Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Konec podpory Windows XP - přejít na Linux?

Dobrý den, prosím o radu v následující věci: 8. dubna 2014 končí podpora Windows XP. Zatímco můj více než desetiletý stolní počítač s Win XP se již chystá do důchodu a byla za něj pořízena náhrada s Win 8, tak můj netbook, rok výroby 2009 (rovněž Win XP, CPU 1,6 GHz dvoujádro, 1,5 GB RAM, grafika 224 MB), ještě své odslouženo nemá a byl bych rád, kdyby ještě pár let fungoval. Nikoliv však s neaktualizovaným operačním systémem. Proto se chci zeptat, doporučili byste mi za daných okolností přejít na Linux? Nevadí z hlediska bezpečnosti, když kromě Linuxu zůstanou v počítači nepoužívané již déle nepodporované XP? Nemám s tím žádné zkušenosti, sice jsem vyrostl s Windows, ale Linuxu se nebráním. Děkuji za názory.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ja uz leta pouzivam vyhradne Linux a zpatky k Windows fakt ani za zlaty prase. Jinak jeste donedavn…
gilhad 11.12.2013 01:07
gilhad
Každý soudruh to má jinak. Pokud budeš hrát aktivně hry či používat profesní SW, který má jen win ve…
L-Core 11.12.2013 18:29
L-Core
Zatim jen radu let mam SW firmu, ktera me uspesne zivi. Na hry moc casu neni a kdyz nejakou prece je…
gilhad 11.12.2013 19:05
gilhad
Na Steamu je snad 4000-5000 her. Na Linux je portován jen zlomek z nich. Jak si poradíš s tím zbytke…
L-Core 11.12.2013 19:45
L-Core
Na Steam kaslu, takze si s nim radit nemusim. Ja zas nechci pouzivat Windows, kde se neda nic rozumn…
gilhad 11.12.2013 20:01
gilhad
Zdravím, "lední brtníku", když Jste na hoře psal, že SP1 je pod XP kritický, napsal byste, jaké jsou… poslední
windowsáč 15.12.2013 11:12
windowsáč

Ja uz leta pouzivam vyhradne Linux a zpatky k Windows fakt ani za zlaty prase.

Jinak jeste donedavna jsem tu mel funkcni 486 s Linuxem a taky chodila (pravda hodne pomalu, ale prece). Na slabem pocitaci je vhodna linuxova distribuce rychlejsi nez Windows.

Každý soudruh to má jinak.
Pokud budeš hrát aktivně hry či používat profesní SW, který má jen win verzi, budou tvé priority OS jiné. Používat Linux jen proto, abych hry hrál v emulátoru a SW spouštěl kdoví jak, je nesmysl. A ano, linuxová varianta daného sw/hry neexistuje.

Na Steamu je snad 4000-5000 her. Na Linux je portován jen zlomek z nich. Jak si poradíš s tím zbytkem? Budeš Steam nějak emulovat ve wine?

A jak jsem psal výše:

Abych rozjel pod Linuxem DOSácké programy s podporou moderních tiskáren - a mohl obratem data sdílet ve Windows sítích - to bych se dříve rozmnožil pučením.

Deset profesních programů co používám, je jen ve Win verzi, amatérské náhrady opravdu hledat nebudu. Linux prostě zdaleka není pro všechny.

Na Steam kaslu, takze si s nim radit nemusim. Ja zas nechci pouzivat Windows, kde se neda nic rozumne nastavit, furt hazi cloveku klacky pod nohy, vsechno je uzavrene, nepruhledne a neopravitelne. Ciste na Linuxu funguju doma uz asi 10 let, pracovne asi 7, bez problemu, takze zadne proprietalni nahrazky hledat nepotrebuju.

Ani Windows nejsou zdaleka pro vsechny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru