Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux

Linux má hlavně jinou filozofii, než Windows.
Windows vycházejí z DOSu (který je upravený z Quick and Ditry OS, který vychází z CPM) a principiálně předpokládají že jeden OS běží na jednom počítači u kterého sedí jeden uživatel a ten může cokoli (a protože je hloupý, tak se udělají různé průvodce, co ho to nenechají nastavit přímo, ale oklikou se vyptávají a pak to nastaví jak si umanou)
Linux vychází z Unixu, který předpokládá, že OS běží na serveru a připojují se k němu různí uživatelé, kteří si navzájem nesmí mít možnost škodit. Někteří se připojují vzdáleně, jiní lokálně, není v tom podstatný rozdíl. Navíc je jeden správce systému (root), který ten systém udržuje. Ví co dělá a system jeho příkazy provádí tak, jak jsou zadány.

Časem Windows získaly jakousi podporu pro síť a pro víc uživatelů, ale pořád to není zcela dotaženo (zkuste se přihlásit jako 5 různých uživatelů, pod každým otevřít nějaké aplikace, mít je zobrazeny všechny naráz, přecházet mezi nima na jedno kliknutí myši a moct mezi nima tou myší kopírovat. A pak to celé na jiném počítači, než u kterého zrovna sedíte, přičemž u něj sedí někdo jiný a pracuje, aniž byste si překáželi. Například.)

Časem získal Linux jakousi podporu pro grafiku, byly na něj psány či portovány různé hry na grafice závislé, ale až celkem nedávno to začalo být i trochu použitelné jako "pouze grafické prostředí pro BFU".

Co je tam navíc proti WinXP? Spousta věcí - třeba máte přístup ke zdrojákům a můžete (a máte právo) si programy upravovat podle své potřeby. Máte na výběr více správců oken (KDE a GNOME jsou nejznámější, já třeba používám Fluxbox, ale možností jsou desítky) - většina z nich také umožňuje více virtuálních ploch (používám 12, nemusím mít vše namatláno na jedné jak to mají Windows). Je spousta distribucí, každá má své výhody (a nevýhody) (já používám Gentoo). Některé jsou zaměřeny spíš na začátečníky, jiné spíš na pokročilé. Všechny jdou upravovat mnohem víc, než je možné u jakýchkoli Windows - člověk si je může přizpůsobit sobě na míru. Zpracování textů a textových souborů - máte spoustu dokonalých nástrojů, ktré lze navzájem kombinovat - s Windows se to nedá srovnávat.

Za Windows platíte penězi, při přechodu na novou verzi platíte znovu. Za linux platíte učením se, při přechodu na novou verzi vám zkušenosti zůstávají.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny