Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
řeknu ti to takto: 1. pokud s Linuxem pracuješ tak jak se má (tj. roota používáš jen v nutných příp…
touchwood 01.11.2006 16:22
touchwood
Ďakujem obidvom.
msx. 01.11.2006 16:32
msx.
pokud nasdílíš linuxový disk pro svoji domácí windowsovou síťku přes sambu, s právy zápisu protože j…
lední brtník 02.11.2006 00:37
lední brtník
Brtníku, pořád to tu opakuješ, takže mi nedá se nezeptat: JAKÉ MS aplikace obsahují spyware ? Já v…
Vladimir 02.11.2006 08:34
Vladimir
musel bych se zeptat svého domácího firewallu, sorry. - mrchosoftu nevěřím ani slovo, protože volite…
lední brtník 02.11.2006 12:18
lední brtník
Podívej, napsat to nějaký běžný generic firefox wannabee na Živě, vůbec se nad tím nepozastavím a bu…
Vladimir 02.11.2006 20:51
Vladimir
hm, asi jsi četl odpověď někoho jiného. něco jsem psal, a čtu posudek psychologa amatéra. oba dva js… poslední
lední brtník 02.11.2006 21:13
lední brtník

řeknu ti to takto:

1. pokud s Linuxem pracuješ tak jak se má (tj. roota používáš jen v nutných případech), riziko značně klesá
2. virů pro linux je pár

z výše uvedených bodů vyplývá, že on-access kontrola je celkem zbytečná, nicméně není od věci nechat všechna data cas od casu zkontrolovat nějakým antivrem, ciste kvůli "sanity" systému. Navíc tím zajišťuješ, že z linuxu nebude "mula", která bude mít ve svém datovém prostoru nějakou "bombu" pro Windows (pokud např. používáš dualboot)

jinak souhlas s Vladimírem.

pokud nasdílíš linuxový disk pro svoji domácí windowsovou síťku přes sambu, s právy zápisu protože jsi přece doma, počítej s tím že ho ti windowsoví kreténi od sebe zavirují. takže asi tak, k čemu je antivir v linuxu - je proti windows pakům.
jinak antivir je stejně bezpečné nemít i ve windows, ale - nesmíš být lopata (nejsem), nesmí mít na tvůj disk přístup lopaty (nemají), součástí zabezpečení je firewall + nepoužití m$ spyware-like aplikací (t.j. všech), a omezená uživatelská práva při práci a surfování (jsem líný a porušuju to, uznávám že je to chyba).
edit:
za stejných podmínek nepotřebuješ rezidentní antispyware - jen na jednorázové odstranění špionážního hnoje z m$ aplikací.

musel bych se zeptat svého domácího firewallu, sorry.
- mrchosoftu nevěřím ani slovo, protože volitelné vypínání krádeže osobních informací v dokumentech office povolili až od verze 2003.
- nech na mě, že pro mne je mrchosoft nedůvěryhodná firma, které šlo vždy jen o nejvyšší datový tok z počítačů uživatelů, a představ si pod tím co chceš.
- mrchosoft nikdy uživatelům nevysvětloval, proč jim default po instalaci běží nesmyslné serverové služby, až mu to museli připomenout blaster se sasserem. pro mě je to vizitka neseriózní firmy, která pohrdá bezpečností uživatelů jejich windows.
- bezpečnostní fiasko activex, bez kterého v ie nejsou schopny fungovat webové stránky, a které je otevřenými vraty do systému, znamená že m$ o antispywarovém zabezpečení jen žvaní. opět nech na mě, že pro mě je něco takového nepřijatelné.
- politika xp home která dělá z každého fakingusera administrátora, a geniální zjednodušené sdílení vyžadující povolený guest účet dělá z windows doslova "open software" - sorry, ani takto si nepředstavuju že může fungovat operační systém.
- m$ nikdy uživatelům nevysvětloval co míní tím, že jim s ie nebo officem instaluje alexu, já mu taky nevysvětluju proč ji mažu.
- soudruzi z redmontonu se taky neobtěžují vysvětlit proč přehrávání v mediaplayeru znamená pokus o připojení na jejich 3 servery - ve mě vyvolávají oprávněný dojem, že je to stejné svinstvo jako real player - a proto používám aplikační firewall.

je mi jedno když si ani teď nebudeme rozumět, ale hodím si na to link a už to nebudu muset podruhé vypisovat.

Podívej, napsat to nějaký běžný generic firefox wannabee na Živě, vůbec se nad tím nepozastavím a bude mi to jedno. Ale o tobě vím, že znalosti máš. O to víc mě to udivuje. Fakty nepodložené FUDování, iracionální strach a nenávist k Microsoftu je běžně spojené s totální neznalostí faktů. Pokud je pro tebe X "nepřijatelné" je to skutečně na tobě, problém je pokud se X nezakládá na racionálních faktech ale na běžných internetových pověrách.

MS software má své bezpepčnostní problémy, některé z tebou jmenovaných jsou skutečné. Ale není to "spyware" a není důvod mu nedůvěřovat - základem bezpečnosti je bezpečně nastavený systém a MS aplikace, narozdíl od většíny nástrojů třetích stran, díky své integraci dokážou bezpečnostní nastavení systému použít. Přístup nezabezpečený systém (však tomu MS nedůvěřujeme, že) + bezpečnostní produkty třetích stran je ten nejhorší možný a tolik oblíbený mezi odpůrci MS.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru