Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otázka právní-má zaměstnavatel právo číst maily?

Mám dotaz zda smí zaměstnavatel podle právního řádu číst firemní maily.
Totiž abych upřesnil: naše firma má nového amerického majitele, který pod záminkou zálohy požaduje paralelní přeposílání všech (příchozích i odchozích) mailů do vyhrazené schránky na jeho poštovních serverech. Nekoliduje to s naším právním řádem o ochraně údajů nebo jakéhokoliv jiného zákona?

Já sám tvrdím že nikoliv, neboť se tak děje na jeho hardware a v pracovní době. Tudíž by měla probíhat jen "pracovní" komunikace a on má právo sledovat, jak zaměstnanci tuto dobu využívají a zda nevynášejí informace ven. Je to srovnatelná praxe jako nahrávání telefonních hovorů v telemarketingu.
Jaký je váš názor na toto a případně jaká je praxe ve vaší firmě?

Díky za komentáře.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je tedy pravdou, že mě toto "zálohování" až tak moc nevadí, neb v pracovní době řeším povětšinou pra… poslední
Jack 11.12.2006 10:55
Jack

Je tedy pravdou, že mě toto "zálohování" až tak moc nevadí, neb v pracovní době řeším povětšinou pracovní záležitosti (jako tento dotaz;-)).
Doposavad jsem také používal a používám soukromý freemail i pro pracovní záležitosti. Je i pravdou že přechod na firemní by obnášel kontaktování poměrně značného počtu dodavatelů, kteří mě mají zaregistrovaného pod soukromou adresou. Pochází to z doby, kdy naše firma ještě neměla oficiální mailové schránky a vyvstala nutnost internetí komunikace. Když pak začala firemní pošta fungovat, raději jsem si nastavil přeposílání obchodní korespondence na svou soukromou schránku (::) - potencionální riziko, vím).
Děsím se chvíle, kdy budeme natlačeni do striktního používání služebních schránek (jedno z jakého důvodu) ale ne kvůli mé soukromé korespondenci ale spíš z výše uvedeného důvodu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru