Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak je to s omezením velikosti HDD?

Mám v tom pořád nejasno. :-|

Mám základní desku MSI-6330 (K7T Turbo2). BIOS zvládá HDD maximálně do 136 GB, u větší uvádí pouze těch 136 GB. Ve WinXP jsem viděl ve vlastnostech disku celých 160 GB.

Bylo mi tu vysvětlováno, že systémy Win2000 a WinXP se neřídí BIOSem a disky si rozpoznávají sami, tudíž tam žádné kapacitní omezení neplatí. Tzn, že těch 136 GB by mě mělo zajímat, jen kdybych chtěl mít starší systém (např. MS-DOS nebo Win98).

Teď se mi stalo, že disk nešel nabootovat, údajně by to mohlo být tím, že jsem na něm měl víc než 128 GB dat. Takže jsem nabootoval z jiného disku a z té 160ky jsem umazal data tak, abych se dostal na nějakých 110 GB obsazených. Zkusil jsem nabootovat a nic. Z toho usuzuji, že množstvím dat to asi nebylo (nehledě na to, že s tímhle množstvím dat běžel PC bez problému týden).

Může mi někdo objasnit, jak to s těmi limity je v jednotlivých systémech?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Otazka ale je ci si vo Win v spravcovi pevnych diskov (pravy klik na tento pocitac - spravovat) vide…
MM.. 12.11.2006 01:28
MM..
LBA povolené mám, ve správci disků jsem viděl nějakých 150 GB... disk jsem koupil, dal do PC, nains… poslední
rokator 12.11.2006 21:58
rokator

Otazka ale je ci si vo Win v spravcovi pevnych diskov (pravy klik na tento pocitac - spravovat) videl celych 160GB. Vtedy je to OK (mas povolene 48bit LBA).

Problem nie je v mnozstve dat, ale v tom ze ak Win nema povolene 48bit LBA (v sprave pevnych diskov nie je vidiet 160GB, a disk bol teda zrejme rozdeleny a formatovany na inom PC), a pri pokuse o zapis nad 128GB (alebo 136GB ak to chces v metrickych jednotkach), sa zapis neuskutocni na disku nad 128GB, ale prepise sa nieco na zaciatku disku. Ak si mal tento problem tak ti uz teraz logicky mazanie dat z disku nepomoze.
P.S. bolo to tu diskutovane uz mnohokrat, zadat si do hladanie 48bitLBA, alebo biglba apod.

LBA povolené mám, ve správci disků jsem viděl nějakých 150 GB...

disk jsem koupil, dal do PC, nainstaloval jsem WinXP, při instalaci jsem vytvořil jeden oddíl, naformátoval NTFS, počítač jsem normálně používal snad měsíc, minulou sobotu jsem zálohoval několik DVD (tím jsem přesáhl těch 136 GB, na disku mi zůstalo asi 15 GB volných) a PC mi bezproblémů běžel až do středy, kdy jsem ho standardně vypnul (každý den jsem počítač po práci vypínal, neběžel tedy celou dobu v kuse).

A ve čtvrtek mi prostě nenaběhl, a to jsem tam ve středu nic nepřihrával, jen jsem zkontroloval poštu. Proto vůbec nechápu ty souvislosti s těma limitama.

Každopádně děkuju za rady.

to Squad leader: článek jsem si přečetl a bohužel jsem si přečetl i diskuzi pod ním, a zjistil jsem, že co příspěvek, to jiný názor, takže ve finále jsem toho moc nepochopil... holt jsem asi blbej...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru