Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Režim spánku velký problém

OMG uz tu prestan trepat. Samozrejme ze mam dualboot W7+W8 normalne viem presne jak to funguje.
Ked si instaloval W8 v UEFI mode (ano UEFI a ne EFI) tak to vobec nepozera na ziadne aktivne particie ptz sa vobec nespusti kod v MBR! (a kod v MBR je jediny kto sa pozera na aktivny oddiel)
POST v UEFI BIOS prebieha zhruba nasledovne
1. POST t.j. inicializacia HW a instalacia UEFI protokolov (ktore moze pouzivat OS bootujuci v UEFI mode napr. na pristup k diskom a HW), test klaves pre setup a bootmenu apod.
2. ak mas v boot order na 1.mieste nejaky Windows manager alebo UEFI neco, tak sa spusti priamo .efi subor z disku s tym ze vsetky UEFI sluzby BIOSu su pre neho stale este dostupne t.j. OS moze pouzit UEFI sluzby pre pristup k diskom atd. Vzhladom na to ze W8 ma vacsina ludi nainstaleny v UEFI mode tak tuto sa spusti uz W8 a potom si on moze rozhodovat jak chce ze co urobi a jak urobi a ci vobec sa mu uraci pozret si MBR alebo ne! W8 ma potom svoj bootmanager a vobec nepozera na tvoje aktivne particie ale opyta sa ta co chces spustit a ak tam kliknes na W7 tak si to zaznamena na disk ze uz sa ta pri nasl.boote nema pytat ale ma rovno spustit MBR alebo vratit riadenie aby sa pokracovalo bodom 3 nizsie. Ak to chces inac tak musis zasiahnut v tomto bode, t.j. bud NEinstalovat W8 v UEFI mode, alebo pouzit nejaky UEFI bootmanager.
3. ak si nemal nic z coho sa da bootovat v UEFI mode tak sa pokracuje sposobom ze sa odstrania nejake UEFI veci a pripravi sa 16bitovy legacy subsystem pre legacy boot, a nacita sa MBR kod z prvej ne-UEFI polozky v boot order a spusti sa ten MBR kod. Nasledne zavisi co mas v tom MBR kode (grub, apod) s tym uz BIOS nema nic, a ani W8 s tym nema nic. P.S. standardny MBR kod najde aktivnu particiu v tabulke a nacita a spusti z nej bootsektor.

P.S. a navyse tvoje vypisovanie o W8 nema nic spolocne z dotazom. Odpoved na dotaz je uplne stejna pre vsetky Win od XP az po W8, ptz prechod do S3 je stejny vsade.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny