Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Použití "copyrightovaného" textu?

Tento dotaz je velmi podobný a v podstatě navazuje na můj předešlý http://pc.poradna.net/question/view/80404-sw-pravo- jak-pouzit-info-z-napovedy-je-li-chranena-copyright em

Chci se ujistit (a už jsem prolezl na netu "kde co"), že postupuju správně. Nikde jsem se nedočetl definici citace. Znamená pojem citace, že prostě "vezmu kus textu tak jak je a použiju"? Nebo se jako citace chápe i volný přeformulování informací z použitýho zdroje, ale s tím, že se ten text vhodně označí? Tj. tak, aby bylo jednoznačně jasný, že "tohle jsem opsal z tohoto zdroje" a "ostatní už je můj text"?

Nechci se ptát pořád dokola (což by někomu mohlo přijít), ale potřeboval bych mít jistotu. Nechci se dostat do problémů z hlediska ochrany autorských práv.

Děkuji za pochopení.

Pavel

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Už to tak trochu vypadá jako osobní blog :-) Na Wikipedii jsem našel zajímavý info, zdroj:Autorské_…
Pavel 26.12.2006 15:08
Pavel
Jasně, že výčet vlastností, může napsat Franta, Pepík, Pavel, Bill... Všichni stejně. Například že m… poslední
Kráťa 26.12.2006 18:16
Kráťa

Už to tak trochu vypadá jako osobní blog :-)

Na Wikipedii jsem našel zajímavý info, zdroj:Autorské_právo

Autorské právo nechrání samotné myšlenky či ideje, pouze konkrétní díla, konkrétní vyjádření takových myšlenek, dílo v objektivně vnímatelné podobě. Autorským dílem je pouze jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora, dílem není námět, zpráva, informace, metoda, teorie, vzorec, graf, tabulka fyzikálních konstant, výstup počítačového programu apod. samy o sobě.

Z toho by vyplývalo, že opsat výčet vlatností (což je dle mýho "informace samo o sobě") je OK.

Pavel

Jasně, že výčet vlastností, může napsat Franta, Pepík, Pavel, Bill... Všichni stejně. Například že mobil je červený a umí posílat SMS. .-)
Nedělal bych z toho zbytečnou detektivku.
Otázka ale je, jestli by se člověk místo citací (něco do slova a do písmene - nevím, jak dlouhé) neměl spíše podívat po pojmu plagiátorství, háček by mohl být tam.
Ale ty píšeš něco své, originální (nepíšeš doslovný překlad něčeho), tak tam pouze uvedeš zdroje a je to ne? U překladu bys asi musel mít nějaké povolení autora. nevím, jak to tam je.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru