Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux - instalace

Presne tak, zmensis soucasny diskovy oddil, na volne misto das novy, mozna by bylo lepsi dat dva. Hlavni oddil "/" jestli mas misto tak dej aspon 50GB, pokud moc mista nemas, tak 20GB v pohode staci, pokud nebudes do linuxu instalovat moc programu, tak muze stacit i treba 10GB. Tenhle oddil zformatuj na ext4 a potom jeste vytvor druhej oddil 2 az 5GB na swap.
Az zacnes instalovat ubuntu, tak vyber, ze chces vlastni instalaci a vlastni rozlozeni disku, nikde nedavej automaticky pokracovat, jinak hrozi, ze ti to prepise ty windows. Potom to budes mit tak, ze pravdepodobne disk se bude jmenovat /sda a oddil windows, na ktery nesahas bude /sda1, oddil ubuntu /sda2 a oddil swapu /sda3.
pak mas jeste instalaci zavadece, tam mas moznost ho nainstalovat na /sda a potom si budes muset poresit nastaveni Windows, pokud to teda neudela automaticky, aby sly spustit, protoze linux i windows se budou spoustet pres GRUB. Nebo muzes zavadeci GRUBu nastavit instalaci na /sda2 a potom si pro windows stahnes a nainstalujes EasyBCD a do nej pripojis Windowsy a GRUB, ze kteryho potom nabootujes nainstalovane Ubuntu. Je to z toho duvodu, ze kdyz budes chtit linux vypakovat pryc, tak to potom jde jednoduse zformatovanim toho /sda2, zatimco kdyz GRUB umistis na /sda, tak to pak budes mit slozitejsi.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny