Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Fu, dobree. Prezradis co tam je za CPU pouzity, a hlavne jak to mera okyslicenie krvi, to sa tam nie…
MM.. 24.05.2013 14:10
MM..
PIC18F4620 + PIC16F88. To měření okysličení krve - měří to hodnotu SpO2 - takže opticky z prstu. Je…
marekdrtic 24.05.2013 14:19
marekdrtic
Ty jo. Já byl před třemi lety vyvalený z tohoto Vždy, když jsem byl někde v nemocnici, vzbudila nás…
Kráťa 24.05.2013 16:19
Kráťa
Co sa tyka teplomerov, tak napr. k digitalnym teplomerom nemam celkom doveru. Si pamatam, ze digital…
nl12345 24.05.2013 16:43
nl12345
Ono bohuzial to zavisi od toho ci ten teplomer robil debil alebo ci to je navrhnute poriadne. Nieked…
MM.. 24.05.2013 16:48
MM..
Resp. kukam teraz IR teplomery a kukam ze trepem, tie IR teplomery (bezkontaktne) su tak +-1°C tak t…
MM.. 24.05.2013 17:04
MM..
Nemyslím si, že by nakoupili do nemocnice teploměry "od Vietnamce po 200,-" a bez vyzkoušení, ale že… nový
Kráťa 25.05.2013 00:24
Kráťa
Tak v Ústecké nemocnici určitě. nový
Zarniwúp 25.05.2013 00:25
Zarniwúp
robim v zariadeni typu zdravotnickeho, IR teplomery sa pouzivaju, ale bezne sa odcita -0,5 stupna. o… nový
Qet-n 25.05.2013 00:32
Qet-n
Marku: máš můj obdiv, smekám před tebou. Přeju ti další a další úspěchy, protože to co ve svým věku…
Pavel 24.05.2013 19:09
Pavel
Díky, hlavně ta poslední věta prvního řádku, ta je důležitá, tou se budu v následujících měsících ří…
marekdrtic 24.05.2013 19:22
marekdrtic
Jet-lag mě i téměř týden po příletu stále silně zmáhá, těch 9 hodin časového posunu je dost, to kdo…
Prasak 24.05.2013 19:28
Prasak
co makaj na směny, včetně nočních. Za těch 14 let Břídile! 36 let. Holt su debil, na lepší prácu… nový
čumil_old 25.05.2013 17:59
čumil_old
Áááá, pokračování :-) https://www.facebook.com/cvut.v.praze/posts/10155619904914084 http://domaci.… poslední
JR_Ewing 15.08.2017 15:00
JR_Ewing

PIC18F4620 + PIC16F88. To měření okysličení krve - měří to hodnotu SpO2 - takže opticky z prstu. Je to taková klipsa na prst, na jedné straně je červená a infračervená LED, na druhé straně je člen snímající světlo - jde tam použít víc typů součástek, já konkrétně používám PIN fotodiodu. Okysličený hemoglobin pohlcuje IR a odráží červené světlo. Neokysličený hemoglobin naopak (proto se jeví okysličená krev jako červenější, neokysličená červenou složku světla pohltí). Několiksetkrát za vteřinu se provede měření červená-infračervená. Výsledkem jsou pulsoximetrické křivky, ze kterých se dá přibližně určit věk, stav a kvalita cév. V dalším kroku se oddělí stejnosměrná a střídavá složka signálu u obou složek, dá se to do poměru a výsledkem je saturace krve v procentech. Je to přibližná metoda, ale pro potřeby doktora přesná. Při zákrocích a operacích se pochopitelně používá přesnější metoda - měření SaO2, pak se měřící sonda zavede přímo do tepny. Ale ta optická metoda je neinvazivní, bezpečná a velice jednoduchá za obsluhu.

edit: Když nad tím přemýšlím, teď už je to stejně všechno "publikováno" (jinými slovy je to venku :-) ), tak sem můžu rovnou dát i odkaz na neveřejné video na Youtube, kde je vidět displej a všechny parametry, co to medicínské zařízení měří:

watch

Ty jo. Já byl před třemi lety vyvalený z tohoto

Vždy, když jsem byl někde v nemocnici, vzbudila nás sestra v 6 hodin v noci, rozdala teploměry… V Ústí ne. Sestra si obešla pacienty s teploměrem, který jsem před tím nikdy ani neviděl. Taková pistolka s displejem, namířila na čelo a během vteřiny měla změřeno, aniž by nás budila.

http://kochlear.cz/index.php?text=128-pece-a-komun ikace-na-jednicku

a ony už jsou mašinky, co se na člověka "kouknou" a mají hotovou diagnostiku, která se u nás v lese dělá tak, že se jde o hlady v noci na odběr krve a druhý den pro výsledek...

Co sa tyka teplomerov, tak napr. k digitalnym teplomerom nemam celkom doveru. Si pamatam, ze digitalny teplomer mi kazde 2 hodiny odmeral inu teplotu kolisalo to hore-dole o 1 stupen. Klasicky ortutovy sa mi zda ako presnejsi.
Podobne by som to videl aj s tymito diagnostikami, nejaky hruby obraz to da, ale viac informacii ako z odberu krvi z toho nezistia.

Ono bohuzial to zavisi od toho ci ten teplomer robil debil alebo ci to je navrhnute poriadne. Niekedy to vidiet na cenovke ale nie vzdy.
Inac infracervene teplomery mozu byt dost presne ak su dobre nakalibrovane, je to bezkontaktne takze tam nenastavaju nejake efekty ze blbo si to zalozil pod ruku a polovica trcala vzadu apod

Resp. kukam teraz IR teplomery a kukam ze trepem, tie IR teplomery (bezkontaktne) su tak +-1°C tak to je len na zhruba posudenie ci ten clovek ma zrovna 40ku horucku alebo normalnu tepltou :) Takze tie kontatne co sa strkaju kamsi su presnejsie. Kludne mozu byt aj digitalne a mozu mat toleranciu pod 0.1°C

Nemyslím si, že by nakoupili do nemocnice teploměry "od Vietnamce po 200,-" a bez vyzkoušení, ale že je nejdříve řádně prozkoušeli, jak jsou přesné a pak jich koupili třeba 100, jeden za 7 000 (i když normálně stojí 3), aby měl kšeft kámoš dodavatel, když to platí stát. :-)

robim v zariadeni typu zdravotnickeho, IR teplomery sa pouzivaju, ale bezne sa odcita -0,5 stupna. ono sa to pouziva (skalibrovane) hlavne na sledovanie zmien. Vyhoda je ta, ze nemusic pacienta obtazovat, budit. Ak sa v priebehu sledovania (od zavaznosti 15-30 minut) meni teplota nad 1.5 stupna nastupuje ortut, ak to pokracuje, vola sa lekar.

Marku: máš můj obdiv, smekám před tebou. Přeju ti další a další úspěchy, protože to co ve svým věku dokážeš je jedním slovem úžasný. A nezapomeň taky trochu žít :-)

No a přeju ti, abys nikdy nebyl nucen opustit ČR (jak se to mnohým stalo). Byla by to vážně škoda.

Ukazuješ mnohým cestu a dáváš naději, že i v domácích podmínkách se dá dokázat něco úžasnýho.

Pavel

Díky, hlavně ta poslední věta prvního řádku, ta je důležitá, tou se budu v následujících měsících řídit. Byly to náročné dva roky. Všichni, kdo se chtějí na ISEF dostat a posléze se tam i dostanou, musí chtě nechtě obětovat výraznou část svého volného času právě přípravě. Protože ISEF je jen jednou za život a je škoda to promarnit. Ale to je normální a platí to tak u všeho - prostě "no sacrifice, no victory" :-).

PS: Jet-lag mě i téměř týden po příletu stále silně zmáhá, těch 9 hodin časového posunu je dost, to kdo nezažije, nepochopí, v noci se budit po hodině a potom v 10 ráno usnout a probudit se ve 14:00. Cesta do USA je v pohodě, cesta zpět do ČR a hlavně první dny jsou vražedné :-).

Jet-lag mě i téměř týden po příletu stále silně zmáhá, těch 9 hodin časového posunu je dost, to kdo nezažije, nepochopí, v noci se budit po hodině a potom v 10 ráno usnout a probudit se ve 14:00.

Zkus to vykládat lidem, co makaj na směny, včetně nočních. Za těch 14 let už toho mám plný zuby. Ty máš velmi vysokou šanci, že tak nikdy makat nebudeš. Buď rád. Holt su debil, na lepší prácu nemám :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru