Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektronická kniha a autorské právo (v ČR)

Ahoj, L-Core i JaFi Ti už napsali hodně důležitého, tj. že musíš mít evidenci tržeb a že to musíš řádně zdanit. L-Core je z téže branže jako já ;-) Pokud daním nerozumíš, nech si zpracovat přiznání k dani z příjmů, termín do 31/3 za předchozí rok. Profík to udělá rychle a bezchybně, laik se nad tím může trápit celý den a ještě to může zkazit :-/ Ale profíka kontaktuj dříve než koncem března - březen je pro nás účetní a daňaře nejhorší roční doba a nemíváme moc času na "náhodné příchozí". Takže se raději domluv s někým dostatečně dopředu.
DPH řešit nemusíš, pokud nejsi plátce dph už z nějaké jiné činnosti - pokud třeba už nepodnikáš v nějakém oboru a nejsi plátce z jiného důvodu. Předpokládám, že plátce dph nejsi - povinně by ses jím stal při obratu 1 milion za 12 měsíců, což Ti asi hned tak "nehrozí" ;-) Prodávat tedy budeš BEZ jakékoliv dph a žádnou dph nebudeš ani vyčíslovat na dokladu. Pokud bys ale byl plátcem dph, musel bys zdaňovat 19%dph, jak už Ti psal L-Core; 5%dph je jen u tištěných knih.
Autorskému právu moc nerozumím, ale domnívám se, že i kdyby Tvé dílo vytisklo nějaké nakladatelství/časopis atd., tak Tvoje autorská práva zůstanou nedotčena. Ty bys jim přece neprodal autorská práva, ale jakousi "licenci" či svolení k vytištění Tvého textu na určitou dobu, pro určitý počet výtisků a za určitou odměnu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny