl mi mobil, naštěstí je v záruce, synovi odešlo DVD na jeho PC, no a teď toto, tomu se u nás říká na "posr....ho i záchod spadne". Tak mi někdo napište: "Ano v.le, kup si konečně tu novou case a již neopruzuj. Ivan

Pokud ti pomohl větráček foukající na grafárnu, tak udělej větrný tunel, jak píše Host, nebo i jen díra a osazení větráčku do bočnice v místech, kde je grafická karta, aby na ni foukal čerstvý vzduch. Až kdyby tyto dodatečné úpravy nepomohly, tak koupit větší bednu.

Ještě mě napadá jiné řešení: nevím, jaký je máš teď chladič na kartě, ale možná by pomohla instalace většího VGA chladiče - product.jsp
tento by foukal teplý vzduch rovnou ven z bedny, což by přispělo k celkovému ochlazení.

Děkuji, ano proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě. Vypadá to, že jsem se dopracoval k tomu, co potřebuji, nebo zatím chci, ten návod je perfektní, já si to pouze upravím hlavně ve směru ke graf. kartě. Pokud to vyjde, tak jsem momentálně zřejmě ušetřil cca 1.100,- až 1.700,- Kč za novou case. Ivan

Tak jsem opět zpátky a pro ty, které by to mohlo event. zaujímat: Prvně jsem navštívil stránky Czech Computer a zajásal jsem. Krásný výkonný chladič: Arctic Cooling VGA Silencer 5 GF 6800 cena cca 500,- Kč, záruka 5 let, pro GeForce 6800. Objednal, zaplatil. Když jsem vyndal svou graf. kartu, již letmým pohledem mi bylo divné, že jaksi uchycení chladiče vespod karty asi nebude pasovat. Nepasoval... Po sundání původního chladiče jsem dále zjistil, že taktéž plochy pasivního chlazení na kartě mají jiné rozložení. Uronil jsem slzu nad svou blbostí a důkladně jsem vyčistil původní chladič, řádně natřel pastou všechny plochy a naist. zpět. Došlo na Vaše slova ohledně odfláknutého natření ploch výrobcem pro odvod tepla u procesoru atd. Teď má karta v nezatíženém stavu cca 49-50 st. C a při zatížení cca 68-75 st. C. A to jsem ještě nedělal ty tunely. Ale závěrem: pro zájemce mám doma výše uvedený chladič, pro mne k ničemu, pokud by měl někdo záujem, tak mi zde odepište, na ceně se určitě domluvíme, já ho nemám na nic. (Chladič je pro verzi ULTRA, GT a na obalu je uvedeno že i pro v. 7800).

Zdravím, jasně pořád ho mám, Ty jsi od té doby vlastně první zájemce. Jenom přečetl sis přesně její data, abys nedopadl jak já. Jinak, najdeš ji na stránkách Czech computer i s vyobrazením. No a pokud máš záujem, navrhuji: cena do debaty 400,- Kč (nová je za cca 480,- Kč), s tím, že poštovné budu hradit já (jde o cca 80,- Kč). Toť zatím vše, napiš zda ji bereš, nebo navrhuješ jinou cenu. Zatím ahoj Ivan.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru