Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vzdálené připojení více uživatelů na Ubuntu

Hoj,
předem se omlouvám za lamerský dotaz, to je tak, když někdo dostane za úkol něco, o čem neví, která bije.

Na silném desktopu běží Ubuntu 14.04 či jak se ta poslední LTS verze jmenuje. Je na něm vytvořeno deset lokálních uživatelů chráněných hesly. Mým úkolem je nastavit ten stroj tak, aby se k němu mohlo těchto deset uživatelů připojovat ze svých Windows zapojených v téže LAN jako ten Linux, přičemž každý z těchto uživatelů by po připojení viděl svou plochu, mohl si tam pouštět aplikace atp. Zároveň já (či někdo další) jako admin by se mohl "spolupřipojit", vidět, co dotyčný páchá a pomoct mu třeba (nejde o šmírování, klidně to dotyčný může vidět, že se připojil další uživatel).

Z mých chabých znalostí o Linuxu jako o primárně multiuživatelském systému mi vyplývá, že by to mělo být šíleně jednoduché (když na Win serveru to funguje "out of the box") a dosažitelné pomocí neplacených prostředků. Sílu toho desktopu neřešme, předpokládejme, že ne všichni se budou připojovat ve stejný okamih.

Zkouším něco vygooglit a nic - pokud budete úspěšnější, budu vám vděčen i za návod v angličtině, musí to ovšem být pro blbé, dosud jsem stále nepochopil 99 procent toho, co jsem během svých pokusů s konfigurací bušil do terminalu...

Vřelý dík.

Předmět Autor Datum
blog
touchwood 11.08.2014 20:54
touchwood
To je alternativny RDP demon, ale kde je ten manazment tych pripojenych userov?
fleg 11.08.2014 21:35
fleg
to jsem už nedočetl ;-)
touchwood 11.08.2014 21:58
touchwood
Cendio ThinLinc x2go Linux terminal server project Všechno tohle jsou kompletní terminálová řešení.…
JR_Ewing 11.08.2014 21:52
JR_Ewing
Jinak co se týka toho dosud jsem stále nepochopil 99 procent toho, co jsem během svých pokusů s kon…
JR_Ewing 11.08.2014 22:04
JR_Ewing
Pozeram, ze podobny osud. Ja som sa k prvemu serveru dostal, ked som zacinal s ISP a videl som tych… poslední
fleg 12.08.2014 16:25
fleg

Cendio ThinLinc
x2go
Linux terminal server project

Všechno tohle jsou kompletní terminálová řešení. Všechny umí připojit lokální disky (usb), tisknout na lokálních tiskárnách, přehrávat zvuk. Nejlepší je asi ThinLinc (mám ho nastazený doma), ale je komerční, pouze pro 10 uživatelů zdarma.

Nejblíž tvému zadání je LTSP, který lze nainstalovat tak, aby bylo vidět všechny sešny z administrátorského pohledu a případně se k nim připojit (nutné nainstalované VNC). Paradoxně je z těch tří nejnáročnější na instalaci. Ale Ubuntu poskytuje rovnou instalačku (standalone), kde většinu věcí předkonfiguruješ během instalace.

Jinak se lze připojit přes X11 (nebo X11 přes ssh) a vidět kompletní desktop v podstatě out of the box (je třeba to spojení povolit v xserveru). Na "vzdálenou podporu" je třeba mít nainstalovaný nějaký vnc server, mělo by to fungovat i při vzdálené session.

Jinak co se týka toho

dosud jsem stále nepochopil 99 procent toho, co jsem během svých pokusů s konfigurací bušil do terminalu

tak zřejmě něco děláš špatně. Nevím, jestli je to nechuť to chtít pochopit, nebo začátek velkými sousty. Já se k linuxu (a síťařine) dostal jako slepý k houslím. Když jsem s prvním wifi připojením (802.11b v době dailupu a ISDN) už potřetí instaloval XPčka s Kerio Winroute Firewall (to byl můj router), tak jsem se naštval, stáhnul debian a pustil se do konfigurace routru. Začal jsem v grafice, našel jsem nějaké udělátko na správu firewallu a za tři dny běžel router. Postupem času přibývaly služby (file server atd.), zmizela grafika, udělátko na firewall vystřídaly IPTables.. Teď mám doma síť (se službami), kterou mi závidí v některých menších firmách. Ale trvalo to roky a stále se mám co učit. Teď nedávno jsem například při jednom nástřelovém pohovoru o případné nové zaměstnání dostal dotaz, abych popsal jak v linuxu vzniká proces (jak jádro alokuje prostředky atd.). Tak jsem musel uznat, že na to jsem ještě hodně slabý linuxář.

Pozeram, ze podobny osud. Ja som sa k prvemu serveru dostal, ked som zacinal s ISP a videl som tych zufalcov, co to skusali na Keriu. Prisiel manik, spravil mi server a ten bezi dodnes!
Samozrejme, ze som kukal na to ako blazen, ze som sedivel pri zavislostiach pri instalacii niecoho noveho (bol to Slackware), ale zostal som pri linuxe a odvtedy sa uz servre len mnozili. K win serverom som sa dostal az ovela ovela neskor.
A k tomu linuxu...bol som pred par rokmi na pohovore, ked som sa chcel stahovat do BA a na pohovore ma zacal chlapik skusat zo sietariny, bezpecnosti a pod. Zacal som vyborne, videl som mu do papiera, vsade som mal excelent, potom sme sa dostali k pre mna hardcore otazkam z linuxu (prenho evidentne zaklad), nieco podobne ako si uviedol ty a ja som bol uplne mimo. Po asi 4 otazke, ked som nevedel ani zatat sa ma spytal ako mozem mat take dobre vedomosti zo sietariny, iptables a pod, ked neviem podla neho zakladne veci som mu vystvetlil, ze viem to s cim kazdy den pracujem, to co nepotrebujem vediet ma nezaujima proste.
A je to tak dodnes, napriklad furt neviem ake druhy printer jazykov pozname, v com sa lisia, ako komunikuju (aj taku otazku som dostal) a pod. A naco?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru