Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Projektor - postaviť alebo kúpiť? Vyberte si sami.

Čavte. Rozmýšlal som nad kúpou projektoru a napadla ma myšlienka, čo takto si postaviť projektor sám. Keďže mám doma jak meotar tak premietačku na diapozitívy tak som začal experimentovať. Popri tom som hladal info na nete. Čo som zistil a kde hľadať som sa snažil napísať v mojom príspevku. Je niekoľko možností ako si projektor postaviť:

1. Postaviť si ho úplne celý sám funkce.html
2. Použiť na projekciu meotar retrotft.htm
3. Použiť na projekciu premietačku na diapozitívy.

Bohužial 3. možnosť sa musí asi vylúčit a len kôli velkosti LCD, ktoré pri mojej premietačke na diapozitívy može byť maximalne 2,5 palca. Problém by nebol vo veľkosti uhlopriečky ale kôli veľkosti rozlíšenia, ktoré sa pri takýchto malých obrazoviek pohybuje (320x240 bodov). A to je na premietanie filmov či televízie naozaj málo.
Odkaz na malý prenosný TV http://www.roadstar.com/newsite/index.php?left=fami ly&id=1250&center=productdetail&id_prd=157&right=pr oductdownload&id_fam=88

Možnosť 2., teda použiť meotar ako projektor je už lepšia. Avšak pri starších typov meotarov (ako aj ten môj doma) je rozlišovacia schopnosť slabá. Konkrétne som to testoval na diapozitíve rozmerov obrázku 2,5x3,5cm. Dal som ho na meotar a zaostril na bielom papiery A3. Pri najlepšom možnom zaostrení bol obraz "zliaty" a na kontrastných prechodoch biela/čierna sa vyskytovala žlto-fialová farba. Obraz okrem iného bol velmi slabo presvietený, ale to by sa dalo vyriešiť výmenou žiarovky. Samozrejme tento diapozitív som otestoval aj v premietačke. Výsledok - obraz bol čistý, ostrý, bez žiadnyh farebných prechodov. Presvietenosť obrázku na premietačke bola o niečo málo lepšia ako na meotare (ale podla mňa stále nepostačujúca). Takže diapozitív som zase položil na meotar a z premietačky vymontovaným objektívom zaostril. Výsledný obraz bol ostrý, čistý bez farebných prechodov - taký istý ako na premietačke len menej presvietený. Na meotare je vláknová žiarovka 600W/230V v premietačke 250W/230V. Skúsil som teda dať do premietačky silnejšiu žiarovku toho istého druhu, konkrétne 1000W/230V. Dal do nej diapozitýv a zapol. Obraz bol super ostrý, kontrastný a perfektne presvietený. Bohužial diapozitým sa mi aj s rámom asi za 30 sekúnd začal scvrkávať od vyžarovaného tepla žiarovky až sa nakoniec prepálil aj s rámom.

........

Předmět Autor Datum
....pokračovanie Takže ak použiť meotar ako projektor, velmi dôležitý je objektív. Ak si budete zaob…
Michaldos 11.01.2007 18:20
Michaldos
.....pokračovanie Pri dobre postavenom projektore môžete dosiahnuť parametre projektorov v cenovej…
Michaldos 11.01.2007 18:22
Michaldos
doporucuji nejake zdroje: diy http://www.diyprojectorcompany.com/phpBB2/viewforum .php?f=7 vedlo se…
JR_Ewing 11.01.2007 19:11
JR_Ewing
este aj tu je nieco o tom: http://www.denguru.com/2004/11/13/supersize_your_tv _for_/index.html tu…
curaheee 11.01.2007 21:17
curaheee
Už jsem tu onehdy také dával odkaz na stránku s touto tématikou: http://pc.poradna.net/question/view…
host 11.01.2007 21:30
host
Ano. Aj to som čítal a pomohlo mi zorientovať sa. Dík poslední
Michaldos 11.01.2007 21:37
Michaldos

....pokračovanie
Takže ak použiť meotar ako projektor, velmi dôležitý je objektív. Ak si budete zaobstarávať starší meotar alebo nový treba si dávať pozor, aby objektív bol 3-šošovkový. To sú tie meotary so zrkadlom. viď tu : mspatproj.htm
Postavené projektory na báze meotaru sú napr. tu: retrotft.htm
Pozor ale na to, že zobrazovacia plocha meotaru je pri novších typoch len 285x285 mm. U môjho je len 250x250mm a ktomu sú rohy orezané. Takže treba s tým rátať. Ak chcete mať plný obraz, treba použiť 14" LCD napríklad zo starého notebooku, pri 15" LCD budete mať asi orezané rohy.
3. Asi najlepším spôsobom dnes je si postaviť projektor sám a použiť pri stavbe 17" LCD s rozlíšením 1280x1024. Toto rozlíšenie je výhodné tým, že pri HD-DVD sa používa rozlíšenie 1280x720, takže LCD bude premietať film vo svojom natívnom rozlíšení - čiže nebude interpolovať. Tým pádom nebude obraz skreslený.

Tu je niečo aj o rozlíšeniach aj o TV : http://pocitace.sme.sk/c/3051723/Aky-televizor-vybr at-pod-vianocny-stromcek.html

Inšpirovať sa môžete napríklad tu: funkce.html
alebo tu : radar

Pri stavbe treba vybrať správny svetelný zdroj. Na výber máme metal-halidové, sodíkové a halogenidové výbojky po prípade vysoko svietiace LED. Tie ale majú slabo intenzitu svetla a nemajú celé spektrum viditelného svetla.

Tu je projektor z LED: http://www.lumenlab.com/forums/index.php?showtopic= 9136
Tu je niečo o svetlách : http://www.diyprojectorcompany.com/theory/lighting. php

Ďalšou podmienkou je FRESNEL čočka ktorá má za úlohu rozptýliť svetlo rovnomerne a po celej ploche. Môže sa vám ľahko stať že obraz v rohoch nebude dobre presvietený => show.html
Treba sa teda pri výbere FRESNELu riadiť pravidlom viac je jednoducho viac. Čiže radšej kúpiť väčší FRESNEL ako menší presne na 17" LCD. Tu je stránka s FRESNELmy : largefresnellens.php
Ďalšou velmi dôležitou podmienkou je objektív. Treba zase vyberať trojšošovkový a vypočítať si správne parametre poprípade sa riadiť luďmi, ktorý si takýto projektor postavili. Na to sú dobré fóra:
české: phpBB2
showthread.php
zahraničné : www.lumenlab.com
allinbox.com
www.diy-tronic.de
Može sa vám stať, že pri nesprávnom výbere objektívu budete mať v tom lepšom prípade obraz všade ostrý - okrem rohov.
Ostané doplnky ako UV a IR sklo, ventilátory, merače tepla, reflektory na výbojku a iné tu rozvádať nebudem - nie sú až také dôležité na kvalitu obrazu ale netreba ich podcenovať- hlavne TEPLO z výbojky!

......

.....pokračovanie

Pri dobre postavenom projektore môžete dosiahnuť parametre projektorov v cenovej hladine 50 000 SK a viac a to hlavne vďaka rozlíšeniu. Nevýhodou je, že je to velká "krava" a v mnohých prípadoch neestetická.
na tomto webe dostať všetko kúpiť na stavbu projektora : www.izzotek.com

Ďalšou možnosťou si projektor jednoducho kúpiť. V dnešnej dobe už niesú také drahé. Ich výhoda je že sú malé a tiché. Nevýhoda je, že lampa vydrží v tom lepšom prípade 2000/3000 hod a náhradná je velmi drahá. Popri tom dosahujú slabé rozlíšenie (848x480x 800x600, 1024x768, 1280x720). Niekomu však môže postačovať. Cena je od 20 000 SK a viac. Aký vybrať projektor, či LCD, 3LCD alebo DLP je dobré si prečítať toto: clanok.asp
Odporúčam prečítať aj toto: AR.asp

Ak rozmýšlate nad plátnom prečítajte si toto (od autora MESUGE 26.11.2004 15.40) : http://4um.ocguru.cz/showthread.php?s=5e99ffcbb73a3 b9b6677cc8b0a9dc536&t=27320&page=2
Dajte si pozor na pomer strán. Napríklad rozlíšenie 1280x1024 má pomer strán 5:4 a nie 4:3 ako by sa mohla zdať. K tákemuto rozlíšeniu treba kúpiť aj patričné plátno.

Osobne by som si radšej projektor postavil. Cena bude asi 2/3 z ceny najlacnejšieho nového projektoru. Bohužial odrádzajú ma dve veci. A to že projektor je na môj vkus velmi velký (obvod 17" LCD a výška asi 50-80cm) a to že takýto projektor by mal byť presne v strede plátna a najlepšie bez zrkadla. Avšak na internáte na vysokých šlolách a v dome sa taká veľká bedňa dá zniesť. Horšie je to už v byte v ktorom sú malé izby a projektor nieje kam dať (nerátam zavesienie na stenu).
Uvažovajem o DLP projektore v rozlíšení 800x600 (cena je okolo 20000SK) avšak samotný princíp projekcie je založení na blikaní farieb z čoho môžu bolieť oči. LCD projektor má zas velmi viditelný raster. Takže sa stále neviem rozhodnúť či kúpiť alebo spraviť.

Tak to by bolo asi všetko čo som zistil. Dúfam, že luďom, ktorý nad stavbou alebo kúpou uvažujú som trošku pomohol kde majú hľadať a načo si treba dať pozor.

KONIEC

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru