Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Projektor - postaviť alebo kúpiť? Vyberte si sami.

Čavte. Rozmýšlal som nad kúpou projektoru a napadla ma myšlienka, čo takto si postaviť projektor sám. Keďže mám doma jak meotar tak premietačku na diapozitívy tak som začal experimentovať. Popri tom som hladal info na nete. Čo som zistil a kde hľadať som sa snažil napísať v mojom príspevku. Je niekoľko možností ako si projektor postaviť:

1. Postaviť si ho úplne celý sám http://www.pc.borec.cz/soubory/funkce.html
2. Použiť na projekciu meotar http://allinbox.com/retrotft.htm
3. Použiť na projekciu premietačku na diapozitívy.

Bohužial 3. možnosť sa musí asi vylúčit a len kôli velkosti LCD, ktoré pri mojej premietačke na diapozitívy može byť maximalne 2,5 palca. Problém by nebol vo veľkosti uhlopriečky ale kôli veľkosti rozlíšenia, ktoré sa pri takýchto malých obrazoviek pohybuje (320x240 bodov). A to je na premietanie filmov či televízie naozaj málo.
Odkaz na malý prenosný TV http://www.roadstar.com/newsite/index.php?left=fami ly&id=1250&center=productdetail&id_prd=157&right=pr oductdownload&id_fam=88

Možnosť 2., teda použiť meotar ako projektor je už lepšia. Avšak pri starších typov meotarov (ako aj ten môj doma) je rozlišovacia schopnosť slabá. Konkrétne som to testoval na diapozitíve rozmerov obrázku 2,5x3,5cm. Dal som ho na meotar a zaostril na bielom papiery A3. Pri najlepšom možnom zaostrení bol obraz "zliaty" a na kontrastných prechodoch biela/čierna sa vyskytovala žlto-fialová farba. Obraz okrem iného bol velmi slabo presvietený, ale to by sa dalo vyriešiť výmenou žiarovky. Samozrejme tento diapozitív som otestoval aj v premietačke. Výsledok - obraz bol čistý, ostrý, bez žiadnyh farebných prechodov. Presvietenosť obrázku na premietačke bola o niečo málo lepšia ako na meotare (ale podla mňa stále nepostačujúca). Takže diapozitív som zase položil na meotar a z premietačky vymontovaným objektívom zaostril. Výsledný obraz bol ostrý, čistý bez farebných prechodov - taký istý ako na premietačke len menej presvietený. Na meotare je vláknová žiarovka 600W/230V v premietačke 250W/230V. Skúsil som teda dať do premietačky silnejšiu žiarovku toho istého druhu, konkrétne 1000W/230V. Dal do nej diapozitýv a zapol. Obraz bol super ostrý, kontrastný a perfektne presvietený. Bohužial diapozitým sa mi aj s rámom asi za 30 sekúnd začal scvrkávať od vyžarovaného tepla žiarovky až sa nakoniec prepálil aj s rámom.

........

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny