Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux poštovní server, jaká konfigurace

Ahoj dostal jsem za úkol poskládat počítač pro linux poštovní server, v podstatě nic víc nebude dělat, jen je potřeba, aby cca 20 emailových adres mělo přístup z venku přes imap nebo nějaký jiný protokol.

Nikdy jsem s Linuxem nedělal, je tam potřeba koupit nějaký software? Je problém nastavit ten server, aby fungoval? Vůbec nemám představu co se tam musí vše udělat.

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
S linuxem dělám již cca 8 let (stolní PC, NB) a tohohle bych se bál... Jak psal touchwood, instalace…
FixExa 29.12.2013 17:15
FixExa
Na druhou stranu, pokud se na to pta tady a timto zpusobem, tak nejspis nepujde o extremne kritickou…
gilhad 29.12.2013 20:15
gilhad
Ahojky moc děkuji za rady a diskuse. Já se teda pustím pouze do sestavení pc, to není problém a na t… nový
johny-d 30.12.2013 13:11
johny-d
tak jestli umíš administrovat exchange (opravdu administrovat, ne jen slepě klikat na černokněžníky)… poslední
touchwood 30.12.2013 13:30
touchwood

Na druhou stranu, pokud se na to pta tady a timto zpusobem, tak nejspis nepujde o extremne kritickou zalezitost velke ceny, ale o udelatko pro par kamaradu a to uz zas tak kriticke neni.

Ahojky moc děkuji za rady a diskuse. Já se teda pustím pouze do sestavení pc, to není problém a na tom nastavení serveru asi dělat nic nebudu, je pravda, že s linuxem nemám vůbec žádné zkušenosti, když říkáte, že je to tak složité. Dělal jsem MS exchange, ale to je úplně něco jiného.

Takže na to poskládání serveru bude stačit nějaká 4 jádrová konfigurace, 8 GB RAM? Právě paní co to chce říkala, že mají slabý server, že se z venku může připojovat jen ona, protože by to server nezvládl tak zbytek lidí se na email dostane pouze ze svého pc... Ale protože o této problematice nic nevím, tak ani neumím posoudit jestli je ta informace pravdivá.

Když ten server někdo nakonfiguruje tak už asi pak jednoduše zvládnu přidávat uživatele a jejich emailové adresy, je to tak?

tak jestli umíš administrovat exchange (opravdu administrovat, ne jen slepě klikat na černokněžníky), tak linuxový pošťák není nic složitějšího.

Na poštovní server bude stačit jakékoli SandyBridge a novější dvoujádrové pentium, už i3 bude masivní overkill. RAM stačí (bohatě) 4GB, méně nemá z finančních důvodů smysl osazovat. Co je důležité, je síťovka - doporučuju dokoupit Dellovskou broadcomku za cca 1500 peněz do PCIe a samozřejmě 2xHDD na OS a data (sestavit do RAID1, ale nikoli v BIOSu přes ten odporný intelí fakeraid, ale pomocí mdraid v jádře Linuxu).

Přidávání uživatelů je jednoduché. Pokud ale jsi klikač (jak to tak zatím vypadá), tak následuj radu JRa. Budeš si to moci naklikat ve webinterface.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru