Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vzdálené připojení více uživatelů na Ubuntu

Hoj,
předem se omlouvám za lamerský dotaz, to je tak, když někdo dostane za úkol něco, o čem neví, která bije.

Na silném desktopu běží Ubuntu 14.04 či jak se ta poslední LTS verze jmenuje. Je na něm vytvořeno deset lokálních uživatelů chráněných hesly. Mým úkolem je nastavit ten stroj tak, aby se k němu mohlo těchto deset uživatelů připojovat ze svých Windows zapojených v téže LAN jako ten Linux, přičemž každý z těchto uživatelů by po připojení viděl svou plochu, mohl si tam pouštět aplikace atp. Zároveň já (či někdo další) jako admin by se mohl "spolupřipojit", vidět, co dotyčný páchá a pomoct mu třeba (nejde o šmírování, klidně to dotyčný může vidět, že se připojil další uživatel).

Z mých chabých znalostí o Linuxu jako o primárně multiuživatelském systému mi vyplývá, že by to mělo být šíleně jednoduché (když na Win serveru to funguje "out of the box") a dosažitelné pomocí neplacených prostředků. Sílu toho desktopu neřešme, předpokládejme, že ne všichni se budou připojovat ve stejný okamih.

Zkouším něco vygooglit a nic - pokud budete úspěšnější, budu vám vděčen i za návod v angličtině, musí to ovšem být pro blbé, dosud jsem stále nepochopil 99 procent toho, co jsem během svých pokusů s konfigurací bušil do terminalu...

Vřelý dík.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny