Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux

Dobry den, chcel by som radu ohľadom Linuxu. Chystám sa z finan.dôvodov prejsť na Linux, ale neviem ktorý by mi ako bežnému užívateľovi PC a internetu najviac vyhovoval,aj z hľadiska zložitosti. Ktorý je najčastejšie sťahovaný? A čo treba pri ňom navyše oproti XP Windows? Ďakujem všetkým za radu.

Předmět Autor Datum
Nejpopulárnější jsou: linuxmint.com www.ubuntu.com Co by měly mít navíc? Moc jsem tu otázku nepocho…
Wikan 02.01.2014 18:02
Wikan
Pokud jsi byl doted na WindowsXP, tak s linuxem nebudes mit pravdepodobne problem, bezi skoro vsechn…
RedMaX 02.01.2014 20:11
RedMaX
Linux má hlavně jinou filozofii, než Windows. Windows vycházejí z DOSu (který je upravený z Quick an…
gilhad 03.01.2014 01:23
gilhad
Windows vycházejí z DOSu Omyl, tato vetev byla ukoncena v roce 2000, poslednim produktem byly Windo…
Redmarx N 03.01.2014 10:11
Redmarx N
Ano, ale ovladani a pristup k praci z pohledu uzivatele tvori porad stejnou linii (Win 3.1, 95, 98,…
gilhad 03.01.2014 12:13
gilhad
No nazev aplikace uz ti nepovim, ale pouzival jsem na WinXP ctyri plochy, uznavam ale, ze funkcnost… poslední
Redmarx N 03.01.2014 13:10
Redmarx N

Pokud jsi byl doted na WindowsXP, tak s linuxem nebudes mit pravdepodobne problem, bezi skoro vsechno jako pod XP. Jinak to nejdulezitejsi pro hodne lidi je, ze pod linuxem nejdou DX10/11 hry, takze skoro vsechny nove, ktere nejsou od Valve na Steamu portovane na linux. Starsi DX9 hry, ktere behaly na XPeckach, tak vetsinou bezi taky.

Jestli jsi zacatecnik, zvol Ubuntu, pripadne Kubuntu. Rozdil je v prostredi KDE proto to K na zacatku, ktere je asi nejvhodnejsi, pokud prechazis z Windows, zalezi jak vykonny mas pocitac, na starsi je doporucovane LXDE (Lubuntu). Ale ja to delam tak, ze stahnu a nainstaluju Ubuntu a to prostredi, ktere chci tam doinstaluju az potom. neni to nic tezkeho, vyhoda ubuntu je ta, ze na webu sou stovky az tisice navodu, coz na jine linuxy vetsinou neni. Pokud umis anglicky, tak je to uplne brnkacka, protoze podle netu nastavis vsechno. Jinak ale je urcite dobre zavitat na stranky ubuntu.cz a pred instalaci si precist wiki (navody co tam jsou).

Linux má hlavně jinou filozofii, než Windows.
Windows vycházejí z DOSu (který je upravený z Quick and Ditry OS, který vychází z CPM) a principiálně předpokládají že jeden OS běží na jednom počítači u kterého sedí jeden uživatel a ten může cokoli (a protože je hloupý, tak se udělají různé průvodce, co ho to nenechají nastavit přímo, ale oklikou se vyptávají a pak to nastaví jak si umanou)
Linux vychází z Unixu, který předpokládá, že OS běží na serveru a připojují se k němu různí uživatelé, kteří si navzájem nesmí mít možnost škodit. Někteří se připojují vzdáleně, jiní lokálně, není v tom podstatný rozdíl. Navíc je jeden správce systému (root), který ten systém udržuje. Ví co dělá a system jeho příkazy provádí tak, jak jsou zadány.

Časem Windows získaly jakousi podporu pro síť a pro víc uživatelů, ale pořád to není zcela dotaženo (zkuste se přihlásit jako 5 různých uživatelů, pod každým otevřít nějaké aplikace, mít je zobrazeny všechny naráz, přecházet mezi nima na jedno kliknutí myši a moct mezi nima tou myší kopírovat. A pak to celé na jiném počítači, než u kterého zrovna sedíte, přičemž u něj sedí někdo jiný a pracuje, aniž byste si překáželi. Například.)

Časem získal Linux jakousi podporu pro grafiku, byly na něj psány či portovány různé hry na grafice závislé, ale až celkem nedávno to začalo být i trochu použitelné jako "pouze grafické prostředí pro BFU".

Co je tam navíc proti WinXP? Spousta věcí - třeba máte přístup ke zdrojákům a můžete (a máte právo) si programy upravovat podle své potřeby. Máte na výběr více správců oken (KDE a GNOME jsou nejznámější, já třeba používám Fluxbox, ale možností jsou desítky) - většina z nich také umožňuje více virtuálních ploch (používám 12, nemusím mít vše namatláno na jedné jak to mají Windows). Je spousta distribucí, každá má své výhody (a nevýhody) (já používám Gentoo). Některé jsou zaměřeny spíš na začátečníky, jiné spíš na pokročilé. Všechny jdou upravovat mnohem víc, než je možné u jakýchkoli Windows - člověk si je může přizpůsobit sobě na míru. Zpracování textů a textových souborů - máte spoustu dokonalých nástrojů, ktré lze navzájem kombinovat - s Windows se to nedá srovnávat.

Za Windows platíte penězi, při přechodu na novou verzi platíte znovu. Za linux platíte učením se, při přechodu na novou verzi vám zkušenosti zůstávají.

Windows vycházejí z DOSu

Omyl, tato vetev byla ukoncena v roce 2000, poslednim produktem byly Windows Millenium. Soucasne Windows jsou nastupci puvodnich Windows NT, ktere byly pri svem spolecnem vyvoji s OS/2 firmy IBM od zacatku koncipovany jako serverovy viceuzivatelsky system.

nemusím mít vše namatláno na jedné jak to mají Windows

Ve Windows jsou tyto veci ponechany na utilitach tretich stran (v linuxu nakonec taky vsechno neprogramuje jeden clovek, ale ruzne veci delaji ruzne tymy), takze i ve Windows muzete mit vice ploch, jen si to musite doinstalovat.

Ono s tim upravovanim to posledni dobou taky neni tak horky - Gnome3, Unity, ..., ale tak souhlas s tim vyberem, to je hodne dulezity, treba zminenej fluxbox pro BFU na beznym pocitaci vubec neni, ale ja ho mam na notebooku s Intel Celeronem 2 350MHz - 128MB RAM a beha to docela obstojne, na tom notasu to beha rychleji nez Windows 95 a pritom tam mam Ubuntu 10.04 LTS, teda do nedavna aktualni system, ukoncen cca. pred pul rokem, jestli se nemylim.

Ano, ale ovladani a pristup k praci z pohledu uzivatele tvori porad stejnou linii (Win 3.1, 95, 98, XP, Vista, 7 se porad tvari a chova jako jedna produktova linie, i kdyz pod kapotou jsou obcas ruzne motory a kapota je s kazdym vydani lesklejsi a modernejsi)

Vice ploch jsem na Win nevidel nikdy fungovat bezchybne a nevidel jsem ani zadne oficialni doporuceni ktere utility pro vice ploch jsou ty prave, ale je fakt, ze to uz delsi dobu nesleduju.

Stran toho upravovani - nerikam, ze je nutne, ale moznost tu je porad, kdyz clovek chce - konec koncu u spousty distribuci lze bez velke prace prejit na i jiny spravce oken, nez je default, aniz by se tim neco rozbilo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru