Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uninstall vs smazání

Ahoj,

jaký je rozdíl mezi tím, když dám Uninstall nebo když to jednoduše smažu?
Když to pak projedu CCleanerem, tak by to mělo najít ty vadné registry co tam zbyly ne?

Proč je tak nutné dávat vždy Uninstall ? A nestačí třeba smazat ty soubory ručně a pak dát Uninstall ať to domaže ty zbytky v registrech atp... ? Protože uninstall stejně trvá dlouho kvůli tomu že to pomalu maže.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
CCleaner je jen program, není to umělá inteligence. Odinstalace není jen že ti to smaže dané soubor… poslední
sextronic 18.06.2014 17:29
sextronic

CCleaner je jen program, není to umělá inteligence.

Odinstalace není jen že ti to smaže dané soubory a projede registry. Daný nainstalovaný program může obsahovat daleko více podpůrných prostředků, systémových knihoven, a dalších věcí, které potřebuje ke svému chodu. A odinstalátor je navržený tak, že přesně ví, kam "hrábnout" a co smazat.

CCleaner tudíž nemůže nijak vědět, co je třeba odstranit. To se liší program od programu. Jasně, odstraníš tím pár registrů, ale ve výsledku to vůbec ničemu nepomůže, ten program tam de-facto stále bude, ikdyž registry smázneš CCleanerem a odstraníš fyzické soubory z pruzkůmníku.

Vem si, že ten program si může do systému vložit záznam, že při svém spuštění má spustit další utility. Některý software dokonce upravuje systémové věci a přidává do nich nové funkce.

Odinstalace je proces, při kterém se vše revertně vrátí do stavu před instalací. Kdyby to šlo tak jednoduše, tak by nikdo žádný Uninstaller nevytvářel :) Naštěstí to tak jednoduše nejde, protože jinak bys měl v PC hromadu bordela, který už dávno nepotřebuješ.

PS: A co třeba kontextové nabídky? Když klikneš na něco pravým, některé programy si tam mohou vložit své položky. Kdyby sis ten program jen tak smazal, tak ti tam ta nabídka stále zůstane. Ale to je jen jeden příklad z mnoha.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru